bağırsakta gaz sıkışması nasıl gecer
Yediğiniz besinlere dikkat etmelisinizGazlı icecekler ve sindirilirken gaz ortaya cıkan yiyecekleri yemezseniz gaz olmaz
Gaz Rahatsızlığı icin;
Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gosterilen gaza bağlı rahatsızlıkları gecirmek icin diyet değişikliği, gerektiğinde ilac kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini onereceği gıdalar maalesef genellikle meyve, sebze, hububat ve sut urunleri gibi sağlıklı gıdalardır
Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak icin yağsız gıdalar yenmelidir Boylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklara daha hızlı gecip ileriye doğru gider
Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gosterdiği icin her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona gore diyet duzenlemesi yapılmalıdır
Gaz yakınmaları diyet duzenlemesi ile gecmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak calıştırıcı ilaclar kullanılabilir
Yutulan havayı azaltmak icin sakız ciğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri kucuk lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka ceneye oturan bir protez olmalıdır
Sonuc olarak, gorulduğu gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik bircok rahatsızlıktan da meydana gelebilir Bu nedenle bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları sureklilik kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılası sağlanmalıdır
Şişkinliği azaltmanın yolları
Mayo Clinic Health Letter ’ın Ocak sayısında yayımlanan bir calışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor
Sut urunleri
Sut urunlerinin icinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir Laktoz icermeyen sut urunleri bu konuda yardımcı olabilir Ayrıca, yoğurt veya eski peynir, sut urunlerinden rahatsız olan pek cok kişide problem oluşturmuyor
Bazı sebzeler
Soğan, turp, lahana, kereviz, havuc, bruksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin icinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz uretimine neden olabiliyor Simetikon iceren urunler bu konuda cozum olabilir
Aşırı meyve şekeri
Kuru erik, kuru uzum, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, uzum ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir
Aşırı lif
Oncelikle yuksek oranda lif iceren yiyeceklerin tuketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gosterdiği en son miktarı bulabilirsiniz
Bazı tatlandırıcılar
Şeker icermeyen cikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir
Yağlı yiyecekler
Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir
Asitli ve ickili icecekler
Bu tur iceceklerden uzak durmak, gaz uretiminin azalmasına yardımcı olabilir
Yediğiniz besinlere dikkat etmelisinizGazlı icecekler ve sindirilirken gaz ortaya cıkan yiyecekleri yemezseniz gaz olmaz
Gaz Rahatsızlığı icin;
Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gosterilen gaza bağlı rahatsızlıkları gecirmek icin diyet değişikliği, gerektiğinde ilac kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini onereceği gıdalar maalesef genellikle meyve, sebze, hububat ve sut urunleri gibi sağlıklı gıdalardır
Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak icin yağsız gıdalar yenmelidir Boylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklara daha hızlı gecip ileriye doğru gider
Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gosterdiği icin her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona gore diyet duzenlemesi yapılmalıdır
Gaz yakınmaları diyet duzenlemesi ile gecmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak calıştırıcı ilaclar kullanılabilir
Yutulan havayı azaltmak icin sakız ciğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri kucuk lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka ceneye oturan bir protez olmalıdır
Sonuc olarak, gorulduğu gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik bircok rahatsızlıktan da meydana gelebilir Bu nedenle bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları sureklilik kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılası sağlanmalıdır
Şişkinliği azaltmanın yolları
Mayo Clinic Health Letter ’ın Ocak sayısında yayımlanan bir calışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor
Sut urunleri
Sut urunlerinin icinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir Laktoz icermeyen sut urunleri bu konuda yardımcı olabilir Ayrıca, yoğurt veya eski peynir, sut urunlerinden rahatsız olan pek cok kişide problem oluşturmuyor
Bazı sebzeler
Soğan, turp, lahana, kereviz, havuc, bruksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin icinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz uretimine neden olabiliyor Simetikon iceren urunler bu konuda cozum olabilir
Aşırı meyve şekeri
Kuru erik, kuru uzum, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, uzum ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir
Aşırı lif
Oncelikle yuksek oranda lif iceren yiyeceklerin tuketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gosterdiği en son miktarı bulabilirsiniz
Bazı tatlandırıcılar
Şeker icermeyen cikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir
Yağlı yiyecekler
Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir
Asitli ve ickili icecekler
Bu tur iceceklerden uzak durmak, gaz uretiminin azalmasına yardımcı olabilir