Vitamin ve mineral bakımından güçlü olan bademin insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Balık ve cevizden sonra omega-3 yağ asidi bakımından güçlü olan besinler arasında mahal alan badem kalp ve damar hastalıklarına yarar sağlar. Evet bademin yararları nelerdir? Badem hangi illetlere güzel gelir? Çiğ badem nasıl tüketilmeli? Tüm soruların karşılığı haberin detayında...
Ağaçta yetişen badem şeftali ailesine bağlı bir meyvedir. Dış etrafı sert içi ise tatlı ve etlidir. Kuru yemiş olarak tüketilen badem, Asya devletlerine mahsustur. Bilim kişilerinin üzerinde en çok araştırma yaptığı meyve olan badem, kavrularak da tüketilir. Arkeolojik çalışmalarda en eski tüketilmeye başlanan meyve çeşidi olduğu kanıtlanan badem, olgulaşınca resen düşer. Acı olan bademlerin çoklukla yağı çıkartılır. Zira acı bademde daha çokça çözücü ve antiseptik unsur bulunur. Bu hususlar münhasıran cilt ve saç hücrelerine yarar sağlar. Diş, taş, ışıklı, gababağ, acıpayam ve şeytan üzere çeşitleri vardır. Meyvesi çağla olarak tüketilir. Bileşiminde %54 yağ, %16,9 nişasta bulunuyor. E vitamini bakımından tabiatta bulunan en güçlü besindir. Yapılan araştırmalara nazaran en tesirli olan besin olduğu kanıtlanmıştır. Öteki bir araştırmada safra taşlarının oluşumunu önlediği gözlenmiştir. Ezme olarak tüketilen badem başkaca, tatlıların baş tacı materyaldir. Çiğ halde tüketilen badem kavrulmuşa nazaran daha çokça yarar sağlar. Uzmanlar sabah kahvaltısında 4 tane çiğ badem yiyerek gün uzunluğu yaşanma ihtimali olan gerilim ve yorgunluk üzere ruhsal rahatsızlıkların yaşanma mümkünlüğünü sıfıra düştüğünü vurguluyor.
BADEMİN YARARLARI NELERDİR?
- Doymamış yağ bakımından varlıklı olan badem berbat kolesterol seviyesini düşürür. Böylelikle kalp ve damar marazlarının önüne makbul. Birebir devirde içeriğindeki lif sayesinde damardaki toksinleri temizler.
- E vitamini sayesinde cildin adete yenilenmesini destekler. Çiğ bademin vücuttaki hücreleri yeniler. Yaşlanma ve kırışıklığın önüne makbul. Saç derisine kadar vitamin sağlayarak daha parlak canlı görünmesini sağlarken bir yandan da dökülmesini ketler.
- İnsan vücudunun birtakım organların çalışması için günlük magnezyuma gereksinim duyar. Günde tüketilen bir avuç çiğ badem bu vitaminin yüzde 50'sini karşılar. Bu eksiklik sayesinde vücudun direnci artar. Had, sindirim ve bağışıklık üzere sistemlerin daha uygun çalışması sağlanır.
- Sağlıklı kilo vermede bir numara sıralarda nokta alan besindir. Yağ ve kalorisi yüksek olmasına karşın gün ortasında tüketilen bir avuç çiğ badem günün geri kalanında açlık hissi vermez. Başkaca güç seviyesini artırır.
- İçerdiği yüksek fosfor sayesinde de kemik oluşumu ve güzelleşmesini sağlar. Bilirkişiler bu özelliği sayesinde gebe ve gelişim çağındaki insanların çiğ badem tüketmesini önerir.
- Had sistemini sağlıklı işlemesini desteklediğinden bayinin daha konsantre çalışmasını sağlar. Başkaca hafızayı güçlendirdiğinden unutkanlık marazının önüne makbul.
- Mütehassıslar 4 çiğ badem ile birlikte bir bardak ballı süt içildiğinde yukarıda sayılan yararların daha ziyade olacağını vurguluyor. Kan dolaşımı sağlayan bu besinler kişinin direncini artırır.
ÇİĞ BADEM NASIL TÜKETİLMELİ?
Tuz da kavrulmuş bademin tersine içeriğindeki vitamin ve mineralleri daha saf barındırır. Münhasıran demir ve E vitamini eksikliğini gidermek için vazgeçilmez doğal besinlerden biridir. Başkaca kandaki beğenilmeyen kolesterol seviyesini en aza indirir. Damarlarda besinlerden kaynaklı birikmeyi önler. Kandaki şeker seviyesini düzenlediğinden şeker hastalarına da yarar sağlar. Günde tüketilen 4 çiğ bademi vücudun kuvvetini yükseltir.
ÇİĞ BADEM VE SÜT KARIŞIMI NE İŞE YARAR?
Çiğ bademleri blendrdan geçirin. 3 bardak süt ile birlikte yeterlice kaynatın. Bir kaşık vanilya tozu da ekleyerek 10 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın. Bir sefer daha blendrdan geçirin. Akşam yatmadan bir saat evvel bir bardak tüketin. Hazırladığınız karışımı en ziyade 3 gün içinde tüketin. Bu karışım hem rahat bir uyku çekmenizi sağlar hem de uyurken vücudunuzun daha sağlıklı yenilemesini sağlar. Ayırca vücudun muhtaçlığı olan E vitamini eksikliğinin yaşanmasının önüne makbul.