Bahar mevsiminin en güzel sebzelerinden biri olan ve görünüşle taze fasulyeyi andıran taze bakla nasıl pişirilir? Zeytinyağlı bakla yemeği nasıl yapılır? Baklanın kararması için püf noktalar nelerdir? Öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Yararları saymakla bitmeyen, tek başına bile protein açısından epeyce güçlü bir zerzevat olan taze bakla, hem üretimi çok kolay hem de pratik bir yemek çeşididir. Bahar kapıları gümbür gümbür çalarken, tezgahlar da yeşillenmeye başladı. Mevsimin birinci habercilerinden biri enfes taze bakla olsa gerek. Ortadan ikiye bölünen taze bakla, tok bir ses çıkarmaktadır. Bol sudan geçirilen baklanın, her iki uç kısmı kesilmeli ve kılçıkları bir bıçak yardımı ile temizlenmelidir. Çok uzun baklalar, ikiye bölünmelidir. Dondurulmayacak olan taze bakla, çok bekletilmeden çabucak yapılmalıdır. Birkaç gün içerisinde pişirilmeyen taze bakla, birkaç gün içerisinde kararmaktadır. Taze bakla su yahut metal ile temas ederse, çok çabuk kararma göstermektedir. Zeytinyağlı denince akla gelen birinci yemeklerden biri olan bakla ile enfes ve vazgeçilmez bir yemek pişirmeye ne dersiniz? Günün her saatinde tüketebileceğiniz enfes bakla tanımına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
- Taze baklaların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletilmesi gerekmektedir. Kuru baklanın işe yıkandıktan sonra unlu suda bekletilmesi yemeğin lezzetini artırmaktadır.
- Kuru bakla için gerekli un ölçüsü 2 yemek kaşığı kadardır. Bakla yemeği, tertipli tüketimde berbat kolesterol ve kabızlık sorunlarına âlâ gelmektedir.
BAKLA YEMEĞİ TANIMI:
GEREÇLER
1 kilo taze bakla
1 orta uzunluk soğan
1 yemek kaşığı salça
Pul biber
Karabiber
1 yemek kaşığı un
Yarım limon
1 silme yemek kaşığı şeker
Sıvı yağ
YAPILIŞI
Soğanları geniş yahut uzunlamasına güzelce doğrayın.
Bir kabın içerisine suyu koyun ve baklaların kararması için bir mühlet bekletin.
Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın ve içerisine doğramış olduğunuz soğanları alın, pembeleşene dek kavurun. Birebir formda salçayı da ek ederek karıştırma devam edin.
Üstüne yıkadığınız taze iç baklaları ek edin, birkaç dakika daha kavurun.
Üstüne baklaların üstünü 2 parmak kadar geçecek formda sıcak su ek edin, baharatlarını ekleyin. Biraz karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve bu biçimde yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakın.
Yumuşayan baklaların üzerine maydanoz yahut dereotu doğrayarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
NOT: Olağan tencerede yapacaksanız daha uzun müddette pişecektir. Suyunu sık sık denetim ederek pişirmenizi tavsiye ediyoruz. İçerisine salça eklemeden zeytinyağlı olarak da pişirilebilir. Zeytinyağlı olsun yahut bu halde de olsun içine bir avuç kıyılmış dereotu da ek edilebilir.