bağırsak kanseri savaşçısı bulgur!!! BAGIRSAK KANSERİ SAVASCISI BULGUR Bulgur, Anadolu insanının vazgeçilmez gıda maddelerinden biridir Özellikle kış aylarında bulgur tüketimi daha da artmaktadır Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan incelemeler da, bu kıymetli besin maddesinin son derece kayda değer bir özelliğini daha ortaya çıkardı Bu manâlı özellik ne mi? Derhal söyleyelim: Bulgur, özellikle bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor Bazı kişiler göre köylü yiyeceğidiye nitelendirildiği için sofralardan uzak tutulan bulgur, besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece varlıklı bir gıda maddesi Besin değeri Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü'nde uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre; çokça fiber ihtiva eden bulgur, ahenkli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelliyor Bulgurun beslenme değerine gelince; 100 gram bulgur, vücuda yaklaşık 350 kalori verir Keza 698 gram karbonhidrat, 125 gram protein, 15 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 35 miligram demir, 040 miligram B1 vitamini, 004 miligram B2 vitamini ve 43 miligram niacin içermektedir Stratejik gıda 4000 yıldan beri gıda maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Yiyecek Örgütü'nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır Bizim kıymetini ve önemini böylece bilmediğimiz bulgur, dengelenmiş beslenmeden taviz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında deha yetkisiz olmayan emsalsiz bir gıda maddesidir Bir Takım ülkelerdeki ordularda radyasyona aleyhinde dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, basit hazırlanabilmesi ile de önemli üstünlük oluşturuyor Anne adayları için faydalı bir yiyecek Bebeğin anne karnında dinç büyümesine büyük katkı maddesi sağladığı belirlenen bulgurun hamileler tarafından bol bol tüketilmesi öğüt ediliyor Bulgurun folik asit açısından ne kadar zengin olduğunun toplumda yeterince bilinmediğini gösteren Gaziantep Üniversitesi Yiyecek Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince elde etmek zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu söyledi Doç Dr Mustafa Bayram bu konuda şunları dile getirdi: Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin niçin olduğu rahatsızlıklardan gözetmek için bulgura sofralarında daha çok yer vermeli Folik asit yetersizliği yaşayan kadınların, kansızlık, anemiden kaynaklanan bitkinlik, nefes darlığı ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve rahatsızlık gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor Anne, bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan koruyabilir Kıymetini bilmiyoruz Yeşil akarsu ve ısırgan otu gibi, bizim böylece tüketmeye alışılmış olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğunu daha önce yazmıştım Ama tüketimi ülkemizde fazla yaygın olan bulgur var ki o da bütün anlamıyla bir kanser düşmanı Hem bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, asap bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor