elektronikci
FD Üye
Müze statüsü düşürülerek mescide dönüştürülen Ayasofya'daki İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesi gündemde adeta bomba tesiri yarattı. Mevzu pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. İnsanların kutsal saydıklarını kopartıp sakladıkları hatta yedikleri bile konuşuldu. Toplumsal medyada da kullanıcılar bu mevzuyla ilgili birtakım örnekler paylaştılar. Gelin bakalım neler yemişiz?
Kültürel mirasın en değerli örneklerinden Ayasofya'nın İmparatorluk Kapısı, tahrip edilmiş bu hâliyle adeta gündeme oturdu.
Kapı kısa müddette onarılsa da tartışmalar durmak bilmedi. Öncelikle insanların kutsal saydıkları objelerden modüller sakladıkları ve hatta yedikleri tez edildi.
Ayasofya'nın da bu türlü bir inanışa kurban gittiği öne sürüldü.
Bu husus Habertürk'te de masaya yatırıldı. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın "İnsanlar kapı kesimlerini kutsal sayıp ağzına atıyor" kelamlarını kullandığı söz edildi.
Ancak bu yanlıştı.
Bu kelamların asıl sahibi Sanat Tarihi Derneği İdare Konseyi Lideri Şerif Yaşar'dı. Yaşar, Ayasofya yetkilileriyle konuşmalarından bahsederek ""Ya dedi beşerler burayı kutsal sayıyor. Turistler, yerli beşerler oradan geçerken ellerini sürtüyorlar. Kimileri hatta oradan modül koparıp ağızlarına atıyorlar. Bu cümleyi söyledi ben tekrar bir şok oldum" demişti.
Zaten Teyit.orgda kelamların Ortaylı'ya ilişkin olmadığını doğruladı.
Fakat kimi toplumsal medya kullanıcılarına nazaran Ayasofya kapısının yazgısını yaşayan öbür kutsallar da var.
Bakın örnekler çok acayip.
Mesela bu dolaylı bir örnek:
twitter.com
İnsanlar çıldırmış olmalı...
twitter.com
Bu tezlerin peşine düşülmeli.
twitter.com
Tüketim toplumuna alternatif örnekler.
twitter.com
En inanılmazı da bu!