Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Babasının Fatih Sultan Mehmet'e nasihati

Babasının Fatih Sultan Mehmet'e nasihati

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Fatih Sultan Mehmet'e öğüt
II Murat'ın Fatih Sultan Mehmet'e nasihati
Fatih Sultan Mehmet'e babasından tavsiye

Ey benim sevgili oğlum! Bütün varlıkların kulluk eylediği yüce Rabbim, sana verdiği üstün meziyetleri artırsın Ey oğlum! Ben, hayatlarını doğruluk üzere geçirenlerin öbür dünya Âleminin ebedi nimetlerine kavuşacaklarına inanıyorum Bunun için Rabbim ’e karşı yaptığım ibadetleri, cana yakın bir şekilde canı gönülden yaparım Ben çektiğim sıkıntıların karşılıklarının, Allah tarafından verileceğine inanıyor ve bu hususta O ’na ilticâ ediyorum Hem O ’nun takdirinin benim için büyük bir safâ olduğunu düşünüyorum Ey oğlum! Her söylenene inanıp aldanmaktan uzakta durmak, her durumun içyüzünü öğrenip göz önünde bulundurmak ve kendi gerçeğine yaklaşmak gerek

Ey oğlum! nadiren ecdâdımı hatırlarım Benden sonraki neslimizin âkıbeti hakkında düşüncelere dalarım Elhamdülilllah bugüne dek hürmet ve bağlılık görerek geldik; bugünden sonradan da benzer şekilde devam etmemizi arzularım Nasıl doğup geldiysek, yine öylece gidelim isterim Şunu iyice bilesin ki, herhangi bir şeyin devamı, yalnız kaba baskı, kılıç ve yiğitlik zoruyla mümkün değildir Zihin, tedbir, tahammül, ileriyi görme ve yorucu tecrübeler çok mühimdir Birinci yol, her zaman geçerli olmadığı gibi, mahzurları da çoktur İkinci yol da kimsesiz işe afacan Büyük muvaffakiyetler için her ikisini de bir arada yürütmek lüzum!

Unutma ki, ulu ecdâdımızın büyük zaferleri, görünürde kılıcın gölgesinde olmuşsa da hakikatte hafıza, mantık ve muhabbet güçleriyle gerçekleşebilmiştir

Ey oğlum! Adâletten hiç ayrılma! Çünkü Allah âdildir ve âdil olanı sever Bir bakıma sen O ’nun yeryüzündeki halifesisin O, sana lütuflarda bulunmuş ve kullarının başına serdar eylemiştir; bunu unutma!

Ey oğlum! Bu dünyada üç türlü insan vardır: Birinci grup, düşünce ve fikirleri yerinde, istikbâli aşağı yukarı görebilen ve düşünen, hiçbir gayri tabiilikleri olmayan kimselerdir İkincisi, hangi yolun içten veya eğri olup olmadığını bilmekten uzaktan kimselerdir Ancak bu duruma kendi istekleriyle yok, etraflarının tesiriyle düşmüşlerdir Tavsiye edildiğinde doğru yola gelip hakikati kabul eder ve laf dinlerler bununla birlikte birçok vakit da duyduklarına uyarak yaşarlar Üçüncüsü ise ne kendileri bir şeyden haberdardır, ne de yapılan ikaz ve nasihatlere kulak asarlar Sadece kendi arzularına uyar ve her şeyi bildiklerini zannederler; bunlar en güvenli olmayan olanlardır

Ey oğul! Ulu Allah, eğer seni birincil sırada saydığım kimselerden yaratmışsa sevinir, Rabbim ’e şükrederim Yok eğer ikincilerden isen, sana yapılan nasihatlere kulak vermeni öğüt ederim Sakın üçüncülere dâhil olmayasın! Onlar, ne Allah ’a, ne de insanlara aleyhinde iyi bir durumda değillerdir Ey oğul! Pâdişahlar, ellerinde terazi tutmuş kimselere benzerler Ama esas pâdişah odur ama, ellerindeki teraziyi dürüst tuta Sen pâdişah olunca, teraziyi içten tutmanı öğüt ederim O vakit Yüce Allah da, senin hakkında hayır murad eder; seni sâlihlerden kılar *

858,505Konular
982,781Mesajlar
33,073Kullanıcılar
Vedat77Son üye
Üst Alt