iltasyazilim
FD Üye
Atatürkün ülkede birlik ve beraberliği sağlamak için yaptığı inkılaplar nelerdir
Cevap: Atatürkün ülkede birlik ve beraberliği karşılamak için yaptığı inkılaplar nelerd
Atatürkün prensip ve gerçekleştirmiş olduğu devrimleri Atatürkçü zihin sistemi içerisinde inceleyebiliriz Atatürkçülük: Esasları Atatürk tarafından belirlenen; devlet hayatına, akıl hayatına, hesaplı hayata, toplumun esas kurumlarına, devletin rejimi ve işleyişine ilişkin gerçekçi fikirlere ve ilkelere Atatürkçülük denir
Cumhuriyetçilik
Cumhuriyet halkın yönetime katılması ve ulusal iradenin egemenliğidir Atatürkün deyimiyle; Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir
Milliyetçilik
Ulusal birlik ve beraberlik anlamına gelmektedir Atatürk milliyetçiliğinde ırkçılık yoktur Atatürk milliyetçiliği ülke birliği ve müşterek geçmiş ve geleceği öngörmektedir
Halkçılık
Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur Halkçılık herkesin kanun önünde eşit olmasını öngörmektedir
Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)
Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)
Halifeliğin kaldırılması (3 Mart 1924)
Şeriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılması (3 Mart 1924)
Eğitim ve öğretim devrimi (3 Mart 1924)
Şapka ve giysi devrimi (25 Kasım 1925)
Tarikatların kaldırılması, tekke ve zaviyelerin kapatılması (30 Kasım 1925)
Uygar Kanun'un kabulü (17 Şubat 1926)
Laikliğin kabulü (19281937)
Harf ya da yazı devrimi (1 Kasım 1928)
Tarih anlayışında gerçeğe dönüş (12 Nisan 1931)
Takvim, saat ve ölçülerde değiştirme (1925 ve 1931)
Dil devrimi (12 Temmuz 1932)
Bayan haklarının tanınması (19301933 ve 1934)
Soyadı yasasının kabulü (21 Haziran 1934) *
Cevap: Atatürkün ülkede birlik ve beraberliği karşılamak için yaptığı inkılaplar nelerd
Atatürkün prensip ve gerçekleştirmiş olduğu devrimleri Atatürkçü zihin sistemi içerisinde inceleyebiliriz Atatürkçülük: Esasları Atatürk tarafından belirlenen; devlet hayatına, akıl hayatına, hesaplı hayata, toplumun esas kurumlarına, devletin rejimi ve işleyişine ilişkin gerçekçi fikirlere ve ilkelere Atatürkçülük denir
Cumhuriyetçilik
Cumhuriyet halkın yönetime katılması ve ulusal iradenin egemenliğidir Atatürkün deyimiyle; Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir
Milliyetçilik
Ulusal birlik ve beraberlik anlamına gelmektedir Atatürk milliyetçiliğinde ırkçılık yoktur Atatürk milliyetçiliği ülke birliği ve müşterek geçmiş ve geleceği öngörmektedir
Halkçılık
Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur Halkçılık herkesin kanun önünde eşit olmasını öngörmektedir
Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)
Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)
Halifeliğin kaldırılması (3 Mart 1924)
Şeriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılması (3 Mart 1924)
Eğitim ve öğretim devrimi (3 Mart 1924)
Şapka ve giysi devrimi (25 Kasım 1925)
Tarikatların kaldırılması, tekke ve zaviyelerin kapatılması (30 Kasım 1925)
Uygar Kanun'un kabulü (17 Şubat 1926)
Laikliğin kabulü (19281937)
Harf ya da yazı devrimi (1 Kasım 1928)
Tarih anlayışında gerçeğe dönüş (12 Nisan 1931)
Takvim, saat ve ölçülerde değiştirme (1925 ve 1931)
Dil devrimi (12 Temmuz 1932)
Bayan haklarının tanınması (19301933 ve 1934)
Soyadı yasasının kabulü (21 Haziran 1934) *