Festival üzereydik, katılmak isteniyordu evvelden.
Meydanlarda toplanmak, yalnızca meydanlarda toplanmaktı.
Yoga yapmak, piknik yapmak…
Madem parkta yoga yasaktı; neden parklara “korkunç” demir spor aletlerini koymak için yarışıyordu belediyeler?
Karşıtlık şuurumuzun en köpürdüğü devirdeyiz tahminen de.
Sen nahoş olacaksın ki ben hoş olacağım,
Sen sağcı olacaksın ki ben solcu olacağım,
Sen şişko olacaksın ki ben “fit” olacağım,
Sen paradan şikayet edeceksin ki ben bolluğu tadacağım,
Senin az takipçin olacak ki ben “fenomen” olacağım,
Sen iktidar olacaksın ki ben muhalif kalacağım,
Sen yogaya karşı çıkacaksın ki ben yogaya konsantre olacağım…
Parklarda yoga, şenlikler, konserler, isim isim sanatkarlar yasaklanıyorken durmadan; tekrar bir hassaslık testine girmiş üzereyiz değil mi?
Önce büyük bir kaygı yasaklara karşı, sonra dikkatin tam o bahse yüzde yüz odaklanması ve ömür biçimlerimizde, tutturduğumuz hayat kültürümüzde ısrarlı bir konsantrasyon… Ah, bütün parklar yogilerle doldu bile… ve sayısız konser programı Melek Mosso ile…
“Ben ve onlar” dünyamızı, her şeyin iki yüzü olduğu şuuruna getirmek nasıl olur sanki?
Ve öylesine sakin bir yerden aslında sahip olduğun, sevdiğin, beğendiğin ömür geleneklerini ve yeniliklerini her seferinde bir aykırısı dize getirmek için değil de yalnızca sen sevdiğin için sevsen…
Konserler, şenlikler, kamusal alanlar, birlikte yaşama kültürümüz ve özgürlük anlayışımız için bu kadar uyarılmaya muhtaçlık duymamız da önemli bir ihtar değil mi sahi?
Ezber reaksiyonlar yerine, şuurlu karşılıklar vermenin vakti gelmedi mi?
Ezber yansılarda daima tıpkı figürlerle dans ediyormuşuz üzere; bir doz yasak, bir doz direniş, bir doz yasak, bir doz direniş… Sıkılmak?
Bilinçli karşılıklarda ise; gerçek bir koreografimiz var mesela, o denli düşünelim.
Dışarıdan bir ses gelse de öbürleri öteki zevklerde ısrar etse de seni beğenmese de sen kendi koreografinde ustalaşmaya devam ediyorsun. Eğleniyorsun, kendi yürüdüğün yolda müsaade derinleşiyor, öbür türlü bir “var” olma hissini pekiştiriyorsun.
Ezber yansılar mi şuurlu karşılıklar mı; söylesene?