adanali
FD Üye
- Katılım
- Eki 20, 2019
- Mesajlar
- 2,792
- Etkileşim
- 0
- Puan
- 36
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 69
Türk mutfağı tatlıları bahsi geçtiğinde sevenin de sevmeyenin de aklına ilk düşen tatlı olsa gerek. Şerbetli tatlıları çok tercih etmeyenlerin bile oldukça kallavi bir tatlı olarak nitelediği baklava, yapımı meşakkatli ve detaylı bir tatlıdır. Hamurunun nizami açılması, fıstık yahut cevizinin bol tutulması, şerbetinin kıvamlıca hazırlanması ve tam zamanında dökülmesi gerekir. Hamuru olabildiğince ince açılır ki servis edilip de ilk çatal değdiğinde o baştan çıkartan çıtır çıtır ses duyulabilsin. Bayram yaklaştığında ev yapımı baklava tarifi de arşivden çıkar ve malzemeler hazır edilir ufaktan. Bayramların, özel günlerin, tebriklerin, kutlamaların; hasılı hep sevinçli ve mutlu zamanların tatlısı olarak tanınan baklva bugün de sizin karşınıza bu tarifle çıktı. Tarif olarak zor gelebilir belki ama niyet edip de mutfağa bir giriverdiniz mi vaktin nasıl geçtiğini anlamazsınız ve onca emeğin karşılığını nar gibi kızarmış, şıkır şıkır şerbetli bir tepsi baklava ile alırsınız. Ne dersiniz? Kesinlikle denemeye değer.
baklava nasıl yapılır 1Baklava İçin Gerekli Malzemeler
Baklava, hele de ev baklavası denildiğinde makbul olanı hamurunun elde açılanıdır. Bunun için gerekli malzemeler ise şöyle:
3 adet yumurta
4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
10 çorba kaşığı tereyağı yahut margarin
6 su bardağı un
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
1 kase dişe gelecek irilikte dövülmüş ceviz
Göz kararı mısır nişastası
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
Baklava Nasıl Yapılır?
Önce hamuru hazırlayalım. Yumurtaları, sütü, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba alın ve aldığı kadar unu eleyip yoğurarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
Tam kıvama gelen hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her bir yumağı yemek tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız parçalarının aralarına nişasta serpiştirin ve onar onar olacak şekilde üst üste yerleştirin. 3 tane onarlı hamur grubu oluşacak.
Bu 3 gruptan her birini merdane ile yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın ve aralarına ister ceviz, ister fındık isterseniz de antep fıstığı serpiştirerek tepsiye yerleştirin. Taşan kısımları kesin. Kesimleri içine hangisini tercih ederseniz hamuru o şekilde kesin. İster kare yahut dikdörtgen, isterseniz klasik baklava dilimi şeklinde.
Fırına vermeden evvel 10 yemek kaşığı tereyağı yahut margarinin yarısını eriterek tepside gezdirin.
Tepsisini önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin ve ara ara kontrol ederek pişirin.
Yufkalar kızarıp da renk değiştirmeye başladığında erittiğiniz margarinin diğer yarısını da tepsiye dökün ve yufkaların altı da üstü de iyice kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Hamuru pişince tepsiyi fırından alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
Hamuru soğurken siz şerbeti hazırlayın. 4 su bardağı şekerle 5 bardak suyu bir tencereye alıp 15 dakika kaynatın. Bir-iki damla limon sıkıp biraz daha kaynatın.
Hazırladığınız şerbeti sıcak olarak soğumuş hamurun üzerine dökün. Servise hazır.
Baklava Çeşitleri
İç malzemesine göre ve kesim şekline göre farklılıklar gösterir. İç malzeme olarak yaygın biçimde ceviz yahut fıstık kullanılır. Yani ya fıstıklı ya da cevizli baklavadır.
Kesim şekline göre ise kare kesim, klasik kesim ve havuç dilimi kesimi olarak üç ana formdadır.
Sarı burma, şöbiyet, saray sarması gibi yine aynı malzemeden yapılmış ama formu değişik çeşitler de vardır.
baklava nasıl yapılır 2
Baklava Kaç Kalori?
Baklava çok lezzetli bir tatlı olmasına tatlıdır ama kalorisi de bir o kadar yüksektir. Bir dilim fıstıklı baklava ortalama 295 kaloridir.
Baklava Yapmanın Püf Noktaları
En önemli detay undur. Bu un sert buğday unu olmalı.
Yumurta mutlaka oda sıcaklığında olmalı.
Bir sır da tuzdur. Tatlı bile yapsanız hamuruna az miktarda tuz ilave etmelisiniz.
Nişasta da önemli detaylardan birisidir. Buğday nişastası kullanın ve bu mutlaka taze olsun.
Yufkalarınızı serin ve loş bir yerde açmayı tercih edin.
Yufkaları olabildiğince ince açmalısınız.
Katların arasına süreceğiniz tereyağını eritip daha sıcakken her kata sürmelisiniz.
Şerbetin kıvamı da son derece önemli. Az katlı bir baklava yapacaksanız şerbet hayli kıvamlı olmalı aksi takdirde tatlınız hamurlaşır.
İç malzeme olarak kullanacağınız fındık, fıstık yahut cevizin taze olmasına özen gösterin.
Hamuru yoğururken yarım limonun suyunu da ilave ederseniz hamurunuz kıtır kıtır olacaktır.
Baklava tarifleri içinde evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarifi sizinle paylaştık.
baklava nasıl yapılır 1Baklava İçin Gerekli Malzemeler
Baklava, hele de ev baklavası denildiğinde makbul olanı hamurunun elde açılanıdır. Bunun için gerekli malzemeler ise şöyle:
3 adet yumurta
4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
10 çorba kaşığı tereyağı yahut margarin
6 su bardağı un
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
1 kase dişe gelecek irilikte dövülmüş ceviz
Göz kararı mısır nişastası
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
Baklava Nasıl Yapılır?
Önce hamuru hazırlayalım. Yumurtaları, sütü, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba alın ve aldığı kadar unu eleyip yoğurarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
Tam kıvama gelen hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve her bir yumağı yemek tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız parçalarının aralarına nişasta serpiştirin ve onar onar olacak şekilde üst üste yerleştirin. 3 tane onarlı hamur grubu oluşacak.
Bu 3 gruptan her birini merdane ile yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın ve aralarına ister ceviz, ister fındık isterseniz de antep fıstığı serpiştirerek tepsiye yerleştirin. Taşan kısımları kesin. Kesimleri içine hangisini tercih ederseniz hamuru o şekilde kesin. İster kare yahut dikdörtgen, isterseniz klasik baklava dilimi şeklinde.
Fırına vermeden evvel 10 yemek kaşığı tereyağı yahut margarinin yarısını eriterek tepside gezdirin.
Tepsisini önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin ve ara ara kontrol ederek pişirin.
Yufkalar kızarıp da renk değiştirmeye başladığında erittiğiniz margarinin diğer yarısını da tepsiye dökün ve yufkaların altı da üstü de iyice kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Hamuru pişince tepsiyi fırından alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.
Hamuru soğurken siz şerbeti hazırlayın. 4 su bardağı şekerle 5 bardak suyu bir tencereye alıp 15 dakika kaynatın. Bir-iki damla limon sıkıp biraz daha kaynatın.
Hazırladığınız şerbeti sıcak olarak soğumuş hamurun üzerine dökün. Servise hazır.
Baklava Çeşitleri
İç malzemesine göre ve kesim şekline göre farklılıklar gösterir. İç malzeme olarak yaygın biçimde ceviz yahut fıstık kullanılır. Yani ya fıstıklı ya da cevizli baklavadır.
Kesim şekline göre ise kare kesim, klasik kesim ve havuç dilimi kesimi olarak üç ana formdadır.
Sarı burma, şöbiyet, saray sarması gibi yine aynı malzemeden yapılmış ama formu değişik çeşitler de vardır.
baklava nasıl yapılır 2
Baklava Kaç Kalori?
Baklava çok lezzetli bir tatlı olmasına tatlıdır ama kalorisi de bir o kadar yüksektir. Bir dilim fıstıklı baklava ortalama 295 kaloridir.
Baklava Yapmanın Püf Noktaları
En önemli detay undur. Bu un sert buğday unu olmalı.
Yumurta mutlaka oda sıcaklığında olmalı.
Bir sır da tuzdur. Tatlı bile yapsanız hamuruna az miktarda tuz ilave etmelisiniz.
Nişasta da önemli detaylardan birisidir. Buğday nişastası kullanın ve bu mutlaka taze olsun.
Yufkalarınızı serin ve loş bir yerde açmayı tercih edin.
Yufkaları olabildiğince ince açmalısınız.
Katların arasına süreceğiniz tereyağını eritip daha sıcakken her kata sürmelisiniz.
Şerbetin kıvamı da son derece önemli. Az katlı bir baklava yapacaksanız şerbet hayli kıvamlı olmalı aksi takdirde tatlınız hamurlaşır.
İç malzeme olarak kullanacağınız fındık, fıstık yahut cevizin taze olmasına özen gösterin.
Hamuru yoğururken yarım limonun suyunu da ilave ederseniz hamurunuz kıtır kıtır olacaktır.
Baklava tarifleri içinde evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarifi sizinle paylaştık.