Yemek kültürümüzde yeni bir besin var: Avokado… Salatalarda, sandviçlerde, pizzalarda velev tatlılarda bile kullanılıyor. Fakat birçoğumuz merak ediyoruz: Avokado nedir, sıhhat açısından avokadonun yararları nelerdir? Gelin, karşılıkları bilirkişisinden alalım! Sağlıklı ömür koçu Dilek Karabulut, siz pahalı ‘Yüksek Topuklar’ okuyucuları için yazdı; acilen şahsi haberimizden okuyabilirsiniz.
Avokado, en sevdiğim meyvelerden biri… Kilo verme, kalp sıhhati, iştah denetiminde mucize yararları var. İtiraf etmeliyim ki birinci defa avokado yediğimde tadından pek hoşlanmamıştım. Sonra internetten avokado nasıl yenir hakkında biraz araştırma yaptım, arkadaşlarıma sordum. Meğer, bu lezzetli yiyeceğin hazırlık aşaması varmış. Nihayet, tecrübelerim sonucu avokado yemenin keyifli yollarını buldum.
Limon ve karabiberle avokado yiyebiliriz!
Avokadoyu ortadan ikiye bölüyorum ve bir yemek kaşığı yardımıyla kabuğundan ayırıyorum. Umumiyetle limon, karabiber ve tulum peyniri ilavesiyle bir avokado püresi hazırlıyorum. Sandviç, tost ve dürümlerde kullanıyorum. Tanımını çabucak aşağıda veriyorum:

Gereçler,
- 2 dilim tam tahıllı ekmek
- Yarım avokado
- 1 yemek kaşığı tulum peyniri
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı sumak
- Avokadoyu çatalla ezip püre haline getiriyorum.
- Limon suyu, peynir ve baharatları ekleyip karıştırıyorum.
- Ekmeği tost makinesinde kızartıyorum.
- Avokadolu karışımı üzerine sürüp bir fincan çayla birlikte yiyorum.
- Dilerseniz bu karışımı sandviç, dürüm ve salatalarda kullanabilirsiniz.
Salatalarda avokado kullanacaksam, dilimlemeyi tercih ediyorum. İnce bulgur, kinoa yahut beluğa mercimeği ile salatanın doyuruculuğunu artırıyorum. Roka, taze soğan, kıvırcık, maydanoz üzere yeşillikler kullanıyorum. Tanımını çabucak aşağıda veriyorum:

Gereçler,
- Yarım dilimlenmiş avokado
- 1 çay bardağı haşlanmış kinoa
- Yarım demet roka
- 3 sap taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 limonun suyu
- Tuz, karabiber, pulbiber, sumak
- Roka, soğan ve maydanozu yeterlice yıkayıp doğruyorum.
- Tüm materyalleri düzgünce karıştıyorum ve salatam hazır.
- Öğlen, akşam yemeğinde yanında bir kase yoğurt yahut bir bardak ayranla birlikte yiyorum.
Sağlıklı hayat ve kilo denetimi için tavsiye edilen avokadonun yararlarını aşağıda listeliyorum:
- Doymamış yağ asitleriyle kalp sıhhati için yararlıdır.
- Kabızlığın giderilmesinde yararlıdır, bağırsakları çalıştırır.
- İçerdiği E vitamini sayesinde cilt, saç sıhhati için yardımcıdır.
- Süratli saç uzatmaya yardımcı olur, tırnakları güçlendirir.
- Çok iştah ve tatlı isteğinin giderilmesinde yararlıdır.
- Folik asit içeriğiyle gebe kalmayı kolaylaştıran besinlerden biridir.
- Sağlıklı diyet lifleri içeriğiyle sindirim sistemine yararlıdır.
- Yapılan kimi araştırmalar avokadonun kansere karşı hami olduğunu gösteriyor.

Avokado ile siyah noktaları temizleyebiliriz!
Avokado ile cilt bakımını basitçe yapabilir, siyah noktaları temizleyebiliriz.
Evvel cildimizi temizliyoruz. Akabinde avokado püresini tüm yüzümüze ve boynumuza sürüyoruz. Yaklaşık 15 dakika bekletiyoruz. Ilık suyla duruluyoruz.
Bu kolay avokado maskesi hem siyah noktaları temizliyor hem cildi nemlendiriyor hem de yaşlanmasını geciktiriyor.