iltasyazilim
FD Üye
1 Ezogelin Çorbası
Genellikle kış günleri tercih edilse de Ramazan ayında hem midenizi yormayacak hem de alışık olduğumuz bir çorbadır Ezogelin
1 su bardağı kırmızı mercimek 1 tatlı kaşığı pirinç 1 tatlı kaşığı bulgur 2 çay kaşıgı pul biber 1 yemek kaşığı nane 3 diş sarımsak 1 orta boy soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı tereyağı 1,52 litre sıcak su Ezogelin çorbası yapmak için düdüklü tencerede önce rendelemiş olduğunuz soğanı ve ezilmiş sarımsağı tereyağında kavurun Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave edin Karıştırdıktan sonra yıkadığınız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştırın Kaynatılmış olan suyu üzerine boşaltın Düdüklünün kapağını kapattıktan sonra 1015 dakika pişirin Normal tencerede yapacaksanız 3035 dakika kadar pişirmeye devam edin
2 Düğün Çorbası
Yine Ramazanların unutulmaz çorbası gerdan etli Düğün çorbası Eğer et tüketmiyorsanız hayvansal protein yerine nohut koyabilirsiniz
500 gr dana eti yağsız ( nohut iriliğinde doğranıp haşlanmış et ) 7 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ 6 su bardağı su 6 su bardağı süt 150 gr un Tuz ve karabiber Yağ ile unu 5 dakika kavurun İçine soğuk suyu ekleyin ve bir süre karıştırın Sıcak sütü de ilave edip 10 dakika kadar daha kaynatıp etleri içine atın İçine tuzu da ilave ettikten sonra kaynayana kadar bekleyin Bir iki dakika kaynaması ile birlikte servise hazır hale gelecektir
3 Tarhana Çorbası
Şimdilerde Ramazan yaz aylarına denk geliyor ancak bizim çocukluğımuzda büyüklerin sofrasında Tarhana çorbası eksik olmazdı
1 soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 kırmızıbiber 2 çarliston biber 1 domates 2 yemek kaşığı un Yarım su bardağı tarhana 5 su bardağı sıcak su 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz Küp doğradığınız soğanı zeytinyağında domates Salçası ile kavurun Küp doğradığınız biberler ve domatesi ekleyip soteleyin üzerine unu serpin ve 2 dakika daha kavurun Bir kase kaynar suda erittiğiniz tarhanayı ve suyu ekleyin Su kaynayınca, yoğurdu ayrı bir kaseye alın ve sıcak çorbadan yoğurda azar azar ilave ederek yoğurdu iyice ısıtıp çorbaya ekleyin Karıştırarak pürüzsüz hale getirin Hepsini birlikte tekrar kaynatın, tuz ile tatlandırın üzerine bol kuru nane serpip sıcak servis yapın 4 Su Böreği
Börek denildiğinde hamaratlığınızı ortaya koyabilirsiniz Bir kere eliniz alıştığında su böreğini farklı iç harçları ile deneyebilirsiniz
Hamuru için:
5 adet yumurta (köy yumurtası tercih edebilirsiniz) 1 su bardağı ılık su 78 su bardağı un 1 tutam kaşığı tuz İçi için:
500 gr beyaz peynir (isteğe göre tam yağlı) 1 küçük kase tereyağı ve sıvıyağ karışımı Yufkalar için:
4 litre sıcak su 1 tatlı kaşığı tuz 3 çorba kaşığı sıvıyağ 4 litre soğuk su Yapılışı: Tüm hamur mazlemelerini geniş bir yoğurma kabına alın 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun Kıvama gelen hamuru 8 bezeye ayırın Daire şeklindeki fırın tepsisini sıvıyağ tereyağı karışımı ile yağlayın ve ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açın Geniş bir tencerede 4 litre suyu kaynatın, kaynayan suyun içine sıvıyağ ve tuzu ekleyin Tepsi büyüklüğünde açtığınız yufkayı kaynayan suda 12 dakika kadar haşlayın Spatula yardımıyla haşlanan yufkayı alın ve hemen diğer tencere içinde beklettiğiniz soğuk suya atın Yufkayı yağladığınız tepsiye yerleştirinÜzerine tereyağı karışımından yayın ve ufaladığınız beyaz peynirden serpinTüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın Son yufkayı yerleştirdikten sonra yufkaların üzerine hafifçe bastırarak düzeltin ve üzerine kalan tereyağlı karışımdan sürünTepsiyi ocağın büyük gözüne koyun, orta ateşte çevirerek önce ilk yüzünü sonra diğer yüzünü kızartın Sıcak ya da ılık servis yapın
5 Kuru Patlıcan Dolması
Kebapçılar da yenir de evde yapılmaz mı? En sevdiğimiz dolmalardan biri kuru patlıcan dolması ancak dediğimiz gibi evde pek bulamadığımız için daha da kıymetli yemesi
30 adet kuru patlıcan
İç harç
500 gr az yağlı kıyma
5 adet ezilmiş sarımsak
1 SB yıkanmış pirinç
½ SB ıslanmış bulgur
2 YK domates salçası
1 YK acı biber salçası
2 TK nar ekşisi
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 YK acı pul biber
1 TK kimyon
1 TK kuru nane
Aldığı kadar su
Sos için
1 litre kaynamış su
2 YK domates salçası
45 YK ayçiçek yağı
Üzeri için
Süzme Yoğurt
Taze nane
Pul biber
Tereyağ
Patlıcanları kaynar suda 34 dakika kadar haşlayın, cok yumusamasın cok da diri kalmasın, hemen çıkartıp soğuk suya sokup pismesini durdurun
Bütün harç malzemesini bir kaba koyun ve iyice yoğurarak harmanlayın
Patlıcanların içini bu harçla doldurun ancak tam ağzına kadar doldurmayın, üzeri 1, 1 buçuk parmak boş kalacak şekilde doldurmaya özen gösterin
Tencereye ağızlari üst üste gelip birbirini kapatacak sekilde dısardan içeriye doğru dizin * Ayrı bir kapta sos kaynar suda domates salcasını eritin, dolmalarin üzerini kapatacak şekilde tencereye ekleyin
Ayçiçek yağını da tencereye ekleyin, üzerine 1 tabağı ters kapatın ve 50 60 dakika kadar kısı ateşte tencerenin ağzı kapalı şekilde pişirin
Bir tavada tereyagını eritin, köpüklenirken ateşten alın ve pul biberi ekleyin hafif karıştırın, Dolmaların üzerine önce yoğurt sonra ince kıyım nane ve en üste bu sosu dökerek servis edin
6 Zeytinyağlı Sarma
Aynı börek gibi, zeytinyağlı dolma da yapıldıkça elinizin alışacağı lezzetlerden biri En zoru olan sarmayı yapmayı çözerseniz bu işin ustası olabilirsiniz
45 adet kuru soğan Yarım SB zeytinyağı 1,52 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) 2 SB pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane 11,5 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tarçın 2 kesme şeker 2 yemek kaşığı kuş üzümü yarım limonun suyu 1 su bardağı kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı tuz Yarım SB kaynamış su Yarım kg salamura asma yaprağı Yarım SB zeytinyağı 2 SB kaynamış su 45 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun
Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin
12 dakika daha kavurun Sonra sırasıyla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü, yarım limonun suyu ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın
tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve yarım su bardağı kaynamış suyu ilave edin
çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin
pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun
diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla 34 kez suyu değiştirerek yıkayın Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın Her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun Yaprağı sigara böreği gibi sarın
Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin ve üzerlerine sarmaları dizin
En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp zeytinyağı gezdirin
Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve suyu ekleyin
Tencereyi ateşe koyun Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin Piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin
7 Pastırmalı Humus
Özellikle pide ile birlikte tüketildiğinde harika bir ara sıcak olduğu konusunda iddialıyız Pastırma yerine fıstık ya da peynir deneyebilirsiniz
300 gr Nohut 2 yemek kaşığı Tahin 1 yemek kaşığı Zeytinyağı 3 diş Sarımsak 14 adet Limon Suyu 5 dilim Pastırma Tuz Bir mikserde, humus için olan tüm malzemeleri püre kıvamına gelinceye kadar geçirin
Ardından humusunuzu bir güvece yayın, ortasını çukur yapın
Humusun ortasına döküp üzerine pastırmaları yerleştirip, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika ısıtın ve sıcak servis edin
8 Gavurdağı Salatası
Gavurdağı her sofraya yakışacak salatalarımızdan bir tanesi Bol bol yapın çünkü bu salata bekledikçe daha da iyi olacaktır
4 adet iri domates 1 kuru soğan 5 YK Maydanoz 1 tatlı kaşığı kimyon Yarım tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber 4 dal taze nane 3 diş sarımsak 2 çorba kaşığı nar ekşisi 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 adet limon 2 avuç dövülmüş ceviz Domatesleri küçük küp doğrayın
Maydanoz ve naneyi ince kıyın
Taze soğan sarımsak ve kuru soğanı çok küçük doğrayın
Cevizleri iri dövün veya bıçakla kıyın
Bütün malzemeleri bir kâsenin içine alın karıştırın Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve baharatlarını ilave edin karıştırın
Servis tabağına alın ve cevizleri ilave edin
9 İç Pilav
İç pilav ister etin, ister balığın isterseniz de tavuğun yanına gidecek eski bir tarifimiz Siz sakın malzemeleri görünce üşenmeyin, beyaz pilav yapmak kadar kolay!
2 bardak baldo pirinç 2 bardak su 1 soğan 2 kaşık tereyağı 2 kaşık kuşüzümü 2 kaşık dolmalık fıstık 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 tutam yenibahar 1 tutam tarçın 1 tatlı kaşığı şeker 1 kaşık tane karabiber Tuz, sıvıyağ Pirinci sıcak tuzlu suda 1 saat kadar bekletin Bol su ile yıkayıp süzün Tavada tereyağı ile soğanı hafif kavurun Üzerine iki bardak suyu, tuzu, şekeri ve tane karabiberi ekleyip karıştırın Kaynayınca pirinci koyun ve kuşüzümlerini serpiştirip kapağı kapalı 15 dakika pişirin Dolmalık fıstığı bu esnada tavada kavurun Pilava fıstığı, nane,yenibahar ve dilerseniz biraz da dereotunu ekleyin Piştikten sonra bir müddet dinlendirip sıcak servis yapın
10 Kuzu İncik
Kemikten sıyrılıp tabağa düştüğü zaman etiniz, bu tarifin aslında ne kadar kolay ama bir o kadar lezzetli olduğunu bir kez daha anlayacaksınız Kalan etlere üzülmeyin, mutlaka ertesi gün başka bir tarifte kullabilirsiniz
2 adet Kuzu İncik 1 adet Soğan 2 yaprak Defne Yaprağı 1 çay kaşığı Tuz 56 diş Sarımsak 34 yemek kaşığı Zeytinyağı 1 çay kaşığının ucuyla Pul Biber 1 çay kaşığının ucuyla Kekik 1 çay kaşığı Tuz Kuzu inciklerini yıkayın, bıçakla inciklerin üstünde çentikler atın Küçük çizikler Düdüklüye koyun Üzerine tuz serpip yarısına gelecek şekilde su ekleyin, 2 yaprak defne yaprağı, 1 adet soğanı 2’ye bölüp tencerenin içine ekleyin ve pişmeye bırakın
2025 dakikanın sonunda düdüklüyü kapatın ve dikkatlice kapağını açın Fırın tepsisine inciklerinizi dizin Soyduğunuz sarımsakları inciklere bıçakla yaptığımız yarıkların içine sokuşturun
Bir kapta pul biber, kekik, tuz karıştırıp inciklerin üzerine elinizle yedirerek sürün Fırın tepsisinin içine 1 kepçe etin suyundan ekleyin 240 dereceye getirilmiş fırında 10 dakika pişirin Üstleri kızardığında fırından alın Sıcak sıcak servis yapın
11 Ev Pidesi
Ramazan sofranızda arada sırada bu tarifi deneyebilir ve pide sırasında geçen dakikalardan tasarruf edebilirsiniz
Pide hamuru malzemeleri
15 su bardağı süt (ılık) 1 su bardağı su 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 55 su bardağı un 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 13 paket yaş maya Yarım tatlı kaşığı mahlep Üzerine sürmek için: 1 Yumurta sarısı 1 yemek kaşığı su 1 tatlı kaşığı yoğurt Susam ve çörek otu Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun Hamur kıvamına geldikten sonra 10 dakika daha yoğurmaya devam edin
Üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 20 dakika daha bekletin
Hamuru 23 eşit parçaya bölün Her parçayı unlu bir zemine alıp elinizi de unlayarak hamuru önce düzgün bir yuvarlak haline getirin
Sonra yapabiliyorsanız elinizle çekiştirerek, yapamıyorsanız merdane yardımıyla yuvarlak veya oval pide şeklinde 2cm kalınlığında açın
Elinizi ıslatarak önce kenar kısımlara, sonra orta kısma bastırarak küçük kareli veya baklava dilimi gibi şekiller verin
Şekillendirdiğiniz hamuru unlanmış fırın tepsisine yerleştirin Üzerine yumurta, su ve yoğurt karışımından sürüp, bolca susam ve çörekotu serpin 20 dakika kadar tepsi mayası için bekletin
200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp üzeri kızarana kadar pişirin Fırından aldığınız pidelerin üzerine su serpiştirip pamuklu bir beze sarın 15 dakika kadar dinlendirip servis yapın
12 Sütlaç
Sütlaç, Ramazan'da güllaç kadar bilinmese de özellikle yaz gününde şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edildiği için mideye yardımcı oluyor
1 litre süt (soğuk) 15 çay bardağı pirinç 1 litre su 2 yemek kaşığı pirinç unu 2 su bardağı toz şeker Pirinçleri 1 bardak suyla yıkayıp süzün Bu pirinçleri 1 bardak soğuk sütle tencereye koyun ve arada karıştırarak haşlayın Süt kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin Sonra 7 su bardağı sütü ilave edin
Orta ateşte kaynayana kadar sık sık karıştırın Kaynamaya yakın şekeri ilave edin Ocağı kısın ve yine arada karıştırarak yarım saat pişirin
Sonra servis kaselerine boşaltın ve soğuduktan sonra üstlerini bir tepsiyle kapatıp buzdolabında 1 saat bekleterek servis edin
13 Güllaç
İşte geldi gönlümüzün efendisi!
Her Ramazan bayramının olmazsa olmazı
10 yaprak güllaç 1,5 litre süt 2 su bardağı şeker Çekilmiş ceviz 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre) Üzeri için:
File Fıstık Ceviz Nar tanesi Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtın, şekerleri tamamen eritin Sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle ılık olması en önemli adımlardan bir tanesi Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyun Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökün Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayın ve 5 katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serin Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyin ve tatlının üzerine gezdirin Tatlıyı buz dolabında muhafaza edin En az 23 saat dinlendirdip servis edin
Genellikle kış günleri tercih edilse de Ramazan ayında hem midenizi yormayacak hem de alışık olduğumuz bir çorbadır Ezogelin
1 su bardağı kırmızı mercimek 1 tatlı kaşığı pirinç 1 tatlı kaşığı bulgur 2 çay kaşıgı pul biber 1 yemek kaşığı nane 3 diş sarımsak 1 orta boy soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı tereyağı 1,52 litre sıcak su Ezogelin çorbası yapmak için düdüklü tencerede önce rendelemiş olduğunuz soğanı ve ezilmiş sarımsağı tereyağında kavurun Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave edin Karıştırdıktan sonra yıkadığınız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştırın Kaynatılmış olan suyu üzerine boşaltın Düdüklünün kapağını kapattıktan sonra 1015 dakika pişirin Normal tencerede yapacaksanız 3035 dakika kadar pişirmeye devam edin
2 Düğün Çorbası
Yine Ramazanların unutulmaz çorbası gerdan etli Düğün çorbası Eğer et tüketmiyorsanız hayvansal protein yerine nohut koyabilirsiniz
500 gr dana eti yağsız ( nohut iriliğinde doğranıp haşlanmış et ) 7 yemek kaşığı tereyağ veya sıvı yağ 6 su bardağı su 6 su bardağı süt 150 gr un Tuz ve karabiber Yağ ile unu 5 dakika kavurun İçine soğuk suyu ekleyin ve bir süre karıştırın Sıcak sütü de ilave edip 10 dakika kadar daha kaynatıp etleri içine atın İçine tuzu da ilave ettikten sonra kaynayana kadar bekleyin Bir iki dakika kaynaması ile birlikte servise hazır hale gelecektir
3 Tarhana Çorbası
Şimdilerde Ramazan yaz aylarına denk geliyor ancak bizim çocukluğımuzda büyüklerin sofrasında Tarhana çorbası eksik olmazdı
1 soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 kırmızıbiber 2 çarliston biber 1 domates 2 yemek kaşığı un Yarım su bardağı tarhana 5 su bardağı sıcak su 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz Küp doğradığınız soğanı zeytinyağında domates Salçası ile kavurun Küp doğradığınız biberler ve domatesi ekleyip soteleyin üzerine unu serpin ve 2 dakika daha kavurun Bir kase kaynar suda erittiğiniz tarhanayı ve suyu ekleyin Su kaynayınca, yoğurdu ayrı bir kaseye alın ve sıcak çorbadan yoğurda azar azar ilave ederek yoğurdu iyice ısıtıp çorbaya ekleyin Karıştırarak pürüzsüz hale getirin Hepsini birlikte tekrar kaynatın, tuz ile tatlandırın üzerine bol kuru nane serpip sıcak servis yapın 4 Su Böreği
Börek denildiğinde hamaratlığınızı ortaya koyabilirsiniz Bir kere eliniz alıştığında su böreğini farklı iç harçları ile deneyebilirsiniz
Hamuru için:
5 adet yumurta (köy yumurtası tercih edebilirsiniz) 1 su bardağı ılık su 78 su bardağı un 1 tutam kaşığı tuz İçi için:
500 gr beyaz peynir (isteğe göre tam yağlı) 1 küçük kase tereyağı ve sıvıyağ karışımı Yufkalar için:
4 litre sıcak su 1 tatlı kaşığı tuz 3 çorba kaşığı sıvıyağ 4 litre soğuk su Yapılışı: Tüm hamur mazlemelerini geniş bir yoğurma kabına alın 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun Kıvama gelen hamuru 8 bezeye ayırın Daire şeklindeki fırın tepsisini sıvıyağ tereyağı karışımı ile yağlayın ve ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açın Geniş bir tencerede 4 litre suyu kaynatın, kaynayan suyun içine sıvıyağ ve tuzu ekleyin Tepsi büyüklüğünde açtığınız yufkayı kaynayan suda 12 dakika kadar haşlayın Spatula yardımıyla haşlanan yufkayı alın ve hemen diğer tencere içinde beklettiğiniz soğuk suya atın Yufkayı yağladığınız tepsiye yerleştirinÜzerine tereyağı karışımından yayın ve ufaladığınız beyaz peynirden serpinTüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın Son yufkayı yerleştirdikten sonra yufkaların üzerine hafifçe bastırarak düzeltin ve üzerine kalan tereyağlı karışımdan sürünTepsiyi ocağın büyük gözüne koyun, orta ateşte çevirerek önce ilk yüzünü sonra diğer yüzünü kızartın Sıcak ya da ılık servis yapın
5 Kuru Patlıcan Dolması
Kebapçılar da yenir de evde yapılmaz mı? En sevdiğimiz dolmalardan biri kuru patlıcan dolması ancak dediğimiz gibi evde pek bulamadığımız için daha da kıymetli yemesi
30 adet kuru patlıcan
İç harç
500 gr az yağlı kıyma
5 adet ezilmiş sarımsak
1 SB yıkanmış pirinç
½ SB ıslanmış bulgur
2 YK domates salçası
1 YK acı biber salçası
2 TK nar ekşisi
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 YK acı pul biber
1 TK kimyon
1 TK kuru nane
Aldığı kadar su
Sos için
1 litre kaynamış su
2 YK domates salçası
45 YK ayçiçek yağı
Üzeri için
Süzme Yoğurt
Taze nane
Pul biber
Tereyağ
Patlıcanları kaynar suda 34 dakika kadar haşlayın, cok yumusamasın cok da diri kalmasın, hemen çıkartıp soğuk suya sokup pismesini durdurun
Bütün harç malzemesini bir kaba koyun ve iyice yoğurarak harmanlayın
Patlıcanların içini bu harçla doldurun ancak tam ağzına kadar doldurmayın, üzeri 1, 1 buçuk parmak boş kalacak şekilde doldurmaya özen gösterin
Tencereye ağızlari üst üste gelip birbirini kapatacak sekilde dısardan içeriye doğru dizin * Ayrı bir kapta sos kaynar suda domates salcasını eritin, dolmalarin üzerini kapatacak şekilde tencereye ekleyin
Ayçiçek yağını da tencereye ekleyin, üzerine 1 tabağı ters kapatın ve 50 60 dakika kadar kısı ateşte tencerenin ağzı kapalı şekilde pişirin
Bir tavada tereyagını eritin, köpüklenirken ateşten alın ve pul biberi ekleyin hafif karıştırın, Dolmaların üzerine önce yoğurt sonra ince kıyım nane ve en üste bu sosu dökerek servis edin
6 Zeytinyağlı Sarma
Aynı börek gibi, zeytinyağlı dolma da yapıldıkça elinizin alışacağı lezzetlerden biri En zoru olan sarmayı yapmayı çözerseniz bu işin ustası olabilirsiniz
45 adet kuru soğan Yarım SB zeytinyağı 1,52 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) 2 SB pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane 11,5 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tarçın 2 kesme şeker 2 yemek kaşığı kuş üzümü yarım limonun suyu 1 su bardağı kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı tuz Yarım SB kaynamış su Yarım kg salamura asma yaprağı Yarım SB zeytinyağı 2 SB kaynamış su 45 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun
Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin
12 dakika daha kavurun Sonra sırasıyla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü, yarım limonun suyu ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın
tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve yarım su bardağı kaynamış suyu ilave edin
çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin
pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun
diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla 34 kez suyu değiştirerek yıkayın Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın Her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun Yaprağı sigara böreği gibi sarın
Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin ve üzerlerine sarmaları dizin
En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp zeytinyağı gezdirin
Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve suyu ekleyin
Tencereyi ateşe koyun Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin Piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin
7 Pastırmalı Humus
Özellikle pide ile birlikte tüketildiğinde harika bir ara sıcak olduğu konusunda iddialıyız Pastırma yerine fıstık ya da peynir deneyebilirsiniz
300 gr Nohut 2 yemek kaşığı Tahin 1 yemek kaşığı Zeytinyağı 3 diş Sarımsak 14 adet Limon Suyu 5 dilim Pastırma Tuz Bir mikserde, humus için olan tüm malzemeleri püre kıvamına gelinceye kadar geçirin
Ardından humusunuzu bir güvece yayın, ortasını çukur yapın
Humusun ortasına döküp üzerine pastırmaları yerleştirip, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika ısıtın ve sıcak servis edin
8 Gavurdağı Salatası
Gavurdağı her sofraya yakışacak salatalarımızdan bir tanesi Bol bol yapın çünkü bu salata bekledikçe daha da iyi olacaktır
4 adet iri domates 1 kuru soğan 5 YK Maydanoz 1 tatlı kaşığı kimyon Yarım tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber 4 dal taze nane 3 diş sarımsak 2 çorba kaşığı nar ekşisi 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 adet limon 2 avuç dövülmüş ceviz Domatesleri küçük küp doğrayın
Maydanoz ve naneyi ince kıyın
Taze soğan sarımsak ve kuru soğanı çok küçük doğrayın
Cevizleri iri dövün veya bıçakla kıyın
Bütün malzemeleri bir kâsenin içine alın karıştırın Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve baharatlarını ilave edin karıştırın
Servis tabağına alın ve cevizleri ilave edin
9 İç Pilav
İç pilav ister etin, ister balığın isterseniz de tavuğun yanına gidecek eski bir tarifimiz Siz sakın malzemeleri görünce üşenmeyin, beyaz pilav yapmak kadar kolay!
2 bardak baldo pirinç 2 bardak su 1 soğan 2 kaşık tereyağı 2 kaşık kuşüzümü 2 kaşık dolmalık fıstık 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 tutam yenibahar 1 tutam tarçın 1 tatlı kaşığı şeker 1 kaşık tane karabiber Tuz, sıvıyağ Pirinci sıcak tuzlu suda 1 saat kadar bekletin Bol su ile yıkayıp süzün Tavada tereyağı ile soğanı hafif kavurun Üzerine iki bardak suyu, tuzu, şekeri ve tane karabiberi ekleyip karıştırın Kaynayınca pirinci koyun ve kuşüzümlerini serpiştirip kapağı kapalı 15 dakika pişirin Dolmalık fıstığı bu esnada tavada kavurun Pilava fıstığı, nane,yenibahar ve dilerseniz biraz da dereotunu ekleyin Piştikten sonra bir müddet dinlendirip sıcak servis yapın
10 Kuzu İncik
Kemikten sıyrılıp tabağa düştüğü zaman etiniz, bu tarifin aslında ne kadar kolay ama bir o kadar lezzetli olduğunu bir kez daha anlayacaksınız Kalan etlere üzülmeyin, mutlaka ertesi gün başka bir tarifte kullabilirsiniz
2 adet Kuzu İncik 1 adet Soğan 2 yaprak Defne Yaprağı 1 çay kaşığı Tuz 56 diş Sarımsak 34 yemek kaşığı Zeytinyağı 1 çay kaşığının ucuyla Pul Biber 1 çay kaşığının ucuyla Kekik 1 çay kaşığı Tuz Kuzu inciklerini yıkayın, bıçakla inciklerin üstünde çentikler atın Küçük çizikler Düdüklüye koyun Üzerine tuz serpip yarısına gelecek şekilde su ekleyin, 2 yaprak defne yaprağı, 1 adet soğanı 2’ye bölüp tencerenin içine ekleyin ve pişmeye bırakın
2025 dakikanın sonunda düdüklüyü kapatın ve dikkatlice kapağını açın Fırın tepsisine inciklerinizi dizin Soyduğunuz sarımsakları inciklere bıçakla yaptığımız yarıkların içine sokuşturun
Bir kapta pul biber, kekik, tuz karıştırıp inciklerin üzerine elinizle yedirerek sürün Fırın tepsisinin içine 1 kepçe etin suyundan ekleyin 240 dereceye getirilmiş fırında 10 dakika pişirin Üstleri kızardığında fırından alın Sıcak sıcak servis yapın
11 Ev Pidesi
Ramazan sofranızda arada sırada bu tarifi deneyebilir ve pide sırasında geçen dakikalardan tasarruf edebilirsiniz
Pide hamuru malzemeleri
15 su bardağı süt (ılık) 1 su bardağı su 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 55 su bardağı un 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 13 paket yaş maya Yarım tatlı kaşığı mahlep Üzerine sürmek için: 1 Yumurta sarısı 1 yemek kaşığı su 1 tatlı kaşığı yoğurt Susam ve çörek otu Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun Hamur kıvamına geldikten sonra 10 dakika daha yoğurmaya devam edin
Üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 20 dakika daha bekletin
Hamuru 23 eşit parçaya bölün Her parçayı unlu bir zemine alıp elinizi de unlayarak hamuru önce düzgün bir yuvarlak haline getirin
Sonra yapabiliyorsanız elinizle çekiştirerek, yapamıyorsanız merdane yardımıyla yuvarlak veya oval pide şeklinde 2cm kalınlığında açın
Elinizi ıslatarak önce kenar kısımlara, sonra orta kısma bastırarak küçük kareli veya baklava dilimi gibi şekiller verin
Şekillendirdiğiniz hamuru unlanmış fırın tepsisine yerleştirin Üzerine yumurta, su ve yoğurt karışımından sürüp, bolca susam ve çörekotu serpin 20 dakika kadar tepsi mayası için bekletin
200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp üzeri kızarana kadar pişirin Fırından aldığınız pidelerin üzerine su serpiştirip pamuklu bir beze sarın 15 dakika kadar dinlendirip servis yapın
12 Sütlaç
Sütlaç, Ramazan'da güllaç kadar bilinmese de özellikle yaz gününde şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edildiği için mideye yardımcı oluyor
1 litre süt (soğuk) 15 çay bardağı pirinç 1 litre su 2 yemek kaşığı pirinç unu 2 su bardağı toz şeker Pirinçleri 1 bardak suyla yıkayıp süzün Bu pirinçleri 1 bardak soğuk sütle tencereye koyun ve arada karıştırarak haşlayın Süt kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin Sonra 7 su bardağı sütü ilave edin
Orta ateşte kaynayana kadar sık sık karıştırın Kaynamaya yakın şekeri ilave edin Ocağı kısın ve yine arada karıştırarak yarım saat pişirin
Sonra servis kaselerine boşaltın ve soğuduktan sonra üstlerini bir tepsiyle kapatıp buzdolabında 1 saat bekleterek servis edin
13 Güllaç
İşte geldi gönlümüzün efendisi!
Her Ramazan bayramının olmazsa olmazı
10 yaprak güllaç 1,5 litre süt 2 su bardağı şeker Çekilmiş ceviz 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre) Üzeri için:
File Fıstık Ceviz Nar tanesi Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtın, şekerleri tamamen eritin Sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakın Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle ılık olması en önemli adımlardan bir tanesi Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyun Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökün Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayın ve 5 katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serin Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyin ve tatlının üzerine gezdirin Tatlıyı buz dolabında muhafaza edin En az 23 saat dinlendirdip servis edin