teknolojiuzmani
FD Üye
Koca, Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün evvel 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün öteki pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, akabinde çok süratli bir global yayılım göstermesine karşın Türkiye'nin süreçte büyük bir muvaffakiyet gösterdiğini söyledi.
Koronavirüs yayılma haritası
Komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı önlemleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli aksiyon planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı." dedi.
Global salgınların kaçınılmaz tarafları olduğuna dikkati çeken Koca, şöyle devam etti:
"İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi seviyede, önlemler hangi sertlikte olursa olsun birtakım sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Şayet dünyayla münasebetimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım. Bu an burada olmamın nedeni, bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü ancak korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs kuşkusu olan bir vatandaşımızın test sonucu müspet çıktı.
"Verilere nazaran teşhis erken konulmuştur"
Teşhis, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan büsbütün izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu güzeldir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın etrafındaki tüm bireyler bu manada nezaret altındadır ve her biri kuşkulu kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından ayrıntılı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen birinci olaydır. Bilgilere nazaran teşhis erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sonludur."
Koca, Türkiye'nin süreç boyunca bu olasılığa hazır olduğunu, yayılmayı önleyici önlemler aldığını vurgulayarak, hastalığın ülkenin rastgele bir yerinde görülme ihtimaline karşı sıhhat çalışanı ve hastane hazırlıklarının çok evvelce bitirildiğini söz etti.
"Yurt dışına lütfen zarurî olmadıkça çıkmayalım"
Bu süreçte yurt dışı ile direkt yahut dolaylı temasların muhtemel sonucunun bir örnekte ortaya çıktığını lisana getiren Koca, şunları söyledi:
"Yurt dışına lütfen mecburî olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına kesinlikle uyalım. Önlemlerde anahtar sözümüz 14'tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini bilhassa izole etmelerini istiyoruz. Birebir halde büyük çoğunluğumuzun koronavirüse karşı alacağı önlemler için de anahtar sözümüz tekrar 14'tür. Elleri tam hijyen sağlayacak formda yıkamaktan hangi durumda sıhhat kuruluşuna başvurulacağına dek kurallar biçiminde her şey açıktır."
"Koronavirüse karşı çabayı planladık"
"Bugüne kadar gösterdiğimiz muvaffakiyet, bundan sonrası için uğraşımızın kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir." diyen Koca, dünyayı uyarırken, birebir vakitte hazırlandıklarını ve koronavirüse karşı çabayı planladıklarını söz etti.
Bakan Koca, şöyle konuştu:
"Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına ve 14 korunma kuralına uyarak bu çabaya güç vermesidir. Bir yahut birkaç olay, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum yalnızca virüsün ülkemiz hudutlarına girdiği manasına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş olayın şu an tek manası budur. Artık yapmamız gereken hayatımızı önlemler doğrultusunda bir tertibe sokmaktır. Bu global meseleye karşı ulusal bir gayret vereceğiz."
"Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez"
Riskin somut, önlemlerin ise kolay olduğunu vurgulayan Koca, koronavirüsün alınacak önlemlerden daha güçlü olmadığını lisana getirdi.
Koca, bir hastanın topyekun risk olmadığını, karantinaya alınmış bir hastanın da toplumu tehdit edemeyeceğini söyledi.
Bakan Koca, koronavirüs teşhisinin konulduğu hastanın hangi vilayetten olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Şeffaf bir formda bugüne kadar bu süreci götürmeye çalıştım. Yarın sabah da açıklayabilirdim, akşam da açıklayabilirdim. Gecenin bu saatinde açıklamanın bir sebebi vardı, şeffaf davranma çerçevesinde bunu açıklama gereği hissettik. Bilhassa altını çizerek söz ettiğim bir cümle oldu, hasta mahremiyeti. Bu periyotta bir ili, bir bölgeyi, bir hastaneyi bu manada gündemde tutmanın yanlışsız olmadığına inanıyorum. Ben bu kadar net söz ediyorum. Zati bununla ilgili memleketler arası boyutuyla da bildirilmiş olacak. Bunu da anlayışla karşılayın."