AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Mülteci siyasetimiz birebirdir lakin ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklamasının akabinde Türkiye'nin dört bir yanındaki sığınmacılar, Edirne’ye ulaşabilmek için birinci durakları olan İstanbul’a geldi. Sığınmacı akını, fırsatçılara gün doğurdu.
Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine nazaran, İstanbul’dan Edirne’ye gitmek isteyen mültecilerin birinci adresleri Vatan Caddesi’ndeki Vilayet Göç Yönetimi Müdürlüğü önü oluyor. Vatan Caddesi her zamankinden daha kalabalık. Otobüsler, minibüsler, taksiler, hatta özel araçlar bile müşteri kapma telaşında. Sığınmacılar, ceplerindeki paraya nazaran bir ulaşım aracı seçmek zorunda. Kim neye parası yetiyorsa ya da en süratli nasıl gideceğini düşünüyorsa onu tercih ediyor. Lakin mülteciler bu durumdan şikâyetçi. Kendilerine fırsatçılık yapıldığını anlatıyorlar.
'AVRUPA'YA GİDER'
Vatan Caddesi kenarına park edilmiş araçların sürücüleri “Avrupa, Avrupa” diye bağırıp müşteri arıyor. Minibüs ve otobüslere istenen fiyat kişi başı 100 TL ile 200 TL ortasında değişiyor. Olağanda otobüs fiyatları 75 TL civarında lakin hiçbir turizm şirketinde yer yok.
'İLK GECE 4 BİN DOLARA EDİRNE'YE GÖTÜRDÜM'
Bir taksici sonların açıldığı birinci gece bir aileyi 4 bin dolara Edirne’ye götürdüğünü anlatıyor. Bir öteki taksi sahibi, “Allah’ından da korkun yok mu senin? O kadar paraya götürülür mü?” diye reaksiyon gösteriyor. Reaksiyon gösteren taksici kendi tarifesini sorunca, “Abla ben 1500 TL’ye götürüyorum. Sonuç olarak 250 kilometre yol gideceğiz. Dün denk geldi, bugün de bekliyorum, kesinlikle birileri denk gelecek diye umut ediyorum” diyor.
'GİTSİNLER, DÖNMESİNLER'
Minibüsüyle yolcu bekleyen Ahmet Şinasi ise durumdan hem mutlu, hem şikâyetçi. Uykusuz olduğunu, dün sabahtan bu yana 15 sefer Edirne-İstanbul ortası git-gel yaptığını anlatan Ahmet Şinasi, “Pazarlık yapmak isteyenler oluyor lakin mümkün değil. Olağan otobüsle gidemezler, yer yok. Buradan gitmek zorundalar. Lakin bu beşerler gitsin, ülkemize bir daha da dönmesinler istiyorum. Bu yüzden götürüyorum” diye konuşuyor. Şinasi’nin kelamları etrafta bizi dinleyen öteki sürücüler tarafından da destekleniyor.
'6 SAATTİR BEKLİYORUZ'
Sığınmacılar ise bir bekleyiş içinde. 25 yaşındaki Suriyeli Abdülselam, üç yıldır kaldığı Türkiye’nin artık çok değerli olduğunu anlatıyor. Daha güzel bir ömür için Avrupa’ya gitmek istediğini belirten Abdülselam, parkta beklemekten de şikâyetçi:
“Altı saattir parkta bekliyoruz. Otobüs fiyatları çok yüksek. Pazarlık yapmak istiyoruz lakin kimse daha ucuza götürmeyi kabul etmiyor.”
YOL TANIMI BİLE 100 TL
Türkiye’nin Avrupa’ya geçişleri hür bırakma kararının akabinde Edirne’nin Pazarkule hudut kapısında toplanan mültecilerin sayısı süratle artıyor. Tarihi Meriç Köprüsü, Selimiye Mescidi silueti eşliğinde Yunanistan sonuna hareket eden sığınmaı kümeleriyle dolup taşıyor. Meriç Köprüsü’nü geçtikten çabucak sonra, yolda yürüme engelli Haydar ile karşılaşıyoruz. 23 yaşındaki Haydar, tam 2 gündür yolda olduğunu söylüyor.
Ailesiyle birlikte 3 yıl evvel Irak’tan Türkiye’ye gelen genç adam, Türkiye’nin çıkışları özgür bıraktığını duyunca bir başına yollara düşmüş. Haydar’ın tekerlekli sandalyesini Suriyeli ve Afgan arkadaşları sırayla itiyor. Almanya’ya gitmek istediğini söyleyen Haydar, en büyük hayalinin Almanca öğrenip orada eğitim almak olduğunu belirtiyor.
Vakit kaybetmemek ismine evvel konuşmak istemeyen Iraklı genç, geceleri dinlenip gündüz yürümeye başladıklarından bahsediyor. Seyahat sürecinde birçok kişinin kendilerinden para koparmaya çalıştığından bahseden Haydar, 1.5 litrelik su için 6 lira ödediğini söylüyor. Birçok sığınmacının da en büyük şikâyeti, bu noktaya gelene kadar ‘fırsatçıların’ kendilerinden faydalanmaya çalışması.
İlerleyen dakikalarda fırsatçılardan Hürriyet takımı de nasibini alıyor. Muhabirin sığınmacıların hangi tarafa gittiklerini sorduğu bir özel araba sürücüsü, takımı 100 TL’ye kelam konusu yerlere götürebileceğini söylüyor. Bu ara ise ortalama 2-3 kilometreye tekabül ediyor. Öte yandan dün Edirne otogarı, hududu geçmeyi başaramayıp İstanbul’a geri dönenlerle doldu. Çoğunluğu yabancı asıllı yolculardan oluşan İstanbul seferlerinde boş yer kalmaması dikkat çekti.