Her yıl gerçekleştirilen ve ülkemizde Efsane Cuma, Şahane Cuma üzere isimlerle anılan Black Friday indirimleri, tekrar bir kasım ayının daha sonuna yaklaşmamızla gündeme geldi. Bu yıl 26 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek olan indirim günü hakkındaysa Ticaret Bakanlığı’ndan tüketicilere dikkatli olmaları konusunda çeşitli ikazlar yapıldı.
Ticaret Bakanlığı, cuma indiriminde e-ticaret alışverişlerinde evvel artırım sonra indirim üzere aldatıcı indirimlerle birlikte lojistik süreçlerde aksama, berbat niyetli satıcılarca ayıplı mal gönderimi yahut mal göndermeme, cayma hakkını kullandırmama üzere dezavantajların da geldiğini belirtti. Tüketiciler için dikkat edilmesi gereken başlıkları paylaşan Bakanlığın husus başlıkları şu biçimdeydi:
Ticaret Bakanlığı'nın ikazları:
- Tüketiciler, sahiden muhtaçlık duydukları eserleri yahut hizmetleri alarak lojistiğin aksamamasını ve kişisel bütçelerini dengelemeyi sağlayabilirler.
- Alışveriş öncesinde arama motorlarında kısa bir ön incelemeyle satıcının detaylı bilgilerinin olup olmadığı, hakkındaki şikayetleri ve bu şikayetlere yönelik müşteri takviye planlarının incelenmesi mağduriyetin önüne geçilmesini sağlayabilir.
- Misal mecralardan eserin yaklaşık fiyatının araştırılması fiyat konusunda aldatılmanın önüne geçebilir.
- Evvel artırım sonra indirim tuzağına yakalanmamak için eserlerin evvelki satış fiyatlarını da araştırmak ve gerçekçi olmayan ve yüksek görünen indirimlere dikkatli yaklaşmak gerekir.
- İnternet sitesinin ismi adres çubuğunda her zamanki üzere görünmüyorsa sitenin geçersiz yahut taklit olma ihtimaline karşı site isminin denetim edilmesi mağduriyeti önleyebilir.
- Toplumsal medyadaki tanıtım ve reklamlara karşı sitelerin taklit olma ihtimaline karşı satıcının kendi sitesinden eseri ve fiyatını denetim etmek mağduriyeti önleyebilir.
- İnternet üzerinden alışverişte sitenin SSL sertifikası, 3D security yahut sanal kartla ödeme üzere ayrıntılara sahip olup olmadığı ve varsa bu ödeme yollarının seçilmesi güvenlik açısından kıymetlidir.
- Ödeme yapmadan evvel tüketiciye verilmesi gereken ön bilgilerin (satıcının unvanı, açık adresi, irtibat bilgileri, ödenecek toplam fiyat, cayma hakkına ait bilgiler vb.) okunması ve bilgilerin doğruluğunun denetim edilmesi mağduriyeti önleyebilir.
Bakanlık, açıklamasında ayrıyeten tersliklerin tespiti halinde gerekli idari müeyyidelerin uygulanacağını ve özel indirim günlerine ait Reklam Konseyi tarafından da resen incelemelerin başlatıldığını açıkladı. Hak kaybına uğrayan tüketicilerin Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemelerine başvurmaları gerektiği hatırlatıldı.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.