Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Aydınlık: Bütçe alarm veriyor, borçlanma patlayacak!

Aydınlık: Bütçe alarm veriyor, borçlanma patlayacak!
0
37

klimaci

FD Üye
Etkileşim
2
F-D Coin
90
Bakan%2DAlbayrak%2DKadinlarin%2Dekonomiden%2Danlamasina%2Dsasirdim%2D217456%2Ejpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ağustos 2019 bütçe bilgilerine nazaran vergi gelirlerindeki artış enflasyonun hayli altında kaldı. Birtakım bütçe masraflarındaki süratli artış ise dikkat çekti. Bütçe yılın birinci sekiz ayında 68.1 milyar lira açık verdi.

Üstelik ocak ayında 38 milyarlık Merkez Bankası temettü geliri, temmuz ve ağustos aylarında gelen toplam 41 milyar liralık yedek akçe transferine karşın bütçe açığı oluştu. Hazine de birebir periyotta 104 milyar lira net borçlanma yaptı.

Aydınlık'ın haberine nazaran ülkedeki enflasyon oranı yüzde 15 seviyesinde. Fiyatların bu oranda artmasına karşın birinci sekiz ayda vergi gelirleri yalnızca yüzde 5.5 artmış. Dahilde alınan KDV yüzde 13 düşerken, özel tüketim vergisi de yüzde 1.2 geriledi. Vergi tahsilatı yapılamayınca vergi dışı gelirler devreye girmiş görünüyor.

VERGİ DIŞI TEK SEFERLİK GELİR

Vergi dışı gelirler üzde 141 üzere bir artışla 58 milyar liradan, 141 milyar liraya çıktı. Yaklaşık 83 milyar liralık vergi dışı tek seferlik bir gelir. Bu meblağın içinde Merkez Bankası’ndan Hazine’ye aktarılan temettü ve yedek akçe bulunuyor. Tek seferlik gelirler olmasa bütçe rutininde birinci sekiz aylık açığın 150 milyar lira olması beklenirdi.

Uzmanlara nazaran birinci sekiz ay bu halde yönetim edildi. Ama ek vergi konulmazsa yıl sonunda en az 130-135 milyar liralık bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalınacak.

REKOR BORÇLANMAYA GERÇEK

Uzmanlara nazaran yeni vergilere, harç ve cezalara hazır olmak gerekiyor! Zira gelirler enflasyonun üçte de biri seviyede artarken; masraflar iki katı artmış durumda. Ekonomik kriz yüzünden vergi tahsilatları aksadığı için açığın borçla finanse edilmesi gündeme geliyor. Bu türlü olunca 2019’u Hazine rekor borçlanma ile kapatacak diyebiliriz.

858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt