Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bakan Soylu: Otobüsler için sıkıyönetim ilan edilmiştir

Bakan Soylu: Otobüsler için sıkıyönetim ilan edilmiştir
0
47

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
Kamil%2DKoc%2Dla%2Dotomobil%2Dcarpisti%2DBelediye%2DBaskaninin%2Dsekreteri%2Dve%2D2%2Dcocugu%2Doldu%2D228963%2Ejpg

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen, Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eşgüdüm Şurasının 5. toplantısına katıldı.

Toplantıya Bakan Soylu ile birtakım bakan yardımcıları ve Jandarma Genel Kumandanı Orgeneral Arif Çetin ile Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş katıldı. Burada konuşan Bakan Soylu, trafik kazalarının küresel ölçekte büyük bir sorun olarak algılandığını ve çözülmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

‘2019’da 5473 kişi öldü’

Türkiye'de 2019 yılında motorlu taşıt sayısının 2011 yılına nazaran yüzde 44, şoför sayısının yüzde 34, genel nüfus sayısının ise yüzde 11.3 arttığını belirten Bakan Soylu, buna karşın ölümlü kazalarda yüzde 32.2, kaza yeri vefatlarında yüzde 34.2 azalma sağlandığını söz etti.

2017 yılında trafik kazalarında 7427, 2018 yılında 6675 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Bakan Soylu, 2019 yılında ise hem olay yerinde hem de hastanede olmak üzere trafik kazalarında 5473 kişinin ömrünü yitirdiğini söz etti.

‘Şehirlerarası otobüslerin kazaya karışma oranı yüzde 6.4’

Daha sonra otobüs kazalarına değinen ve otobüslere yönelik kontrollerin artırıldığını belirten Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Bilhassa uykusuzluk ve dikkat dağınıklığını önüne geçmek için sürücüyü araçtan indirmek suretiyle kontroller yaptık. Otogar çıkışlarında, şehirlerarası yollarda kontroller gerçekleştirdik. Lakin bugün elimizde şöyle bir tablo var. Dünyanın hiçbir yerinde bu türlü bir tablo yok. Zira dünyada en inançlı seyahati otobüs seyahatidir. Türkiye'deki tüm araçların 1.2'si kazaya karışmaktadır. Tüm otobüsler içerisinde kazaya karışanların oranı ise yüzde 2.8'dir. Bu sayı burada kalmıyor, daha felaket bir sayı var. Şehirlerarası yolcu nakliyatı yapan tüm otobüsler içerisinde kazaya karışanların oranı ise yüzde 6.4. Yani kentler ortası otobüslerin kazaya karışma oranı, Türkiye'deki araçların 6 katı kadardır. Bunu buradan ifşa ediyorum ki herkes sorumluluğunu yerine getirsin. İnsanların hayatını tehlikeye atamazsınız, biz attırmayacağız."

‘'Bir şey olmaz' başından çıkmalarını istiyoruz’

Bakan Soylu, dalın artık kendisini sorgulamasını, otobüs kazalarında yaşanan acıları, bir vicdan muhasebesine tutmalarını istediklerini söyleyerek, şunları söyledi:

"Şu 'Bir şey olmaz' başından çıkmalarını istiyoruz. Kar yağıyor, tipi vuruyor yoldaki öbür tüm araçlar teyakkuz halinde, suratlarını indiriyorlar lakin bakıyorsunuz yolcu otobüsü hiç sürüş emniyetine dikkat etmeden bakmadan, Allah ne verdiyse basarak yola devam ediyor. Bir otobüste 40-50 kişi var. Allah göstermesin bir otobüs kazası haberi 40-50 ailenin hayatını karartabilir. Böylesine büyük bir sorumluluk varken, kesimin hala bu sayılarda gezinmesi, beklediğimiz standartlara gelmemesi, bizim açımızdan kabul edilebilir bir sorun değildir. Otobüsler açısından mart ayından itibaren yıl sonuna kadar ölçekleyebileceğimiz tüm yerlerde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Kimse kusura bakmasın bizim buna sabrımız kalmadı. Yani artık hasebiyle onlara davette bulunuyorum; üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirsinler. Şayet bu yükümlülükleri yerine getirmezlerse, trafik kazalarına karışma oranı, riskli araç sürme oranı ve yaptıkları kusurları kamuoyuyla tek tek paylaşacağız. Onlardan fazla bir şey istemiyoruz, yeni bir keşif de beklemiyoruz. Dünya nasıl yapıyorsa o denli yapsınlar. Sürücülerinin uyku durumlarını, araçlarının bakımlarını ve kontrollerini standartlara uygun gerçekleştirsinler."