iltasyazilim
FD Üye
bağırsakta gaz sıkışması nasıl geçer
Yediğiniz besinlere dikkat etmelisinizGazlı içecekler ve sindirilirken gaz ortaya meydana çıkan yiyecekleri yemezseniz gaz olmaz
Gaz Rahatsızlığı için;
Belirtilmiş bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza ast rahatsızlıkları devretmek için perhiz değişikliği, gerektiğinde hap kullanılır ve hava yutmayı eksilmek gereklidir Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini önereceği gıdalar maalesef genel olarak meyve, sebze, hububat ve süt ürünleri gibi sağlıklı gıdalardır
Hem şişkinlik ve dispepsi hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir Böylelikle mide daha seri boşalır ve gaz bağırsaklara daha çabuk geçip ileriye dürüst gider
Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne değin gaz oluşturacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı olarak konuşup ona kadar perhiz düzenlemesi yapılmalıdır
Gaz yakınmaları perhiz düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir
Yutulan havayı eksilmek için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri minik lokmalar halinde ve ağır ağır yemek gereklidir Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka çeneye oturan bir değiştirme olmalıdır
sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları kolay dispepsi biçiminde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi öbür çoğu rahatsızlıktan da meydana gelebilir bu nedenle bu alıcı yakınması olanlar, eğer yakınmaları program metni kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, teşhis ve tedavilerinin içten bir şekilde yapılası sağlanmalıdır
Şişkinliği azaltmanın yolları
Mayo Clinic Health Letter ’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe niçin olan bir takım yiyecekler şu şekilde sıralanıyor
Süt ürünleri
Süt ürünlerinin içinde yer alan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir Süt Şekeri içermeyen süt ürünleri bu konuda muavin olabilir Hem, yoğurt ya da eski peynir, süt ürünlerinden rahatsız olan o kadar fazla kişide problem oluşturmuyor
Bir Takım sebzeler
Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, frenk lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde yer alan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor Simetikon içeren ürünler bu konuda çözüm olabilir
Fazla meyve şekeri
Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza niçin olabilir
Aşırı lif
Ilk Önce yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, sonra kademeli olarak bu yiyecek maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz
Bazı tatlandırıcılar
Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale niçin olabilir
Yağlı yiyecekler
Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bir takım soslar şişkinliğe neden olabilir
Asitli ve içkili içecekler
Bu cins içeceklerden uzaktan durmak, gaz üretiminin azalmasına tezgâhtar olabilir *
Yediğiniz besinlere dikkat etmelisinizGazlı içecekler ve sindirilirken gaz ortaya meydana çıkan yiyecekleri yemezseniz gaz olmaz
Gaz Rahatsızlığı için;
Belirtilmiş bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza ast rahatsızlıkları devretmek için perhiz değişikliği, gerektiğinde hap kullanılır ve hava yutmayı eksilmek gereklidir Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini önereceği gıdalar maalesef genel olarak meyve, sebze, hububat ve süt ürünleri gibi sağlıklı gıdalardır
Hem şişkinlik ve dispepsi hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir Böylelikle mide daha seri boşalır ve gaz bağırsaklara daha çabuk geçip ileriye dürüst gider
Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne değin gaz oluşturacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı olarak konuşup ona kadar perhiz düzenlemesi yapılmalıdır
Gaz yakınmaları perhiz düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir
Yutulan havayı eksilmek için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri minik lokmalar halinde ve ağır ağır yemek gereklidir Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka çeneye oturan bir değiştirme olmalıdır
sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları kolay dispepsi biçiminde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi öbür çoğu rahatsızlıktan da meydana gelebilir bu nedenle bu alıcı yakınması olanlar, eğer yakınmaları program metni kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, teşhis ve tedavilerinin içten bir şekilde yapılası sağlanmalıdır
Şişkinliği azaltmanın yolları
Mayo Clinic Health Letter ’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe niçin olan bir takım yiyecekler şu şekilde sıralanıyor
Süt ürünleri
Süt ürünlerinin içinde yer alan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir Süt Şekeri içermeyen süt ürünleri bu konuda muavin olabilir Hem, yoğurt ya da eski peynir, süt ürünlerinden rahatsız olan o kadar fazla kişide problem oluşturmuyor
Bir Takım sebzeler
Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, frenk lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde yer alan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor Simetikon içeren ürünler bu konuda çözüm olabilir
Fazla meyve şekeri
Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza niçin olabilir
Aşırı lif
Ilk Önce yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, sonra kademeli olarak bu yiyecek maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz
Bazı tatlandırıcılar
Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale niçin olabilir
Yağlı yiyecekler
Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bir takım soslar şişkinliğe neden olabilir
Asitli ve içkili içecekler
Bu cins içeceklerden uzaktan durmak, gaz üretiminin azalmasına tezgâhtar olabilir *