Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini unutmamalıyız sahih ve sağlıklı beslenme sistemleriyle enfeksiyon illetleri ve kansere karşı değerli avantajlar sağlanabiliriz birtakım tekliflerden bulunmak istiyorum:
Bağışıklık sistemi, vücudu marazlara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, marazlara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme mümkünlüğünü azaltmak için en kıymetli noktadır.
Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar yalnızca bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyona yol açar, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatır.
Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir.Günlük beslenmede çok ziyade şekere mahal verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Ehil protein alımı en uygun seviyede bağışıklık işlevi için kaidedir. Gelgelelim ziyadesi tekrar bağışıklık sistemini olumsuz cephede tesirler. Vücuda alınan besinler güç için oksijenle yandığında bağımsız radikaller yani oksijen içeren son eserler oluşur.
Özgür radikaller hücre ve dokularda çoğaldığında DNA yapısında hasara neden olur. Ayrıyeten sigara, hava kirliliği, radyasyon vb. nedeniyle de bağımsız radikaller artar. Artış durumunda kanser, kalp-damar marazları, artritler vb. sıhhat problemleri oluşur. Besinlerle birlikte aldığımız antioksidanlar vücuttaki hür radikallere karşı savaşırlar. Bağımsız radikallerin yarattığı olumsuz tesirin önlenmesi ve tesirinin en aza indirilmesi için yerinde ölçüde antioksidan tüketilmelidir.
Hangi vitaminler bağışıklık sistemini destekliyor?
Istikrarlı beslenme bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılan en kıymetli hususlar A , E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdur.
A vitamini: Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor reaksiyonunun artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kimseler bilhassa viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta değerli kaynaklarıdır.
Betakaroten: Hür radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, al, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler kıymetli kaynaklarıdır.
C vitamini: Antiviral ve antibakteriyal tesirinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun değerli kaynaklarıdır.
E vitamini: Bağımsız radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar değerli kaynaklarıdır.
B6 vitamini: Zayıflığı bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.
Folik asit –B12 vitamini: Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit münhasıran ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller kıymetli kaynaklarıdır. B12 al et ,balık, yumurta, tavuk ,süt ve süt eserleri değerli kaynaklarıdır.
Demir eksikliği: Lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması üzere bağışıklık sisteminde değerli bozukluklara neden olur. Münhasıran al et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki tasarruf orantısı bitkisel kaynaklı demire nazaran daha yüksektir.
Çinko: Birçok virüs cinsinin çoğalmasını handikaplar. Pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte ağır bulunur.
Selenyum: Bağışıklık sisteminin tüm modülleri üzerinde tesiri vardır. Ölçüsüz vitamin tüketiminin zararlı tesirleri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun mühlet yüksek doz alımları durumunda toksik tesir görülebilir. Ölçüsüz C vitamini kimi organlarda meselelere, B6 vitamini had sistemi hasarına neden olabilir.
Bağışıklık sisitemini güçlendirmek için hangi zerzevat ve meyveler tüketilmeli?
beslenme-kapakİçerdikleri antioksidan hususlar nedeniyle zerzevat ve meyve tüketimi kansere karşı korunmada hayli aktif bulunmuştur .
* Domates * Brokoli * Turunçgil * Sarımsak ve soğan * Meyve ve sebzeler, çay, kakao * Soya * Omega 3 * Probiyotikler * Zencefil * Zerdeçal * Nar * Mürver * Ekinezya
Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı?
* Çeşitli zerzevat ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir.
* Domates yaz aylarında her gün kesinlikle tüketilmelidir. Velev yaz domatesleri konserve yapılarak kış aylarında da yemekler, soslar vb. tüketilebilir .
* Brokoli, karnabahar vb sebzeler yemek olarak tüketilebildiği üzere et yemeklerinin yanına da garnitür olarak kullanılırsa tüketimleri artırılmış olur. Velev sarımsakla birlikte tüketilerek iki zerzevatın antioksidan tesirinden de faydalanılabilir.
* Nar tüketimi salatalar ve sütlü tatlıların üzerinde kullanılmasıyla arttırılabilir
* Turunçgillerin suyundan fazla kendisinin tüketimi arttırılmalıdır.
* Kış aylarında çeşitli antioksidanların bir arada alınabilmesi için meyve salataları tüketilebilir.
* Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) E vitamini alımı açısından günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir
* Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb.) haftada 2-3 sefer tüketilmelidir. Mahsusen kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylelikle tüketimleri arttırılabilir.
* Günlük yahut uzun ömürlü sütlerin probiyotikli yoğurtlarla mayalanmasıyla hane ortamında sağlıklı yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir.
* Haftada 2 defa balık tüketilmelidir.
* Günde en az 5-6 porsiyon tam taneli tahıllar (tam buğday , esmer pirinç vb.) tüketilmelidir. Bu nedenle beyaz ekmekten fazla tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
* Vücutta gerçekleşen birden fazla reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
* Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları çok ziyade birbiriyle karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir.
Bağışıklık sistemi, vücudu marazlara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, marazlara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme mümkünlüğünü azaltmak için en kıymetli noktadır.
Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar yalnızca bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyona yol açar, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatır.
Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir.Günlük beslenmede çok ziyade şekere mahal verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Ehil protein alımı en uygun seviyede bağışıklık işlevi için kaidedir. Gelgelelim ziyadesi tekrar bağışıklık sistemini olumsuz cephede tesirler. Vücuda alınan besinler güç için oksijenle yandığında bağımsız radikaller yani oksijen içeren son eserler oluşur.
Özgür radikaller hücre ve dokularda çoğaldığında DNA yapısında hasara neden olur. Ayrıyeten sigara, hava kirliliği, radyasyon vb. nedeniyle de bağımsız radikaller artar. Artış durumunda kanser, kalp-damar marazları, artritler vb. sıhhat problemleri oluşur. Besinlerle birlikte aldığımız antioksidanlar vücuttaki hür radikallere karşı savaşırlar. Bağımsız radikallerin yarattığı olumsuz tesirin önlenmesi ve tesirinin en aza indirilmesi için yerinde ölçüde antioksidan tüketilmelidir.
Hangi vitaminler bağışıklık sistemini destekliyor?
Istikrarlı beslenme bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılan en kıymetli hususlar A , E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdur.
A vitamini: Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor reaksiyonunun artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kimseler bilhassa viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta değerli kaynaklarıdır.
Betakaroten: Hür radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, al, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler kıymetli kaynaklarıdır.
C vitamini: Antiviral ve antibakteriyal tesirinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun değerli kaynaklarıdır.
E vitamini: Bağımsız radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar değerli kaynaklarıdır.
B6 vitamini: Zayıflığı bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.
Folik asit –B12 vitamini: Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit münhasıran ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller kıymetli kaynaklarıdır. B12 al et ,balık, yumurta, tavuk ,süt ve süt eserleri değerli kaynaklarıdır.
Demir eksikliği: Lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması üzere bağışıklık sisteminde değerli bozukluklara neden olur. Münhasıran al et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki tasarruf orantısı bitkisel kaynaklı demire nazaran daha yüksektir.
Çinko: Birçok virüs cinsinin çoğalmasını handikaplar. Pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte ağır bulunur.
Selenyum: Bağışıklık sisteminin tüm modülleri üzerinde tesiri vardır. Ölçüsüz vitamin tüketiminin zararlı tesirleri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun mühlet yüksek doz alımları durumunda toksik tesir görülebilir. Ölçüsüz C vitamini kimi organlarda meselelere, B6 vitamini had sistemi hasarına neden olabilir.
Bağışıklık sisitemini güçlendirmek için hangi zerzevat ve meyveler tüketilmeli?
beslenme-kapakİçerdikleri antioksidan hususlar nedeniyle zerzevat ve meyve tüketimi kansere karşı korunmada hayli aktif bulunmuştur .
* Domates * Brokoli * Turunçgil * Sarımsak ve soğan * Meyve ve sebzeler, çay, kakao * Soya * Omega 3 * Probiyotikler * Zencefil * Zerdeçal * Nar * Mürver * Ekinezya
Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı?
* Çeşitli zerzevat ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir.
* Domates yaz aylarında her gün kesinlikle tüketilmelidir. Velev yaz domatesleri konserve yapılarak kış aylarında da yemekler, soslar vb. tüketilebilir .
* Brokoli, karnabahar vb sebzeler yemek olarak tüketilebildiği üzere et yemeklerinin yanına da garnitür olarak kullanılırsa tüketimleri artırılmış olur. Velev sarımsakla birlikte tüketilerek iki zerzevatın antioksidan tesirinden de faydalanılabilir.
* Nar tüketimi salatalar ve sütlü tatlıların üzerinde kullanılmasıyla arttırılabilir
* Turunçgillerin suyundan fazla kendisinin tüketimi arttırılmalıdır.
* Kış aylarında çeşitli antioksidanların bir arada alınabilmesi için meyve salataları tüketilebilir.
* Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) E vitamini alımı açısından günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir
* Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb.) haftada 2-3 sefer tüketilmelidir. Mahsusen kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylelikle tüketimleri arttırılabilir.
* Günlük yahut uzun ömürlü sütlerin probiyotikli yoğurtlarla mayalanmasıyla hane ortamında sağlıklı yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir.
* Haftada 2 defa balık tüketilmelidir.
* Günde en az 5-6 porsiyon tam taneli tahıllar (tam buğday , esmer pirinç vb.) tüketilmelidir. Bu nedenle beyaz ekmekten fazla tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
* Vücutta gerçekleşen birden fazla reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
* Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları çok ziyade birbiriyle karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir.