Gündeme ait TRT Haber'de değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Habur ve Gürbulak hudut kapılarının bu hafta açılacağını duyurdu. Bakan Pekcan swap konusunda ise "Çin ile swap mekanimzasının kapasitesini artırmamız lazım, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Japonya ile de görüşüyoruz" açıklamasını yaptı.
Bakan Pekcan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
Hazirandan sonra iktisatta önemli toparlanma olacak. Dünya iktisadı geleceğini göremiyor. IMF'ye nazaran dünya ticareti yüzde 11 küçülecek. Sayılar çok büyük, artı aralıkları çok büyük, öngörü yok. Milletlerarası kuruluşlar da bunu öngöremiyor. Biz, üretim kapasitemizle inşallah sıhhat alanında ayrıştığımız üzere öbür alanlarda da ayrışmaya devam edeceğiz.
"Dijitalleşmenin yararlarını bu süreçte gördük"
Ben dijitalleşmeye ve iş dünyasıyla iş birliğine çok değer vermiştim. Bunun yararlarını bu süreçte gördük biz. Mesela dijitalleşme ile insanlarımız gümrüğe gitmeden süreçlerini elektronik ortamda yapabildiler.
"Oyun yazılımı yapan 50 firmadan 40'ını destekliyoruz"
Şu anda 50 firma var, oyun yazılımı yapan. Bunların 40'ı Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Biz burada reklam, tanıtım, dijital pazarlara giriş, istihdam dayanağı veriyoruz.
"Mevcut swap mutabakatlarının daha da etkin hale getirilmesi için çalışmalarımız var"
İstikrarlı ticaret için lokal paraların kullanılması öncelikli olmalı. Mahallî paralarla ticaret daha ön plana geçecek. Hem muhattaplarımızla birebir görüşmeler yapıyoruz, hem iş insanlarımızla görüşüyoruz. Bu sürecin swap sisteminin harekete geçirilerek, iş insanlarının da işinin kolaylaştırılması lazım.
Bu süreçleri takip ediyoruz. Mevcut swap mutabakatlarının daha da faal hale getirilmesi için çalışmalarımız var. 2019'da yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret lokal parayla yapıldı. Çin, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Japonya ile mahallî para ile ticaret yapıyoruz.
"Sadece Mart ve Nisan ayında 11 milyon lira üzerinde ceza kestik"
Yalnızca Mart ve Nisan ayındaki kontrollerde 11 milyonun üzerinde ceza kestik. Bizim yaptığımız uygulama, şikayetleri kıymetlendiriyoruz, savunma istiyoruz, savunmayı heyet kararıyla kesiyoruz. Heyet karar veriyor, çok şikayet alıyoruz bu hususla ilgili lakin biz Bakanlık olarak karar vermiyoruz. Bizim piyasaya müdahale üzere bir durumumuz yok. İstikrarları bozanlara gerekli müdahalede bulunuruz.