Baharın gelişi bazılarının kuvvetinde olumlu tesir yaparken bazılarında ise halsizlik, yorgunluk yaratabiliyor.
Sabah olduğunda yataktan kalkmak istemiyor kendinizi yorgun ,bitkin hissediyor velev işe gitmek dahi istemiyor olabilirsiniz. Bunun sebebi mevsimsel değişikliklere bağlı olarak hava sıcaklığının bir artıp bir azalması, havada elektrik yükünün artması ve metabolizmanızın buna süratli koordinasyon sağlayamaması olabilir. Vücutta baş gösteren eklem- kas ağrıları, hareket gücünün olmaması, kırgınlık, uyku isteği ,baş ağrısı üzere şikayetler bahar yorgunluğunun habercisi olup bu belirtiler şayet 2 haftadan çokça sürerse yerinde mütehassıs bir doktordan yardım alınması gerekmektedir. Münhasıran metabolizmamız üzerinde aktif rol oynayan tiroit hormonu,böbrek üstünden salınan kortizol hormonu ve kan şekeri seviyelerine bakılması sıhhat açısından yararlı olacaktır.
Yanlış beslenme alışkanlıkları , vitamin ve minarellerden mahrum beslenme ve hareketsiz hayat bahar yorgunluğumuzu daha da arttırmakta. Lakin beslenmenizde ve fizikî aktivitenizde yapacağınız değişiklikler ile bahar yorgunluğundan kurtulup kendinizi daha dinç ve kuvvet dolu hissedebilirsiniz.
Güne Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başla.
Öğünler içerisinde en kıymetlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve iş hayatınızdaki performansınızda sabah kahvaltısının ölçüsü ve içeriği değerlidir. Protein kaynağı olarak ; yumurta, peynir ,süt ve lif kaynağı olarak ;tam tahıllı ekmek, mevsim zerzevatları ve mevsim meyvesi içeren sağlıklı bir tabak ile güne sağlıklı bir adım atarak başlayabilirsiniz.
Mevsimine Mütenasip Zerzevat ve Meyve Tüket
Beslenmenizde günlük olarak tüketeceğiniz 4-5 porsiyon zerzevat ve meyve ile bağışıklığınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebzelerin besin bedelinin daha düşük olması ayrıyeten uzun vade dayanması için içerisine eklenen kimyasal unsurlar, pestisitler(böcek öldürücü ilaç) ve hormonların vücudumuza girmesi sıhhatimize tehdit oluşturuyor. Bu sebeple mevsimine elverişli zerzevat ve meyve tüketimi bahar yorgunluğunuzdan kurtulmanızı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
Nisan ayı zerzevatları : Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Meyveleri ise ; Çağla, can eriği, limon
Su İçimine Dikkat Et !
Havaların ısınmasıyla birlikte vücutta su muhtaçlığımız daha da artmaktadır.Günlük 2.5-3 lt kadar su içerek vücuttan toksinleri ve ödemi atabilir,metabolizmanızın daha güzel çalışmasına ek sağlayabilirsiniz. Su içmek de zorlananlar içerisine nane yaprağı ,limon,elma üzere meyve dilimleri ekleyerek sularınızı renklendirip su içimini kolaylaştırabilirsiniz.
A, C ve E Vitaminlerinden Güçlü Beslen.
Münhasıran antioksionlardan varlıklı bu 3 vitamin bağışıklık sistemimizde değerli rol oynar.
A vitamini; süt , yumurta sarısı,kayısı,havuç,ıspanak,kavun,şeftalide yüksek nispette bulunur. C vitamini; kivi,çilek ,portakal, mandalina ve greyfurt, koyu yeşil yapraklı sebzeler(özellikle maydanoz), domates, yeşil biber
E vitamini ise bitkisel yağlar(ayçiçeği,mısırözü), çiğ kuruyemişler( badem, fındık,ceviz) , kepeği alınmamış buğday, avakado üzere besinlerde zengindir.
Günde An Az 15 Dakika Güneşlen.
Yapılan araştırmalarda D vitamini eksik olan(kanda
Sabah olduğunda yataktan kalkmak istemiyor kendinizi yorgun ,bitkin hissediyor velev işe gitmek dahi istemiyor olabilirsiniz. Bunun sebebi mevsimsel değişikliklere bağlı olarak hava sıcaklığının bir artıp bir azalması, havada elektrik yükünün artması ve metabolizmanızın buna süratli koordinasyon sağlayamaması olabilir. Vücutta baş gösteren eklem- kas ağrıları, hareket gücünün olmaması, kırgınlık, uyku isteği ,baş ağrısı üzere şikayetler bahar yorgunluğunun habercisi olup bu belirtiler şayet 2 haftadan çokça sürerse yerinde mütehassıs bir doktordan yardım alınması gerekmektedir. Münhasıran metabolizmamız üzerinde aktif rol oynayan tiroit hormonu,böbrek üstünden salınan kortizol hormonu ve kan şekeri seviyelerine bakılması sıhhat açısından yararlı olacaktır.
Yanlış beslenme alışkanlıkları , vitamin ve minarellerden mahrum beslenme ve hareketsiz hayat bahar yorgunluğumuzu daha da arttırmakta. Lakin beslenmenizde ve fizikî aktivitenizde yapacağınız değişiklikler ile bahar yorgunluğundan kurtulup kendinizi daha dinç ve kuvvet dolu hissedebilirsiniz.
Güne Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başla.
Öğünler içerisinde en kıymetlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve iş hayatınızdaki performansınızda sabah kahvaltısının ölçüsü ve içeriği değerlidir. Protein kaynağı olarak ; yumurta, peynir ,süt ve lif kaynağı olarak ;tam tahıllı ekmek, mevsim zerzevatları ve mevsim meyvesi içeren sağlıklı bir tabak ile güne sağlıklı bir adım atarak başlayabilirsiniz.
Mevsimine Mütenasip Zerzevat ve Meyve Tüket
Beslenmenizde günlük olarak tüketeceğiniz 4-5 porsiyon zerzevat ve meyve ile bağışıklığınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebzelerin besin bedelinin daha düşük olması ayrıyeten uzun vade dayanması için içerisine eklenen kimyasal unsurlar, pestisitler(böcek öldürücü ilaç) ve hormonların vücudumuza girmesi sıhhatimize tehdit oluşturuyor. Bu sebeple mevsimine elverişli zerzevat ve meyve tüketimi bahar yorgunluğunuzdan kurtulmanızı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
Nisan ayı zerzevatları : Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Meyveleri ise ; Çağla, can eriği, limon
Su İçimine Dikkat Et !
Havaların ısınmasıyla birlikte vücutta su muhtaçlığımız daha da artmaktadır.Günlük 2.5-3 lt kadar su içerek vücuttan toksinleri ve ödemi atabilir,metabolizmanızın daha güzel çalışmasına ek sağlayabilirsiniz. Su içmek de zorlananlar içerisine nane yaprağı ,limon,elma üzere meyve dilimleri ekleyerek sularınızı renklendirip su içimini kolaylaştırabilirsiniz.
A, C ve E Vitaminlerinden Güçlü Beslen.
Münhasıran antioksionlardan varlıklı bu 3 vitamin bağışıklık sistemimizde değerli rol oynar.
A vitamini; süt , yumurta sarısı,kayısı,havuç,ıspanak,kavun,şeftalide yüksek nispette bulunur. C vitamini; kivi,çilek ,portakal, mandalina ve greyfurt, koyu yeşil yapraklı sebzeler(özellikle maydanoz), domates, yeşil biber
E vitamini ise bitkisel yağlar(ayçiçeği,mısırözü), çiğ kuruyemişler( badem, fındık,ceviz) , kepeği alınmamış buğday, avakado üzere besinlerde zengindir.
Günde An Az 15 Dakika Güneşlen.
Yapılan araştırmalarda D vitamini eksik olan(kanda