Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ayna Nöronlar Nedir?

Ayna Nöronlar Nedir?
0
151

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Hepimiz hayatımızın bir hemencecik başkalarının ne düşündüklerini bilmeyi istemişizdir Ola Ki de şu lahza bile istiyorsunuz bunu Açık Konuşmak Gerekirse ben anlayışlı olmak isterdim, karşımdakinin beni nasıl düşündüğünü veya benim için nasıl duygular beslediğini

Hepimizin başına gelmiştir; arkadaşınızla evde otururken, televizyon seyrederken ya da hehangi başka birşey yaparken bir şey yapmaya yeltenirsiniz(örneğin; su almak) Ama bazen o sizden önce davranır ve siz daha elinizi suya atmadan arkadaşınız suyu size uzatmıştır bile Daha jurnal bir örnek vereyim; herhangi biriyle, herhangi bir yerde ve herhangi bir konu hakkında konuşurken ne söyleyeceğini unutursun şayet, tıkanırız Fakat karşımızdaki kişi söyleyeceğimizi tamamlar Ayrıca de bütün bizim istediğimiz gibi Böyle ufak akıl okuma denemeleri hayatımıza serpiştirilmiş durumda Bazılarımız farkında lakin o kadar çoğumuz haberdar yok Peki biz bu minik düşünce okuma işini nasıl beceriyoruz?

İşin sırrı beynimizdeki ayna nöronlar! Ayna nöronlar daha çok beynimizin parletal lobunda(beynimizin arka üstteki kısmı) bulunuyorlar Ve bu nöronların arkası çok iyi Bağlantıları saymakla bitmiyor Fakat bu bağlantıların en önemlileri; hareketten sorumlu motor bölgeler, söylev ve işitileni kavrama, duygulardan sorumluluk sahibi limbik sistem ve fikir oluşturmakla görevli frontal bölgedir

Bir Takım beyin hücreleri başkalarının aklından geçenleri okumamızı sağlıyor DNA'ların biyolojinin yapıtaşlarını oluşturması gibi bu 'ayna' hücreler de psikolojinin yapıtaşlarını oluşturuyor Çocuk, annesi eline bir oyuncak alıp yanına oturunca gülümser; çünkü bilir ama annesi onunla oynayacaktır Erkek, şiddetli bir tartış madan sonra karısının araba anahtarlarını alıp çıktığını görür görmez irkilir; çünkü karısının bu kere fiilen onu terkettiğini anlar Hastabakıcı, serum takmak için ihtiyar hastasının damarını ararken kuytu değildir, çünkü iğnenin, hastasının canını acıttığını bilir

Bütün bu ırk, karşılarındakinin ne düşündüğünü nereden biliyorlar? Onların duygu ve düşüncelerini nasıl okuyorlar? Çocuk neden annesinin evi terkedeceğini, erkek ise karısının onunla oyun oynayacağını düşünmez?

Başkalarının aklından geçenleri ''okumayı'', herkeste bulunması gereken doğal bir yetenek olarak ele alırız Ne var oysa psikologlar, felsefeciler ve sinirbilimciler insanların, karşısındakilerin davranışlarından anlam çıkartma, duygularını okuma yeteneğinin aşağı demin gizini koruyan bir istikamet bulunduğunu düşünüyor Son günlerde İtalyan sinirbilimcilerinden oluşan bir takım bu doğrultuda çok önemli bir adım attılar

Nöronlar, diğer bir yönleri ile daha ilgi çekiyor Nöronlar bir başka biri da aynı işi yaptığında faaliyete geçiyor Bilim adamları bu son özelliklerinden dolayı bunlara ''ayna'' adını verdi, çünkü nöronlar öteki insanların davranışlarını olduğu gibi yansıtıyor ya da simüle ediyordu

Bugün o kadar fazla sinirbilimci, arasında insanların da olduğu gelişmiş primatlarda bu nöronların başkalarının niyetlerini kavrama konusunda çok belirleyici bir rol oynadığını düşünüyor Gallese, ''Ayna nöronlar toplumsal yeteneklerimizi ifade eden mozaiğin fazla önemli bir parçası olabilir''diye konuşuyor *

858,496Konular
981,692Mesajlar
29,769Kullanıcılar
GuidingSon üye
Üst Alt