iltasyazilim
FD Üye
Okumuş'ın Bölgesel Yemekleri ,Kültürlü yemekleri,Aydının Geleneksel Bölgesel Yemekleri,Aydının Yöresel Yemek Yemek tarifleri
Açık Fikirli Yemekleri
Türk Mutfağı, dünyanın en zengin, çeşidi bol ve nefis mutfakları arasındadır Aydın ve çevresinin, yemekleri ile buna katkısı büyüktürHalkın büyük bir kısmı zeytinyağı kullanır ve birçok yemeklerini de zeytinyağı ile pişirir Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları şunlardır;
Çorbalar:
Tarhana çorbası, kulak çorbası
Yemekler:
Acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı, ciğer sote, imam bayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav (ayran böreği), ev makarnası
Salatalar:
Patlıcanbiber teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı
Tatlılar:
Helva, irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma
Pasa Böreği:
Önce birazcık yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydanoz karıştırılarak bir tavada kavrulur Un yalnızca yumurta ile yogurulur Bir yemek yemek tabağı çapında yarim santim kalınlığında yufkalar açılır( sekiz tane dek) Herkes teker teker tavada kızartılır( bunlar nemli bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği vakit kullanılır) hamur hazırdır Geniş bir kapta et suyu kaynatılır Daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak bir bir kabartılır Aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanin en üzerine her yerde kıyma ve yoğurt konulur Tereyagi ile tavada kızdırılan kırmızıbiberle hazırlanan renkli sos üzerine gezdirilir Sıcak olarak servis yapılır Yörede fazla makbul farzedilen bir börektir Aydın sofralarının yüz akıdır
Patates Çorbası:
Ufak doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir
Unu da un kokusu gidinceye değin hafifçe kavrulur
Suyu derece derece bu karışıma dökülür Su hafif ılıyınca ETSU tabletleri içine atılır Soyulmuş patatesleri küp şeklinde doğradıktan daha sonra çorbaya ek edilmektedir Patatesler dağılınca el blendırı ile tamamen parçalanıp çorba kaynamakta iken yumurta sarısı ile sütü çırpılıp ve kademeli olarak çorbanın içine ek edilir Bir taşım daha kaynadıktan sonra küp biçiminde kızarttığımız ekmeklerle birlikte servis yapılır
Yuvarlama:
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber, tuz, yumurta ilave edilip ağır ağır yoğrulmaya başlanır sonradan içine gitgide un ek edilerek ayrıntılarıyla yogurulur kulak memesi kıvamına geldiği zaman fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılır Diğer tarafta tavanın en ince ayrıntısına kadar kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır bambaşka bir tencerenin içinde tereyağı ayrıntılarıyla eritilerek salça, tuz, kirmizi biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır Kaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenir Pişen yemeğin üstüne ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır *
Açık Fikirli Yemekleri
Türk Mutfağı, dünyanın en zengin, çeşidi bol ve nefis mutfakları arasındadır Aydın ve çevresinin, yemekleri ile buna katkısı büyüktürHalkın büyük bir kısmı zeytinyağı kullanır ve birçok yemeklerini de zeytinyağı ile pişirir Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları şunlardır;
Çorbalar:
Tarhana çorbası, kulak çorbası
Yemekler:
Acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı, ciğer sote, imam bayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav (ayran böreği), ev makarnası
Salatalar:
Patlıcanbiber teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı
Tatlılar:
Helva, irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma
Pasa Böreği:
Önce birazcık yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydanoz karıştırılarak bir tavada kavrulur Un yalnızca yumurta ile yogurulur Bir yemek yemek tabağı çapında yarim santim kalınlığında yufkalar açılır( sekiz tane dek) Herkes teker teker tavada kızartılır( bunlar nemli bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği vakit kullanılır) hamur hazırdır Geniş bir kapta et suyu kaynatılır Daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak bir bir kabartılır Aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanin en üzerine her yerde kıyma ve yoğurt konulur Tereyagi ile tavada kızdırılan kırmızıbiberle hazırlanan renkli sos üzerine gezdirilir Sıcak olarak servis yapılır Yörede fazla makbul farzedilen bir börektir Aydın sofralarının yüz akıdır
Patates Çorbası:
Ufak doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir
Unu da un kokusu gidinceye değin hafifçe kavrulur
Suyu derece derece bu karışıma dökülür Su hafif ılıyınca ETSU tabletleri içine atılır Soyulmuş patatesleri küp şeklinde doğradıktan daha sonra çorbaya ek edilmektedir Patatesler dağılınca el blendırı ile tamamen parçalanıp çorba kaynamakta iken yumurta sarısı ile sütü çırpılıp ve kademeli olarak çorbanın içine ek edilir Bir taşım daha kaynadıktan sonra küp biçiminde kızarttığımız ekmeklerle birlikte servis yapılır
Yuvarlama:
1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber, tuz, yumurta ilave edilip ağır ağır yoğrulmaya başlanır sonradan içine gitgide un ek edilerek ayrıntılarıyla yogurulur kulak memesi kıvamına geldiği zaman fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılır Diğer tarafta tavanın en ince ayrıntısına kadar kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır bambaşka bir tencerenin içinde tereyağı ayrıntılarıyla eritilerek salça, tuz, kirmizi biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır Kaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır 45 dakika pişmesi beklenir Pişen yemeğin üstüne ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır *