Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bak Bu Kur'an senden bahsedir

Bak Bu Kur'an senden bahsedir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
BAK BU KUR’AN SENDEN BAHSEDİYOR

İşte biz de inandığımız gibi yaşayamayınca yaşadığımız gibi inanmaya başlamak gibi bid'atlerin zuhur ettiği şu devirde, selefiden Ahnef in yaptığını yapsak ve Kur'ânı Kerîm'e baksak, acaba bizim halimiz nerede ve nasıl anlatılıyor?

Mukaddes kitabımız Kurânı Kerîm'in bir özelliği de değişik inanç ve düşüncede, farklı karakter ve davranışta olan kimselerin kendi çehrelerini görüp tanıyabildikleri bir ayna durumunda olmasıdır İmanı Ahmed'in talebesi Muhammed b Nasr el*Mervezî (vefan: 294 h) Kıyamulleyl isimli kitabında Kur'ânı Kerîm'den yararlanma hususunda selefin nasıl hareket etliğine dair ibretli bir vaka nakleder

Şöyle ki: Tabiînin ileri gelenlerinden olan ve İran'ın fethinde bulunan büyük komutan Ahnefb Kays (ra) birgün otururken birisi şu âyeti kerimeyi okudu:
And olsun ki biz size içinde zikriniz bulunan (size hatırlatma olan, kendinizin anıldığı) bir kitap indirdik Hâlâ akıllanmayacak mısınız?(Enbiyâ Suresi: 10)

Bunu duyan Ahnef irkildi ve: Bana hemen bir Mushaf getirin de orada beni anlatan kısımları bulup okuyayım, kimlerle beraber olduğumu, kimlere benzediğimi göreyimdedi,
Karşısına şu ayetler çıktı:
Onlar gecenin az bir kısmında uyurlar, seher vakitlerimle de bağışlanma dilerlerdi Onların mallarında dilenene ve yoksula ait bir hak vardı(Zâriyal Suresi: 17)

Sonra şu ayetlere rast geldi:
Onların yanları (gece teheccüd namazına kalktıkları için) yataklarından uzak kalır Korku ve ümit içinde Rablerine yalvarıp dua ederlerken, kendilerine verdiğimiz nimetlerden de hayra harcarlar (Secde: 16)

bir kısım insanlar da şöyle anlatılıyordu:
Onlar bollukta da darlıkta da (mallarını Allah yolunda) harcarlar, kızdıklarında Öfkelerini yenerler, insanları bağışlarlar Allah iyilik yapımları sever(Ali İmran: I34)

Bazılarıda şöyle anlatılıyordu:
Kendilerinin ihtiyacı olsa bile başkalarını kendilerine tercih ederler Kim nefsinin hırs ve cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa ereceklerin ta kendileridir(Haşr: 9)

Bazı kimselerin karakterleri de şöyle çizilmişti:
Büyük günahlardan, hayasızlıklardan kaçınanlar ve öfkelendiklerinde ise bağışlayanlar Rablerinin davetine uyanlarnamazı dosdoğru kılanlar ve müşterek işlerini danışarak çözenler, kendlilerine verdiğimiz rızıklardan başkalarına da verenler(Şûra) 3738)

Ahnef bu ayete geldiğinde: Yarabbi ben kendi durumumu biliyorum, ben bu kimseler arasında görülmüyorum'dedi Sonra başka bir şekilde sayfaları okumaya başladı: Onlara 'Allah'dan başka ilah yoktur!' denildiği vakit, büyüklük tastayıp kabul etmiyor ve: 'Deli bir şair için tanrılarımızı bırakır mıyız hiç?!diyorlardı (Sâffat: 3536)

Sonra şu ayetler çıktı karşısına: Bir tek olan Allah anıldığı zaman, ahirete inanmayanların kalbleri gerilip kasılır Allah'ım başka taptıklar tanrılar anıldığında ise hemen sevinip hopladıklarını görürsün(Zümer: 45)
Birtakım insanlar ise şöyle anlatılıyordu:
Araştırıp soracaklar günahkârlara: 'Sizi sekar cehennemine sokan nedir''' Onlar' biz namaz kılanlardan değildik, yoksulu doyurmuyorduk batıla dalanlarla beraber biz de dalıyorduk, ve hesap gününü inkâr ediyorduk, ve hep böyle ölüm gelinceye kadar, diyecekler (Müddessir: 4246)

Ahnef buraya gelince ellerini kulaklarına dayadı ve: Allahım, ben bunlardan sana sığınırım, ben bunlardan uzağımdedi Şayfaları çevirmeye devam etli kendisinin anlatıldığı yeri arıyordu
Sonunda şu ayeti gördü ve durdu, okudu:
Diğer bir kısmı da kabullendiler günahlarını, iyi bir ameli kötüsüyle kırıştırdılar Umulur ki Allah, onların tevbelerini kabul eder Şüphesiz Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir (Tevbe: 102)

Burada Ahnef'in ağzından: Evet, evet, işte benim durumum bu!sözleri döküldü İşti' biz de inandığımız gibi yasayamayınca yaşadığımız gibi inanmaya başlamak :'gibi bidatlerin zuhur ettiği şu devirdi', selefeden Ahnef'in yaptığını yapsak ve Kur'ânı Kerime baksak, acaba bizim halimiz nerede ve nasıl anlatılıyor?
Birinci grup arasında mıyız yoksa ikinciler arasında mı? Ona göre haddimizi ve kaddimizi bilsek ne olur? Ne dersiniz?

858,496Konular
981,879Mesajlar
29,919Kullanıcılar
dgn190727Son üye
Üst Alt