Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aysu Melis Bağlan Yazio: Türkiye'de Futbol Kulüpleri Kurumsal Değil

Aysu Melis Bağlan Yazio: Türkiye'de Futbol Kulüpleri Kurumsal Değil
0
108

seocu

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
s-0772f26780111b2f7881519a6130abe6b7bc11c1.jpg

Senelerdir TFF'nin rastgele bir kararına münasebet bulamayan ben, bir yasal metnin münasebetini görünce evvel bundan bahsetmek istiyorum sizlere elbette.

Neymiş bu Spor Maddesi'nin münasebeti?

Neden Spor Yasası öngörüldü?

Zira, evvelden spor hukukunun devletlerin yargılamalarından başka bir yargılama olduğunu anlatırken ekliyordum; İş Kanunu var, Ceza Kanunu var ancak Türk Spor Kanunu diye bir şey yok, diye...

Artık ülkemizde spor kulüplerinin sıkıntılar demetinin ismi, bir yasa münasebetinde listelendi:

• Hukuki, finansal, şirketleşme, halka açılma ve yönetimsel meselelerin yanında,

• Futbol kulüpleri kâfi seviyede gelir üretemiyor,

• Gider ve harcamalarını denetim edemiyor,

• Sürekli tekrarlanan bütçe açıkları ve net periyot ziyanları da aldı başını gidiyor...
Yeni yasanın açıkça kabul ettikleri;

Kulüpler kurumsal değil,

Yönetim ve tertipte eksiklikler var,

Şeffaflık zati seçim çalışmaları haricinde cümle içinde kullanılan bir söz değil,

Mali disiplin denetim sorunu da ön kabulümüz olmuş.

Malumun ilamı bir de KAP'tan geldi; mali yapısını sürdürmeye elverişli ' 4 büyüklerimiz' kalmamıştır.

Ölçüsüz Harcamalar

Yasayı hazırlayanların UEFA'nın Finansal Fair Play Kriterlerini birinci defa okudukları fazla muhakkak olmuş, bunu belirtmem kaide.

Yüzümüzü batıya döndüğümüz an bir de ne görelim; 'özellikle spor kulüpleri için müstakil bir kanun' amacını ve memleketler arası düzenlemeleri anlata anlata bitiremiyor yasa münasebeti.

Spor Kanunu'na münasebet olan prensipler ortasında;

Spor kulüplerinde, idare, kontrol ve disiplin heyeti üyesi olabilme şartları,

Spor kulüplerinin tüzüklerinin üyelik demokrasisi için yenilenmesi,

Amatör spor kısımları da olmak üzere sporda şirketleşmenin yasal çerçevesi,

Spor A.Ş. vasfının kazanılması,

Şüpheli temlikler ve haksız süreçlerle kulüplerin ziyanının önlenmesi korkusu,

Kulüp liderleri ve idare şurası üyelerinin kasıt yahut ihmalle ihlal ettikleri yükümlülükleri için verdikleri ziyanlardan müteselsilen sorumlu olmaları kaleme alınmış.

Peki, hangi spor paydaşları yasa taslağına emek verdi?

Bir odaya kapanıp UEFA'nın Finansal Fair Play Kriterlerinden etkilenirken; 'denk bütçe temeline misal bir uygulama' diye kaleme alırken sanki TFF'de bir Kulüp Lisans Talimatı olduğu da bilinmiyordu?

'TFF tarafından elbette talimat değişikliği yapılarak' kaydı konularak yapılan öngörülere TFF'nin talimatlarının kaçıncı unsurunda ve kaçıncı fıkrasında değişiklik yapıldığını açılması ricasını da elden ele uzatabilir miyiz?

Denk bütçe için kademeli bir süreç ilan ederken sanki UEFA ile kulüplerin yıllardır imzaladıkları yapılandırma mukavelelerinde haberi var mıydı yok muydu yasa hazırlığındaki şahısların?

Yaşı bizden küçük olan spor hukukuna, bir yasal düzenleme daha bu defa yasa olarak geldi. Nasıl? Şad muyuz? Önümüzü görebiliyor muyuz?  

Twitter

Instagram