Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Babacan, Erdoğan'la ilk defa nasıl ters düştüklerini anlattı

Babacan, Erdoğan'la ilk defa nasıl ters düştüklerini anlattı
0
55

klimaci

FD Üye
Etkileşim
2
F-D Coin
90
Ali%2DBabacan%2Din%2Dsansi%2Dvar%2Dmi%2D191735%2Ejpg

Kurucularından olduğu AKP'den ayrıldıktan sonra DEVA Partisi'ni kuran Ali Babacan, TELE 1’de yayımlanan "Hayatın Rengi" programında Tuluhan Tekelioğlu’nun sorularını yanıtladı.

Yayında AKP Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birinci kez nasıl zıt düştüklerini anlatan Babacan "2009 yılıydı, mali kurallara bağlı maliye siyasetlerinin benimsenmesi gerektiğini önerdim. Sayın Erdoğan, 'Kendi içimizde IMF yaratmaya gerek yok' diyerek reddetti. TBMM'de Plan Bütçe Komisyonu'nda oy birliğiyle geçti. Genel Kurul'da oylamaya birkaç saat kala gelen talimatla durduruldu" sözlerini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı devrinde ‘Başbakan Yardımcısı’, ‘Dışişleri Bakanı’ ve ‘Ekonomi Bakanı’ olarak vazife yapan Babacan ayrıyeten TÜİK bilgilerinin güvenilirliği ve Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank’ın idare heyeti üyesi, RTÜK Lideri Ebubekir Şahin’in ise Halkbank idare konseyi üyesi olarak atanmasına dair de konuştu.

Babacan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı datalarla ilgili şunları söyledi:

EVVELCE İSTEMEZDİM, BASINDAN ÖĞRENİRDİM

* Ben artık bakmıyorum. Evvelden çok yakından takip ederdim. Her ayın üçüncü günü saat 10.00’da açıklanırdı. TÜİK bağımsız olduğu için bakan olduğum devirde bile saat 09.59’da bile sayıları istemezdim onlardan. Ben basından öğrenirdim enflasyonun yüzde kaç çıktığını.

DATA GÜVENİLİRLİĞİ KALMADI

* Zira TÜİK bağımsız ve sahiden o ölçümü yapması gerekiyor. Ben artık bakmıyorum zira bakmanın bir manası yok. Data güvenilirliği kalmadı Türkiye’de. Bu data güvenilirliğini devletin açıkladığı sayılara itimadın tekrar inşa edilmesi çok değerli.

İNSAN KAYNAĞI KALİTESİ EROZYONA UĞRADI

Ali Babacan; Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank’ın idare heyeti üyesi, RTÜK Lideri Ebubekir Şahin’in Halkbank idare şurası üyesi olarak atanmasını ise şu sözlerle yorumladı:

* Türkiye ne oldu da bu kadar büyük krizlerin içerisinde yuvarlanıyor? İki tane kıymetli sebep gösteririm. Birincisi insan kaynağı kalitesindeki erozyon. Kamu idaresinde, devlet idaresinde, işini bilen, uzman insanların sayısı artık bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar…

* Kararlar da istişare yapılmadan alınıyor. Hangi kurum olursa olsun. Evvel dürüst ve ehil beşerlerle çalışacaksınız ve kararlarınızı istişare ile alacaksınız. Şu anda ikisi de yok.

TEKLİFİM ERDOĞAN TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Sözcü'nün aktardığına göre Ali Babacan, 2009 yılında yazdığı istifa mektubuyla periyodun başbakanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’la birinci aykırı düşmesini anlattı.

Mali kurallara bağlı maliye siyasetlerinin benimsenmesi gerektiğini belirttiği teklifin Erdoğan tarafından "Kendi içimizde IMF yaratmaya gerek yok" kelamlarıyla reddedildiğini belirten Babacan, şunları söyledi:

OYLAMAYA BİRKAÇ SAAT KALA TALİMAT GELDİ

"Başarıları kalıcı kılalım istedik. Bunu mali kuralla yapmak istedik. TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu’nda oy birliğiyle geçti. Genel Kurul’da oylamaya birkaç saat kala gelen talimatla durduruldu. Bana sordular o vakit, ben o mevzuda konuşmama kararı aldım dedim."