iltasyazilim
FD Üye
***
Malzemeler
*2 büyük boy ayva (Ekşi olmamasına dikkat edin, şeker oranı az gelebilir)
*2,5 su bardağı toz şeker
*1,5 su bardağı su
*1 adet çubuk tarçın
*2 adet karanfil
Süslemek için ;
*Kaymak
*Ceviz kırıkları
*Hindistan cevizi
*İstenirse dondurma
Hazırlanışı
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ayvayı yıkadıktan sonra çürük bozuk yerleri hariç hiçbir yerini atmıyoruz, pişirirken kabuklarını tencerenin altına ayvaların dibi tutmasın diye , çekirdeklerini renk versin diye ve göbeklerini de lezzet versin diye tencereye koyacağız
Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp, bir tatlı kaşığı yardımıyla göbeklerini çıkarıyoruz ve kenarda hazır bekleyen suyun içine atıyoruz ki kararmasın (tatlı kaşığı ile dibini güzelce kazıyın ki göbeğinde sert yeri kalmasın)
Geniş ve derince bir tencere bulup altına ayva kabuklarını sıralıyoruz, soyulmuş ve temizlenmiş ayvalarımızı da yerleştirdikten sonra, boş kalan yerlere göbekleri, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyuyoruz
Tencerenin kenarından 1,5 Su bardağı suyumuzu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım
*Suyu kaynamaya başlar başlamaz şekerimizi özellikle ayvaların üstüne gelecek şekilde tenceremize eşit olarak dökelim ve kapağını kapatıp en küçük ve en kısık ateşte pişmeye bırakalım
Benim ayvalar yaklaşık 2 saatte rengini alarak pişti, siz de 1 saat 45 dakikadan sonra dikkatli olun yakın zamanlarda pişecektir
Arada kapağını açıp suyundan ayvaların üstüne dökün ki hem parlak hem de her yeri aynı oranda lezzetli olsun
Ben hiç alt üst yapmıyorum, zaten bu kadar saatte üstünün pişmemesi mümkün değil, suyunun da kıvamı hafif peltemsi ve güzel oluyor
Piştikten sonra dağılmasın diye dikkatli şekilde bir borcama alarak üzerine hafif suyundan döküp soğumaya bırakıyoruz
Soğuyup rengi daha da kızarınca servis tabağına alıp ister kaymak (ki tatlının sevgilisiymiş kendileri) ister dondurma veya cevizle süsleyebilirsiniz tamamen sizin zevkinize kalmışAfiyet olsun
Malzemeler
*2 büyük boy ayva (Ekşi olmamasına dikkat edin, şeker oranı az gelebilir)
*2,5 su bardağı toz şeker
*1,5 su bardağı su
*1 adet çubuk tarçın
*2 adet karanfil
Süslemek için ;
*Kaymak
*Ceviz kırıkları
*Hindistan cevizi
*İstenirse dondurma
Hazırlanışı
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ayvayı yıkadıktan sonra çürük bozuk yerleri hariç hiçbir yerini atmıyoruz, pişirirken kabuklarını tencerenin altına ayvaların dibi tutmasın diye , çekirdeklerini renk versin diye ve göbeklerini de lezzet versin diye tencereye koyacağız
Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp, bir tatlı kaşığı yardımıyla göbeklerini çıkarıyoruz ve kenarda hazır bekleyen suyun içine atıyoruz ki kararmasın (tatlı kaşığı ile dibini güzelce kazıyın ki göbeğinde sert yeri kalmasın)
Geniş ve derince bir tencere bulup altına ayva kabuklarını sıralıyoruz, soyulmuş ve temizlenmiş ayvalarımızı da yerleştirdikten sonra, boş kalan yerlere göbekleri, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyuyoruz
Tencerenin kenarından 1,5 Su bardağı suyumuzu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım
*Suyu kaynamaya başlar başlamaz şekerimizi özellikle ayvaların üstüne gelecek şekilde tenceremize eşit olarak dökelim ve kapağını kapatıp en küçük ve en kısık ateşte pişmeye bırakalım
Benim ayvalar yaklaşık 2 saatte rengini alarak pişti, siz de 1 saat 45 dakikadan sonra dikkatli olun yakın zamanlarda pişecektir
Arada kapağını açıp suyundan ayvaların üstüne dökün ki hem parlak hem de her yeri aynı oranda lezzetli olsun
Ben hiç alt üst yapmıyorum, zaten bu kadar saatte üstünün pişmemesi mümkün değil, suyunun da kıvamı hafif peltemsi ve güzel oluyor
Piştikten sonra dağılmasın diye dikkatli şekilde bir borcama alarak üzerine hafif suyundan döküp soğumaya bırakıyoruz
Soğuyup rengi daha da kızarınca servis tabağına alıp ister kaymak (ki tatlının sevgilisiymiş kendileri) ister dondurma veya cevizle süsleyebilirsiniz tamamen sizin zevkinize kalmışAfiyet olsun