Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aysu Melis Bağlan Yazio: 10 Soruda “Spor Yasası”nı Anlamak

Aysu Melis Bağlan Yazio: 10 Soruda “Spor Yasası”nı Anlamak
0
90

tekin

FD Üye
Etkileşim
0
F-D Coin
95
s-8f0490dfdfa57c393ca50815b8c33f84d9bfc539.jpg

Sporla ilgili olan yasa çıktı biliyorsun.

Gayet merak ettiğini fakat bir türlü açıp okumayacağını biliyorum.

1- “Spor yasası”nın ismi nedir?

Önce, yasanın ismi spor yasası değil!

7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu.

26 Nisan 2022 Salı günü Resmî Gazete’de yayımlandı. Çünkü, yasalar yayınlanmıyor da yayımlanıyor.

2- Maddede kaç husus var?

Tam 60 husus var ve “yürütme” başlıklı 60. husus şöyle diyor; “Bu kanun kararlarını Cumhurbaşkanı yürütür.”

3- Pekala, neden Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu? Neden? Hedef ne?

Bu kanunun emeli; spor kulüpleri, spor anonim şirketleri, spor federasyonlarının kuruluşu, organları ve üst konsey oluşturmaları, gelir ve sarfiyatları, bütçe ve harcama esasları… Hususlarının biçim ve kurallarını, yordamını düzenlemeyi amaçlıyor.

4- Deaflimpik spor kısmı nedir?

Yasa kapsamında tariflerde ilerlerken; deaflimpik spor kolu tarifine rastladım. Nedir ki?

İşitme engelliler olimpiyat oyunları…

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bağlı ve işitme engellilerin ileri düzeyde rekabeti için 4 senede bir yapılan bir tertip.

5- Yeni yasaya nazaran neymiş bu spor kulüplerinin mecburî organları?

Genel Konsey,

Yönetim Heyeti ve 

Denetim Konseyi.

6- Spor kulüplerine nasıl üye olunur?

Fiil ehliyetine sahip şahıslar, spor kulüplerine üye olma hakkına sahiptir.

7- Nedir ki bu fiil ehliyeti?

Kişinin kendi fiilleriyle hak edinebilme ve borç altına girebilme ehliyetidir.

Yani, Uygar Kanun kararlarıyla bize soruyor; yaptığın iş ve süreçlerin sorumluluğunu alabiliyor musun, diye… Sen?

8- Hangi branşları kapsıyor?

Biz her ne kadar futboldan somutlaştırsak da yasa bir futbol yasası da değil… Tüm branşlarla, tüm federasyonlarla ilgili…

9- Maddeden şad muyuz?

Halı altına süpürme kültürüyle yasanın varlığı tahliller ve gelişme için kâfi değil…

10- Pekala ne olur?

Hiçbir şey olmaz, var olan sıkıntılar daha da harlanır. FIFA ve UEFA ağabeylerimiz neslimizi çeker. Nedir bu Bakanlık yetkileri, diye sorar. Ağar topar bir ton değişiklik olur. Biz de durmadan konuşuruz…

Twitter

Instagram