Sağlık Bakanlığı, ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber oruc tutacak olanlara uyarılarda bulundu Bakanlık, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da surdurulebilmesi amacıyla, gunun oruc tutulmayan bolumunde en az uc oğunu tamamlamak ve sahur oğununu atlamamak gerektiğine işaret etti Bakanlık, sahuru atlamanın yaklaşık 12 saat olan aclığı, ortalama 18 saate cıkardığını belirterek, bu durumun gunun daha verimsiz gecmesine neden olacağını bildirdi
Sağlık Bakanlığı, ramazan oncesinde oruc tutacaklar icin altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en onemli beslenme değişiklikleri arasında oruc tutan kişilerin gunluk beslenme şekli ve oğun sayısını değiştirerek uc ana oğun olan gunluk beslenme duzeninin iki oğune indirilmesi ve ozellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tuketiminin arttığını bildirdi Oruc tutarken sağlıklı ve ceşitli besin secenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerekliliğine işaret eden Sağlık Bakanlığı, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da surdurulebilmesi icin gunun oruc tutulmayan bolumunde en az uc oğunu tamamlamak ve sahur oğununu atlamamak gerektiğini bildirdi
SAHURDA SADECE SU İCEREK NİYETLENMEK VE GECE YATMADAN ONCE YEMEK YEMEK ZARARLI
Sağlık Bakanlığı, yapılan yanlışlardan birinin ise, sahurda sadece su icerek niyetlenmek veya gece yatmadan once yemek yemek olduğunu kaydetti Bakanlık oldukca zararlı olan bu tip beslenme tarzının yaklaşık 12 saat olan aclığı, ortalama 18 saate cıkardığını, bunun da aclık kan şekerinin daha erken saatlerde duşmesine ve buna bağlı olarak gunun daha verimsiz gecmesine neden olduğunun unutulmamsı gerektiğine dikkati cekti Sahur yemeğinin ağır yemeklerden oluşmaması gerektiğine de işaret eden Sağlık Bakanlığı’nın uyarısında, “Gece metabolizma hızı duştuğu icin yemeklerin yağa donuşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu oğunde sut, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da corba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir oğun tercih edilmelidir denildi
İFTAR SOFRALARINDA İHTİYACIN 23 KAT FAZLASI BULUNUYOR
İftar sofralarındaki ceşitlilik ve bolluğun da zararlı olabileceğini bildiren Sağlık Bakanlığı, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 23 kat fazlası bulunabildiğini ve iftarda yapılan en buyuk hatalardan birisinin de cok hızlı bir şekilde, cok yuksek miktarda besin tuketmek olduğunu ifade etti Beynin doyma emrini yemekten 1520 dakika sonra verdiğini belirten Bakanlık, bu durumun ilerleyen gunlerde kilo alımına da zemin hazırladığı yonunde uyarıda bulundu
RAMAZAN AYINDA REFLUYE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında karılaşılan sağlık sorunlarına ilişkin de bilgi verdi Bakanlık bu ayda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin mide icinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu icine doğru geri kacması olarak tanımlanan reflu olduğunu bildirdi Tum bu rahatsızlıkların ortaya cıkmaması icin sağlıklı beslenme onerileri cercevesinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sağlık Bakanlığı, oruc tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde cok onemli değişiklikler yapmadığı, ancak şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya hamilelik gibi ozel durumlarda olumsuz sonuclar doğurabileceğinin de goz ardı edilmemesi gerektiğinin altını cizdi Bakanlık, kronik hastalığı olan kişilerin ise, mutlaka ilgili uzman hekime danışarak oruc tutmaları gerektiğini kaydetti
BAKANLIK'TAN ORUC TUTACAKLARA ALTIN OĞUTLER
Sağlık Bakanlığı, oruc tutanlar icin sağlıklı beslenme onerilerini ise şoyle sıraladı:
Ramazan ayı suresince yeterli ve dengeli beslenmeye ozen gosterilmelidir
Ramazan ayında oğunler; sahur ve iftarda iki ana oğun ile, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara oğun şeklinde duzenlenmelidir
Oruc tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması acısından onemlidir Sahur yemeğinde sut, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da corba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir oğun tercih edilmelidir Ancak gun icerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma suresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tuketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya corba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir bicimde yukselten besinler (beyaz ekmek, pirinc pilavı gibi glisemik indeksi yuksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir
Gunde ortalama 2 2,5 litre su icmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları icmeye ozen gosterilmelidir
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sutlu tatlılar (sutlac, gullac, muhallebi vb) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir
Yemekleri hızlı yemekten kacınmalı, yavaş yavaş ve iyice ciğneyerek yenilmelidir
Tek seferde buyuk porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar kucuk porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir
İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına gecmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yuruyuşler yapmak sindirime yardımcı olması acısından yararlı olmaktadır
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yontemleri de cok onemlidir Ozellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tutsulenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır
Beslenme duzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı onlemek icin, yemeklerde lif oranı yuksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara oğunlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir
Sağlık Bakanlığı, ramazan oncesinde oruc tutacaklar icin altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en onemli beslenme değişiklikleri arasında oruc tutan kişilerin gunluk beslenme şekli ve oğun sayısını değiştirerek uc ana oğun olan gunluk beslenme duzeninin iki oğune indirilmesi ve ozellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tuketiminin arttığını bildirdi Oruc tutarken sağlıklı ve ceşitli besin secenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerekliliğine işaret eden Sağlık Bakanlığı, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da surdurulebilmesi icin gunun oruc tutulmayan bolumunde en az uc oğunu tamamlamak ve sahur oğununu atlamamak gerektiğini bildirdi
SAHURDA SADECE SU İCEREK NİYETLENMEK VE GECE YATMADAN ONCE YEMEK YEMEK ZARARLI
Sağlık Bakanlığı, yapılan yanlışlardan birinin ise, sahurda sadece su icerek niyetlenmek veya gece yatmadan once yemek yemek olduğunu kaydetti Bakanlık oldukca zararlı olan bu tip beslenme tarzının yaklaşık 12 saat olan aclığı, ortalama 18 saate cıkardığını, bunun da aclık kan şekerinin daha erken saatlerde duşmesine ve buna bağlı olarak gunun daha verimsiz gecmesine neden olduğunun unutulmamsı gerektiğine dikkati cekti Sahur yemeğinin ağır yemeklerden oluşmaması gerektiğine de işaret eden Sağlık Bakanlığı’nın uyarısında, “Gece metabolizma hızı duştuğu icin yemeklerin yağa donuşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu oğunde sut, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da corba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir oğun tercih edilmelidir denildi
İFTAR SOFRALARINDA İHTİYACIN 23 KAT FAZLASI BULUNUYOR
İftar sofralarındaki ceşitlilik ve bolluğun da zararlı olabileceğini bildiren Sağlık Bakanlığı, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 23 kat fazlası bulunabildiğini ve iftarda yapılan en buyuk hatalardan birisinin de cok hızlı bir şekilde, cok yuksek miktarda besin tuketmek olduğunu ifade etti Beynin doyma emrini yemekten 1520 dakika sonra verdiğini belirten Bakanlık, bu durumun ilerleyen gunlerde kilo alımına da zemin hazırladığı yonunde uyarıda bulundu
RAMAZAN AYINDA REFLUYE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında karılaşılan sağlık sorunlarına ilişkin de bilgi verdi Bakanlık bu ayda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin mide icinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu icine doğru geri kacması olarak tanımlanan reflu olduğunu bildirdi Tum bu rahatsızlıkların ortaya cıkmaması icin sağlıklı beslenme onerileri cercevesinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sağlık Bakanlığı, oruc tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde cok onemli değişiklikler yapmadığı, ancak şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya hamilelik gibi ozel durumlarda olumsuz sonuclar doğurabileceğinin de goz ardı edilmemesi gerektiğinin altını cizdi Bakanlık, kronik hastalığı olan kişilerin ise, mutlaka ilgili uzman hekime danışarak oruc tutmaları gerektiğini kaydetti
BAKANLIK'TAN ORUC TUTACAKLARA ALTIN OĞUTLER
Sağlık Bakanlığı, oruc tutanlar icin sağlıklı beslenme onerilerini ise şoyle sıraladı:
Ramazan ayı suresince yeterli ve dengeli beslenmeye ozen gosterilmelidir
Ramazan ayında oğunler; sahur ve iftarda iki ana oğun ile, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara oğun şeklinde duzenlenmelidir
Oruc tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması acısından onemlidir Sahur yemeğinde sut, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da corba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir oğun tercih edilmelidir Ancak gun icerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma suresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tuketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya corba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir bicimde yukselten besinler (beyaz ekmek, pirinc pilavı gibi glisemik indeksi yuksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir
Gunde ortalama 2 2,5 litre su icmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları icmeye ozen gosterilmelidir
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sutlu tatlılar (sutlac, gullac, muhallebi vb) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir
Yemekleri hızlı yemekten kacınmalı, yavaş yavaş ve iyice ciğneyerek yenilmelidir
Tek seferde buyuk porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar kucuk porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir
İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına gecmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yuruyuşler yapmak sindirime yardımcı olması acısından yararlı olmaktadır
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yontemleri de cok onemlidir Ozellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tutsulenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır
Beslenme duzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı onlemek icin, yemeklerde lif oranı yuksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara oğunlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir