Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılına ilişkin birinci tağşiş listesini yayınladı. Gazlı içecekten, bala, çaydan zeytin yağına, çikolatadan ete kadar birçok eserde tağşiş ortaya çıktı. Kimi restoranlarda kebaplarda domuz eti tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve eserlerinin parti numaraları ilan edildi.
Duyuruda, ülkede besin güvenilirliğinin sağlanması, besinlerde taklit ve tağşişin önlenmesi, şahısların sıhhatinin ve tüketici menfaatlerinin korunması ile bölümde haksız rekabetin engellenmesi hedefiyle besin ve besinle temas eden unsur ve gereçlerin üretim, sürece ve dağıtımının tüm evrelerinde resmi denetim faaliyetlerinin büyük bir titizlikle yürütüldüğü tabir edildi.
"Tüketici müracaatları kıymet taşıyor"
Laboratuvar sonucuna nazaran taklit yahut tağşiş yapıldığı katılaşan besinleri üreten/ithal eden, şahısların hayatını ve sıhhatini tehlikeye düşürecek formda bozulmuş, değiştirilmiş besinleri üreten yahut satan firmanın ismi, eser ismi, markası, parti yahut seri numarasını içeren bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığı belirtilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:
"Bakanlığımızın yürüttüğü resmi denetimler ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız tüketici sıhhatinin ve menfaatinin korunması, kesimde haksız rekabetin önlenmesi, tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir kontrol sistemi oluşturulması ve firmaların sağlam besin üretiminin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Kelam konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde, Bakanlığımızca yürütülen kontrollerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikayet, CİMER ve Alo 174 Besin Sınırı müracaatları sonucunda gerçekleştirilen kontrollerin de büyük hissesi olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu müracaatlarını sürdürmeleri, halkımızın sıhhatinin korunması istikametindeki çalışmalarımız için büyük ehemmiyet taşımaktadır."
Duyuruda, besin konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığın, maddelerle verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak besin güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız ve büyük bir titizlikle sürdürdüğü vurgulandı.
Kontrol sonuçları
Duyuruda, taklit, tağşiş yapıldığı yahut ilaç etken hususu ek edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ilişkin 386 parti eserin listesi yer aldı. Böylelikle birinci kamuoyu duyurusunun gerçekleştirildiği 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ilişkin 3 bin 202 parti eser tüketicilerin bilgisine sunulmuş oldu.
Duyuruda, alkolsüz içecekler, arıcılık eserleri, baharat, bitki, çay ve kahve, bitkisel yağ ve margarin, çikolata ve kakao eserleri, güç içecekleri, et ve et eserleri, şekerli mamuller, meyve ve zerzevat sürece eserleri, kuru yemiş ve çerezler ile destek edici besinlerde taklit-tağşiş yapıldığı yahut ilaç etken hususu ek edildiği tespit edilen eserlerin listesi yer aldı. Listede, firma ismi, marka, eser ismi, uygunsuzluk nedeni ve parti numaraları sıralandı.
İŞTE SAĞLIKSIZ 229 MARKA VE 386 ESERİN LİSTESİ
Buna nazaran, kamuoyuyla paylaşılan alkolsüz içeceklerde ve destek edici besin eserlerinde ilaç etken hususu, ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı belirlenirken, kuru yemiş kategorisindeki Antep fıstığı eserinde yer fıstığı görüldü.
Şekerli mamullerde ilaç etken unsuru ve glukoz, meyve ve zerzevat sürece eserleri kapsamında salçada ve baharatlarda besin boyası saptanırken, bitki, çay ve kahve eserlerinde de ilaç etken unsuru ve besin boyası tespit edildi.
Süt ve süt eserlerinde ise nişasta, jelatin ve bitkisel yağ belirlendi.
Bitkisel yağlara da farklı tohum yağları katıldığı anlaşılırken, kontroller sonucu, kırmızı et ve et eserlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, soya, kanatlı eti, sakatat, deri dokusu ve baş eti tespit edildi.
GURME SUCUKLARI YENİDEN LİSTEDE





