Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'leri 11 Mayıs tarihinde kademeli olarak, Haziran ayının başından itibaren ise tam kapasite olarak açmayı planladıklarını söyledi.
AVM'leri rastgele bir yasak olmaksızın kapattıklarını söz eden Altaş, "Biz pandemi başladığı anda AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili bir tavsiye kararı aldık ve bunu uyguladık. Bizim için değerli olan halkın sağlığıdır" dedi.
"Perakendeciler kapatma kararı aldığı için kapatmak zorunda kaldık"
Sözcü'de yer alan habere nazaran, firmalar kapattıktan sonra AVM'lerin de kapattığını ve geniş bir bölümün iş yapamadığını tabir eden Altaş, "Perakendeciler kapatma kararı aldığı için kapatmak zorunda kaldık. Biz birinci etapta denetimli olarak devam etmeyi düşünüyorduk. Lakin olmadı. Bu etapta da AVM'lerin açılması için perakendecilerin talebinin oluşması lazım.
Ben AVM'leri açacağım lakin büyük firmalar kepenklerini kaldırmayacak. Bu türlü olmamalı. Perakendeciler gerekli talebi bize iletirse ve Bilim Heyeti da bir mahsur görmezse biz 11 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılışa hazırız" formunda konuştu.
"Girişlerde maske ve eldiven kaidesi getirilebilir"
Marketlerde olduğu üzere önleyici önlemler alınacağını tabir eden Altaş, "AVM'ler açıldıktan sonra her şey dünkü üzere olmayacak. Belirli sayıda vatandaşın girişi sağlanabilir. İçeri girişlerde maske ve eldiven kuralı getirilebilir. AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılabilir. AVM'ler içerisinde her noktada tedbirlerimizi alıyoruz. Dezenfektanlar yerleştirilecek çeşitli noktalara ve AVM'lerin sistemli olarak dezenfekte çalışmaları yapılacak. Biz kademeli olarak 11 Mayıs'ta açılışa hazırız" dedi.
"Yasak kapsamındaki mağazalar açılmayacak"
Yasak kapsamında olan mağazaların açılamayacağını da belirten Altaş, "Sinema, çocuk oyun parkları, restoran üzere alanların tekrar açılması mümkün değil. Kademeli olarak mağazalar açılacak. Fakat bu saydığım mağazaların açılması için bu mağazalarla ilgili yasakların kalkması gerekiyor. Bilim Heyeti ne teklifte bulunursa biz o adımlara atacağız. Daima olarak Bilim Heyeti ve bakanlık ile istişarelerimiz sürüyoruz" formunda konuştu.
AVM'lerin dükkanını açmak istemeyen perakendecilere yaptırım uygulayabileceğini anlatan Altaş şu sözleri kullandı: "Biz 11 Mayıs'ta kademeli olarak, haziran ayı başından itibaren ise büsbütün tam kapasite ile açılmayı planlıyoruz. Perakendeci 'Hayır ben açmıyorum' dediğinde bunun türel sonuçlarına katlanır. Biz bugüne kadar elimizi taşın altına koyduk, kira almadık. Perakendecinin de artık hem AVM'ler hem de vatandaş için adım atması lazım."