av MECUSİNİN KÖPEĞİ 6905 Hz Câbir radıyallahu anh anlatıyor: Biz onların, yani mecusilerin köpek ve kuşlarının avladıklarını yemekten nehyolunduk OKPLATO AVLANAN HAYVANIN HÜKMÜ 6906 Adiyy İbnu Hâtim radıyallahu anh anlatıyor: Ey Allah'ın Resülü dedim, biz ok atan bir kavimiz; (bize ne nasihat buyurursunuz?)Şu cevabı verdi: (Ava) ok atıp (onu) deldiğin zaman deldiğin (av)ı ye6907 Temîmu'dDârî radıyallahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ancak: Ahir zamanda develerin hörgüçlerini, koyunların kuyruklarını (hayvan canlı iken) kesen bir kavim olacak Bilesiniz! Canlıdan her ne kesilirse, o (meyte hükmündedir) murdardır (haramdır)BALIK VE ÇEKİRGE AVI 6908 Abdullah İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ama: Bize iki hayvanın ölüsünün yenmesi helâl kılındı: Balık ve çekirge 6909 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalâtu vesselâm'ın zevceleri, çekirgeleri tabaklar üstünde birbirlerine armağan ederlerdiÖLDÜRÜLMESİ YASAK HAYVANLAR 6910 Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Resulullah aleyhissalâtu vesselam göçeğen kuşu (surad), kurbağa, karınca ve hüdhüd kuşunu öldürmeyi yasakladıKELERİ ÖLDÜRMENİN HÜKMÜ 6911 Fâkih İbnu'l Muğîre'nin azadlı cariyesi Saibe radıyallahu anha anlatıyor: Hz Aişe radıyallahu anhâ'nın yanına girmiştim Odasında, yere konulmuş bir mızrak gördüm Ey mü'minlerin annesi! Bununla ne yapıyorsun?diye sordum Şu cevabı verdi: Biz bununla, su kelerleri öldürüyoruz Çünkü Resulullah aleyhissalâtu vesselâm bize bildirdi ancak, Hz İbrahim aleyhisselâm ateşe atıldığı zaman yerdeki bütün hayvanlar ateşin sönmesine katıldı, yalnızca keler katılmadı Dahası o, ateşi (yanması için) üflüyordu Bu sebeple Aleyhissalatu vesselâm bunun öldürülmesini emir buyurduKURT VE TİLKİ 6912 Huzeyme İbnu Cez' radıyallahu anh anlatıyor: Ey Allah'ın Resulu dedim, ben, kara hayvanlarının hükmünü sormak üzere size geldim Tilki hakkında ne buyurursunuz?Aleyhissalâtu vesselâm: Tilkiyi kim yiyor?buyurdu Ben bu sefer: Kurt hakkında ne buyurursunuz?dedim Kendisinde hayır yer alan bir kimse kurdu yer mi?buyurdularKERTENKELE 6913 Hz Câbir radıyallahu anh anlatıyor: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm kertenkeleyi haram kılmadı Lakin ondan tiksindi O, tüm çobanların yiyeceğidir Allah Teâla hazretleri ondan birçok kimseleri faydalandırır, yanımda olsaydı ben de yerdim SU YÜZÜNDE DURAN ÖLÜ BALIĞIN HÜKMÜ 6914 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular oysa: Denizin sahile attığı ve geri çekilmekle sahilde bıraktığı avı yiyiniz Denizde ölüp de su yüzüne meydana çıkan avı yemeyinizKARGANIN HÜKMÜ 6915 İbnu Ömer radıyallahu anhüma der ki: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın fâsıkdediği kargayı kim yer? Vallahi o temiz hayvanlardan değildir6916 Hz Aişe radıyallahu anha anlatıyor: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular fakat: Yılan fasıktır, akreb fasıktır, fare fasıktır, karga fasıktır Kâsım İbnu Muhammed İbni Ebi Bekr radıyallahu anh'a: Karga yenilir mi ?diye sorulmuştu Şu cevabı verdi: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın ona fasıkdemesinden daha sonra onu kim yer?