Bağırsak sorununuz mi var? Tahminen de bu probleminiz yanlış beslenmeden kaynaklanıyor olabilir. Zira bağırsak sorunları beslenme ile direkt bağlıdır. Bu sebeple şahsa mahsus uygun öğün listeleri ile başlangıç düzeyindeki rahatsızlıklar tedavi edilebilmekte ya da denetim altına alınabilmektedir. Bağırsak sorunlarınız için en kıymetli nokta istikrarlı ve doğal beslenmekten geçmektedir.
Bağırsağınızda mikrobik dengeyi sağlayın!
Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin temel taşlarıdır. Bu canlı mikroorganizmalar birebir vakitte bağışıklık sisteminin üzerinde de epey değerlidir. Hayvansal protein ve yağlardan güçlü beslenme usulü, yetersiz lif içeren beslenme, gereksiz antibiyotik kullanımı, yaş, gerilim, enfeksiyon, berbat ve yetersiz beslenme sonucunda bağırsağımızdaki faydalı bakteriler bir başka ismiyle probiyotikler azalır. Kefir, probiyotik yoğurt, kımız, tarhana, boza, turşu, ekşi mayalı ekmek üzere fermente besinler bağırsaklardaki probiyotik bakterileri arttırarak bağırsak sorunlarınızın tahlile kavuşmasında yardımcı olacaktır.
Asitli besinlerden uzak durun!
Asitli besinlerden ve içeceklerden, yağlı ve çok baharatlı yemeklerden uzak durmalısınız. Günlük beslenmenizden asistli içeceklerinin tamamını çıkarmalısınız. Bu içecekler yerine birincil olarak suyu koyabilir ve taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Asitli besin olarak bilhassa domatese dikkat! Asit içeriği çok yüksek olan domates bağırsak sıhhatiniz için bir müddet tüketilmemesi gereken besinler ortasında yer almaktadır.
Hepimiz artık bağırsağın ikinci beynimiz olduğunu biliyoruz. Çağdaş tıbbın kurucusu Hipokrat, “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar, bağırsak hasta ise bedenin kalanı da hastadır.” diyerek mikrobiyotanın, vücudu ne kadar belirlediğini, milattan evvel dört yüzlü yıllarda tabir etmiştir.
Her besin size düzgün gelmiyor olabilir!
Yediğimiz yiyecekler ile birlikte bağırsağımıza giren; Lektin, Gluten ve Laktoz içeren besinler ziyanlı bakterilerin en temel besinidir. Bu besinlerin kimileri bağırsaklarınıza düzgün gelmiyor olabilir. Bunun için bir çeşit intolerans testi yerine geçen eliminasyon diyetini bir beslenme uzmanı eşliğinde uygulayabilirsiniz. Bu sayede bağırsak sıhhatinizi bozan besin kümelerinin farkına vararak tüketim ölçünüzü ve sıklığınızı azaltabilirsiniz.
Şayet iki haftadan uzun müddettir şiddetli bağırsak sorununuz varsa, üstte bahsettiğim ögeleri da uyguluyor ve yarar görmüyorsanız bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyorum.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum..