elektronikci
FD Üye
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Türkiye iktisadını yalnızca kurlar üzerinden ölçmek, ülkemize büyük haksızlıktır. Üretim cephesindeki çeşitliliğimiz, kriz periyotlarındaki direncimiz, çalışkan ve üretken iş gücümüz, risk alabilen girişimcilerimiz, Türkiye iktisadının bel kemiğidir' dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen '2021 Verimlilik Proje Mükafatları ve Türkiye'de Güç Verimli Motorların Teşvik Edilmesi (TEVMOT) Projesi'nin plaket törenine katıldı.
Merasimde Bakan Varank ile birlikte BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Sıhhat Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, Kayseri Büyükşehir Belediye Lideri Memduh Büyükkılıç ve çok sayıda davetli de yer aldı. Türkiye'de güç verimli motorların artırılması hedefiyle düzenlenen ve 53 vilayetten toplam 468 projeyle başvurulan programda, heyet tarafından değerlendirmeye alınan 28 projeden 12'sine 'Verimlilik Proje Ödülü' verildi.
Merasimde konuşan Bakan Varank, proje mükafatları için bu yıl 53 vilayetten 279 büyük ölçekli, 77 orta ölçekli, 51 mikro ve küçük ölçekli, 61 kamu işletmesi olmak üzere toplam 468 müracaat aldıklarını ayrıyeten 60 vilayetten 288 bağımsız değerlendiricinin projeye müracaat yaptığını belirterek, 'Bu sayılar 7'ncisini düzenlediğimiz Verimlilik Proje Mükafatları için bir rekordur. Tabi bu ilginin direkt yahut dolaylı olarak pek çok sebebi var ancak şahsen ben, bunlardan en değerlisini pandeminin zorlayıcı tesiri olarak görüyorum. Firmalar pandemi ortamındaki belirsizliklere, inovatif ve verimlilik temelli yaklaşımlarla karşılık veriyorlar. Pandemide ortaya çıkan harikulâde şartları çevrim içi kanallara geçerek, üretim süreçlerini dijitale ve otomasyona aktararak, operasyonel verimliliklerini artırarak aşıyorlar' ifadelerini kullandı.
'Oluşan belirsizlik havasının dağılacağı periyoda süratlice gireceğiz'
'Üretimdeki artış beraberinde istihdam da getiriyor' diyen Bakan Varank, şöyle devam etti:
'Pandeminin başından bu yana endüstrideki kayıtlı istihdam 4 milyondan 4 milyon 700 bine çıktı. Yani 700 bin kişilik bir artıştan kelam ediyoruz. Türkiye iktisadını yalnızca kurlar üzerinden ölçmek ülkemize büyük haksızlıktır. Üretim cephesindeki çeşitliliğimiz, kriz periyotlarındaki direncimiz, çalışkan ve üretken iş gücümüz, risk alabilen girişimcilerimiz Türkiye iktisadının bel kemiğidir. Ülkemiz iktisadının en değerli kahramanları da elbet her bölümde alın teri akıtan emekçilerimizdir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, her devirde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemeyi şiar edindik. Elbette son devirde yaşanan problemler karşısında çalışanlarımızın emeğini, ekmeğini, alın terini korumak temel sorumluluğumuzdur. Bu noktada dün sayın Cumhurbaşkanı'mızın ilan ettiği yeni minimum fiyatın ben milletimiz ve işçi kardeşlerimiz tarafından çok olumlu karşılandığını görüyorum. Yüzde 50 artış oranıyla bugüne kadar yapılmış en yüksek fiyat artışını çalışanlarımıza sağlamış olduk. Natürel bu artışın patronlarımız üstündeki yükünü hafifleterek minimum fiyattan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırdık. Böylelikle patronumuzu 450 liralık ek bir yükten kurtarmış olduk. Ben yeni taban fiyatın çalışan, patron tüm kısımlar için iyi olmasını diliyorum. Oluşan belirsizlik havasının dağılacağı bir periyoda süratlice gireceğiz. Bunu da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gündemi öbür bir formda tutmaya devam edeceğiz.'