iltasyazilim
FD Üye
Bakır Elementi Hakkında Bilgi
bakırın özellikleri bakır nerelerde kullanılır bakırın başvuru alanları
Kırmızımsı bir metal olan bakır, doğal ortamda, kayalarda, toprakta, suda ve havada bulunur Zahmetsizce şekil alabilmesi ve bükülebilmesi sebebiyle bozuk paraların, elektrik tellerinin ve su borularının yapımında kullanılmaktadır Bakır hem tarımda fungusit (bakteri ve mantar öldürücü) olarak, göllerde ve depolarda algisit (alglerin gelişmesini durdurmak) olarak kullanılmaktadır
Bakır ayrıca doğada bitkilerde ve hayvanların vücudunda bulunur Hayvan ve insanda bilhassa karaciğerde depolanır (15 gram değin) Tarımda çok artı miktarda kullanılırsa bitkilerin büyümesini engeller, bunu demirin yerine geçerek yapar Aşina bütün canlılar için esansiyel (olmazsa olmaz) bir elementtir Fakat çok yüksek dozda uzun süre ya da bir defada alındığında afiyet açısından zararlı olur
Bakır doğada cevher olarak bulunur ve başlıca diğer elementlerle birliktedir Bakırın sağlık durumu açısından risk taşımasının nedeni, su tesisatında kullanılan dağıtılmış malzemelerde bakır kullanılması ve bakır ya da bakır astarlı kapların bazı toplumlarda yemek yemek pişirme amacıyla kullanılmasıdır
Havada veya suda yer alan bakır veya bakır bileşikleri derhal daima toz parçacıklarına ast bulunur; dolayısı ile solunum yollarında ya da sindirim sisteminde zahmetsizce tutulurlar veya suda bulunduklarında filtrasyon işlemiyle zahmetsizce sudan uzaklaştırılabilirler Toz ya da zerreciklere alt olmayan bakır ise suda çözünmeyen formdur ve asıl olarak sağlığı etkileyen bakır budur
genelde doğada bulunan sulardaki bakır miktarı litrede 4 mikrogramı (4 ug1) geçmez Ama bazı sularda daha yüksek oranlarda saptandığı da olmuştur
Su tesisatındaki su, asiditesi yüksek ise ve 6 saat ya da daha uzun süre değişmez (akmadan) kalırsa sudaki bakır miktarı 1000 uglitrenin üstüne çıkabilir bu nedenle musluk birincil açıldığında akan su kullanılmamalı, 1530 saniye akması beklenmelidir
Suda Azami Bakır Seviyesi : 13 ppm in üstünde olmamalıdır
Ancak suya bakır karışımı, başlıca kullanılan su tesisatındaki bakırdan yapılmış parçaların eskimesinden kaynaklanadığından, her evdeki suyun bakır açısından kontrolü muhtemel olamamaktadır böylece genel olarak kabul gören teşebbüs şebekeye verilen sudaki bakır düzeyinin 13 ppm in üzerine çıkmamasıdır
Dinç bir yaşam için her gün bakır olmak gerekir Normalde yetişkin bir insan günde 1000 mikrogram bakır alabilir İçtiğimiz sularla günde takriben 150 mikrogram bakır alırız Bir kerede yüksek dozda bakır alınması durumunda; bulantı, ishal, mide krampları ve kusma meydana gelir Alınan miktara emrindeki olarak bu şikayetlerin derecesi de artar
Bir yaşın altındaki bebekler bakıra daha duyarlıdırlar 14 günden daha uzun süre yüksek dozda bakıra maruz kalmak, yenidoğanlarda böbrek ve karaciğer hasarına neden olabilmektedir
Ancak kısa süreli de olsa yukarıda açıklanmış miktarın üzerinde alındığında dağıtılmış sıhhat problemleri ortaya çıkabilmektedir Bunlar : mide ve barsaklarda rahatsızlık hissi, karaciğer ve böbrek hasarı, anemi (anemi) Wilson hastalığı olan kişiler ve karacier rahatsızlığı olanlar 13 ppm den daha düşük seviyelerdeki bakıra da duyarlıdırlar
Nadir olmakla birlikte bakır madeninin çıkarıldığı yerlerden geçen sularda ve bakırın işlendiği fabrikaların yakından geçen sularda bakır miktarı yüksek olabilir Sulara bakır karışma riski yer alan diğer bir koşul da, işlenmiş bakırlı bileşiklerin atıldığıgömüldüğü topraklardır Yağmur suları bu bakır atıklarını taşıyarak yer altı sularına ve içme suyu sağlanan göl ve ırmaklara ulaşabilmektedir
Bakır suya dirençli olarak bilinmekle birlikte her değişiklik su az bir arz, asidik özellikte olan sular ise bakırı mükemmel çözelerler
En fazla bakır atık üreten endüstri kolları (Bakır atıklar toprağa ya da suya boşaltılmaktadır) Sırasıyla:
1 Bakır madenini işleyen ve eriten fabrikalar
2 Demirdışı madenlerin eritildiği endüstriler
3 Plastik endüstrisi
4 Patlama ocakları, çelik endüstrisi
5 Kümes hayvanalrı kesimi yapılan yerler
6 Bakır madeni çıkartılması
7 Organik kimya endüstrisi
8 Yem sanayii
9 İnorganik kimya endüstrisi
Yüksek miktarda bakır almanın en olası yolu, içme sularının bakır ile kirlenmesi olduğundan, sularımızda ne dek bakır olduğunu bilmemiz gerekir Ama bizzat evlerdeki musluklardan akıcı sudaki bakır seviyesini bilme şansımız bulunmamaktadır Amerika Birleşik Devletleri nde su tedarik eden firma ya da belediyeler evlerden su numunesi almakta ve anormal netice çıktığında gazete, TV, radyo gibi medya araçları ile halka duyurmaktadırlar Ülkemizde de belediyeler su dağıttıkları bölgeden su numuneleri almakta oysa bu sonuçları yayınlamamakta, çoğunlukla vahşi bir ortalama vermektedirler
İçme suyunuzda bakır çok yüksek miktarda ise, suyun tadı metaliktir Bardağın dibinde mavimsi veya mavimtırakyeşil bir çökelti görebilirsiniz Fakat bunlar sadece fazla yüksek miktarlarda bakır suya karışmışsa meydana gelir, belirli sonuç laboratuvar analizi ile saptanabilir
Sudaki pozitif bakır kaynatmakla azalmayacağı gibi oranı daha da artar
İçme suyunuzda bakır miktarı fazla ise kurşun miktarının da pozitif olması beklenir
*
bakırın özellikleri bakır nerelerde kullanılır bakırın başvuru alanları
Kırmızımsı bir metal olan bakır, doğal ortamda, kayalarda, toprakta, suda ve havada bulunur Zahmetsizce şekil alabilmesi ve bükülebilmesi sebebiyle bozuk paraların, elektrik tellerinin ve su borularının yapımında kullanılmaktadır Bakır hem tarımda fungusit (bakteri ve mantar öldürücü) olarak, göllerde ve depolarda algisit (alglerin gelişmesini durdurmak) olarak kullanılmaktadır
Bakır ayrıca doğada bitkilerde ve hayvanların vücudunda bulunur Hayvan ve insanda bilhassa karaciğerde depolanır (15 gram değin) Tarımda çok artı miktarda kullanılırsa bitkilerin büyümesini engeller, bunu demirin yerine geçerek yapar Aşina bütün canlılar için esansiyel (olmazsa olmaz) bir elementtir Fakat çok yüksek dozda uzun süre ya da bir defada alındığında afiyet açısından zararlı olur
Bakır doğada cevher olarak bulunur ve başlıca diğer elementlerle birliktedir Bakırın sağlık durumu açısından risk taşımasının nedeni, su tesisatında kullanılan dağıtılmış malzemelerde bakır kullanılması ve bakır ya da bakır astarlı kapların bazı toplumlarda yemek yemek pişirme amacıyla kullanılmasıdır
Havada veya suda yer alan bakır veya bakır bileşikleri derhal daima toz parçacıklarına ast bulunur; dolayısı ile solunum yollarında ya da sindirim sisteminde zahmetsizce tutulurlar veya suda bulunduklarında filtrasyon işlemiyle zahmetsizce sudan uzaklaştırılabilirler Toz ya da zerreciklere alt olmayan bakır ise suda çözünmeyen formdur ve asıl olarak sağlığı etkileyen bakır budur
genelde doğada bulunan sulardaki bakır miktarı litrede 4 mikrogramı (4 ug1) geçmez Ama bazı sularda daha yüksek oranlarda saptandığı da olmuştur
Su tesisatındaki su, asiditesi yüksek ise ve 6 saat ya da daha uzun süre değişmez (akmadan) kalırsa sudaki bakır miktarı 1000 uglitrenin üstüne çıkabilir bu nedenle musluk birincil açıldığında akan su kullanılmamalı, 1530 saniye akması beklenmelidir
Suda Azami Bakır Seviyesi : 13 ppm in üstünde olmamalıdır
Ancak suya bakır karışımı, başlıca kullanılan su tesisatındaki bakırdan yapılmış parçaların eskimesinden kaynaklanadığından, her evdeki suyun bakır açısından kontrolü muhtemel olamamaktadır böylece genel olarak kabul gören teşebbüs şebekeye verilen sudaki bakır düzeyinin 13 ppm in üzerine çıkmamasıdır
Dinç bir yaşam için her gün bakır olmak gerekir Normalde yetişkin bir insan günde 1000 mikrogram bakır alabilir İçtiğimiz sularla günde takriben 150 mikrogram bakır alırız Bir kerede yüksek dozda bakır alınması durumunda; bulantı, ishal, mide krampları ve kusma meydana gelir Alınan miktara emrindeki olarak bu şikayetlerin derecesi de artar
Bir yaşın altındaki bebekler bakıra daha duyarlıdırlar 14 günden daha uzun süre yüksek dozda bakıra maruz kalmak, yenidoğanlarda böbrek ve karaciğer hasarına neden olabilmektedir
Ancak kısa süreli de olsa yukarıda açıklanmış miktarın üzerinde alındığında dağıtılmış sıhhat problemleri ortaya çıkabilmektedir Bunlar : mide ve barsaklarda rahatsızlık hissi, karaciğer ve böbrek hasarı, anemi (anemi) Wilson hastalığı olan kişiler ve karacier rahatsızlığı olanlar 13 ppm den daha düşük seviyelerdeki bakıra da duyarlıdırlar
Nadir olmakla birlikte bakır madeninin çıkarıldığı yerlerden geçen sularda ve bakırın işlendiği fabrikaların yakından geçen sularda bakır miktarı yüksek olabilir Sulara bakır karışma riski yer alan diğer bir koşul da, işlenmiş bakırlı bileşiklerin atıldığıgömüldüğü topraklardır Yağmur suları bu bakır atıklarını taşıyarak yer altı sularına ve içme suyu sağlanan göl ve ırmaklara ulaşabilmektedir
Bakır suya dirençli olarak bilinmekle birlikte her değişiklik su az bir arz, asidik özellikte olan sular ise bakırı mükemmel çözelerler
En fazla bakır atık üreten endüstri kolları (Bakır atıklar toprağa ya da suya boşaltılmaktadır) Sırasıyla:
1 Bakır madenini işleyen ve eriten fabrikalar
2 Demirdışı madenlerin eritildiği endüstriler
3 Plastik endüstrisi
4 Patlama ocakları, çelik endüstrisi
5 Kümes hayvanalrı kesimi yapılan yerler
6 Bakır madeni çıkartılması
7 Organik kimya endüstrisi
8 Yem sanayii
9 İnorganik kimya endüstrisi
Yüksek miktarda bakır almanın en olası yolu, içme sularının bakır ile kirlenmesi olduğundan, sularımızda ne dek bakır olduğunu bilmemiz gerekir Ama bizzat evlerdeki musluklardan akıcı sudaki bakır seviyesini bilme şansımız bulunmamaktadır Amerika Birleşik Devletleri nde su tedarik eden firma ya da belediyeler evlerden su numunesi almakta ve anormal netice çıktığında gazete, TV, radyo gibi medya araçları ile halka duyurmaktadırlar Ülkemizde de belediyeler su dağıttıkları bölgeden su numuneleri almakta oysa bu sonuçları yayınlamamakta, çoğunlukla vahşi bir ortalama vermektedirler
İçme suyunuzda bakır çok yüksek miktarda ise, suyun tadı metaliktir Bardağın dibinde mavimsi veya mavimtırakyeşil bir çökelti görebilirsiniz Fakat bunlar sadece fazla yüksek miktarlarda bakır suya karışmışsa meydana gelir, belirli sonuç laboratuvar analizi ile saptanabilir
Sudaki pozitif bakır kaynatmakla azalmayacağı gibi oranı daha da artar
İçme suyunuzda bakır miktarı fazla ise kurşun miktarının da pozitif olması beklenir
*