iltasyazilim
FD Üye
Bakteri Nedir?
Mikrop (Bakteri) Nedir ?
Çoğu insan bakteri olarak da tanıdık mikroorganizma (mikrop)'lara aşinadır Mikropları yeryüzünde toprak, su, kaya, bitki, hayvan ve hatta insanlarda bulunurlar Ölümden sonradan bütünyaşayan organizmalar esas elementleri olan su, karbon, nitrojen, fosfat ve iz elementlerine ayrışırlar
Bu prosese bioremidasyon adı verilir Altı milyon organik molekulun geri dönüşümü sıradan bir milyon adet bakteri gerektirir Mikroplar gibi kolay formdaki canlıları anlatmak zordur öyle küçüktürlerki onları görebilmek için fazla kuvvetli mikroskoplara ihtiyaç vardır Mikropların çürüme, mayalanma ve hastalıkların kimyasal etmeni olduğunu öğrenmek fakat mikroskopların gelişimi ile mümkün oldu Mikroplar dünyadaki ilkel tek hücreli organizmalardır Genelde üç esas formda bulunurlar, bunlar; round (coccus), rod (bacillus) ve spiral (spirillum)'dur
Neden atık arıtımı için bakteriler uygundur?
Bakteriler doğanın geri dönüşümcüleridir Inanılmaz sayıda bileşiği indirgeme özelliğine sahiptirler Doğada tüm organik maddelerin geri çevrimi bakteriler göre gerçekleştirilir
Bakteriler atığı bütün olarak nasıl indirgerler?
Bakteriler artış ve üremelerinde kullanılmak üzere karışık bileşikleri öncelikle enzim salgılayarak hücreli içerisine alabilecekleri boyutlara kırarlar
Bir Takım bakteriler BOI' ye yol açan askıda katı maddelerde bulunan karbonhidrat ve proteinleri,bazılarıda bir fazla organizmanın yapamadığı sülfür,amonyak ve hidrokarbon gibi bileşikleri kullanırlarSuya eklendiklerinde suda yüzen yada tabana çöken katı partiküllere tutunurlar ve partikülleri decompose edecek enzimler salgılarlar (Secrete)
Amonyak ve sülfür gibi emin çözünmüş bileşikler aracısız olarak hücresel içerisine absorbe edilir
Cins kombinasyonları spesifik kirleticilerde; çoğunlukla tek başına uygulanan zincirlerden fazla daha kuvvetli ve bütün bir indirgeme sağlar, çünkü bu türün alt ürünleri çoğunlukla diğer türlerin besini olarak hizmet verir
Bu sebeple, ama bu cins hazır dürüst ve dengelenmiş bakteri zincirleri kirleticilerin karbondioksit su ve sülfat gibi toksik olmayan son ürünlere ayrıntılarıyla indirgenmesinde bu sinerjik etkiyi yakalayabilir
Görevler tamamlandığında bakterilere ne olur?
Bakteriler iyi beslendiklerinde türlerine bağlı olarak her 1520 dakikada iki kat gibi inanılmaz süratli bir oranda çoğalırlar
Bakteriler sistemdeki kirleticiler bu nüfusu besleyebildikleri sürece çoğalırlar Kirlilik seviyesi düştükçe, ölür ve fazla daha az ürerlerBu sayede nüfus doğal olarak kendini kirlilik seviyesine göre dengeler Görevlerinin tamamlanmasıyla beraber bakteriler iç solunuma geçerek birbirilerini tüketir Bazıları uykuya (dormany) geçer ve kirlilik seviyesi artarsa yeniden aktive olur
Bakteriler kalıtımsal olarak mı elde edilmektedir?
Hayır Tüm biosystem ürünleri tabiatta mevcut bakterilerden oluşmaktadır Sadece bakteriler kuvvetlendirilerek uygun ortamlar için sınıflandırılmaktadır
Atıkların deşarjında BOI ve KOI niçin denetim altına alınmalıdır?
BOI Biyolojik Oksijen İhtiyacı mikroorganizmaların su yada atık sudaki indirgenebilir organik maddelerin aerobik koşullar aşağı stabilize etmek için kullandıkları oksijen miktarıdır Bu indirgemede organik madde bakterinin besin ve enerji kaynağıdır BOI testi genelde 5 jurnal 20 C her hemen olan inkibasyon süresi gibi kontrol edilebilir koşullardaki oksijen tüketimini ölçer Suyun içeriğindeki organik madde yani kirlilik ne kadar pozitif ise, bu tüketimde o oranda yüksek sonuç verecektir
Ekolojik dengenin korunması için, patajonik bakteri ve yüksek BOI'li fazla beslenme içeren deşarjlar denetleme altına alınmalıdır Büyük miktarlı ve sindirilmemiş besinlerin toprağa aşırı yüklenmesi nitrojen çevriminin dengesini bozar, yüksek BOI seviyeleri bazı bitkileri öldürür, bir takım (indigenous) hayvan, kuş yada haşere türlerinin açlıktan ölümüne yol açacak öbür bitkilerin gelişimine niçin olur Bu cins atıklar yer altı su tabakasının yakınlarındaki dere ve gölleri kirletebilir Bu gıda fazlası su ortamlarında toplu ölümlere yol açabilecek bayağı balık kabuklu vb su canlıları kadar sindirilmeyecek ayrı fitoplanktonların üremesine yardım verir Yüksek BOİ ortamda mevcut oksijeni tüketeceğinden diğer canlılar için suda tatmin edici oksijen kalmamasına neden olurÜreyen koku, ortamın gözden düşmüş böcek ve canlılara cazibesini artırır
Yüksek KOI de yukarıdaki etkilerin yanısıra, içerebileceği toksik kimyasallarla daha yüksek yaşam formlarını bile zehirleyebilir Doğal mikroorganizmaları toksik olarak etkileyerek gıda zincirinin kırılmasına neden olabilir
Dolayısıyla, yüksek nüfus yoğunluğu yada sanayileşme ile atıkların belirli zararsız deşarj standartları öngörülerek teftiş altına alınmaları kesinlikle gereklidir
Atıksu temizleme tesislerinde bu nesil bakteri kültürlerinin tatbik ve üretimi, çevreye sıçrama ve kontrolsüz üreme gibi riskler taşır mı?
Natürel fakat hayır Atıksuların biyolojik arıtımı, bu nesil kültürlerin üretim ve arıtılmak istenen organik maddelerin biyo kütle biomasolarak adlandırılan bu bakterilere gıda kaynağı olarak kullandırılarak atıksudan ayrılması esasına dayanır Bu cins ürünler, doğal ya da benzer tesislerden aşılanarak tesislerde üretilen biomas' ın; amaca karşın daha yüksek performansta bakterilerin hazır olarak sisteme verilmesi ile daha yüksek kalitede bir biomas üretmek için kullanılırlar Tamamı uluslar arası bakteri sınıflandırma literatüründe bulunan Grup I Patojenik Olmayan (Group I Nonpathogenic Microorganisms) kültürlerinden nutrient ve katalizör katkıları ile üretilir Ürünlerin ülkemize ithalinde ilgili mevzuat gereği taahhüt edilen konsantrasyona sahip olup olmadığı ve patojen mikroorganizma üretimine yol açıp açmadığına dair devlete ait analiz sonuçları tekrarlanarak doğrulama edilir
*
Mikrop (Bakteri) Nedir ?
Çoğu insan bakteri olarak da tanıdık mikroorganizma (mikrop)'lara aşinadır Mikropları yeryüzünde toprak, su, kaya, bitki, hayvan ve hatta insanlarda bulunurlar Ölümden sonradan bütünyaşayan organizmalar esas elementleri olan su, karbon, nitrojen, fosfat ve iz elementlerine ayrışırlar
Bu prosese bioremidasyon adı verilir Altı milyon organik molekulun geri dönüşümü sıradan bir milyon adet bakteri gerektirir Mikroplar gibi kolay formdaki canlıları anlatmak zordur öyle küçüktürlerki onları görebilmek için fazla kuvvetli mikroskoplara ihtiyaç vardır Mikropların çürüme, mayalanma ve hastalıkların kimyasal etmeni olduğunu öğrenmek fakat mikroskopların gelişimi ile mümkün oldu Mikroplar dünyadaki ilkel tek hücreli organizmalardır Genelde üç esas formda bulunurlar, bunlar; round (coccus), rod (bacillus) ve spiral (spirillum)'dur
Neden atık arıtımı için bakteriler uygundur?
Bakteriler doğanın geri dönüşümcüleridir Inanılmaz sayıda bileşiği indirgeme özelliğine sahiptirler Doğada tüm organik maddelerin geri çevrimi bakteriler göre gerçekleştirilir
Bakteriler atığı bütün olarak nasıl indirgerler?
Bakteriler artış ve üremelerinde kullanılmak üzere karışık bileşikleri öncelikle enzim salgılayarak hücreli içerisine alabilecekleri boyutlara kırarlar
Bir Takım bakteriler BOI' ye yol açan askıda katı maddelerde bulunan karbonhidrat ve proteinleri,bazılarıda bir fazla organizmanın yapamadığı sülfür,amonyak ve hidrokarbon gibi bileşikleri kullanırlarSuya eklendiklerinde suda yüzen yada tabana çöken katı partiküllere tutunurlar ve partikülleri decompose edecek enzimler salgılarlar (Secrete)
Amonyak ve sülfür gibi emin çözünmüş bileşikler aracısız olarak hücresel içerisine absorbe edilir
Cins kombinasyonları spesifik kirleticilerde; çoğunlukla tek başına uygulanan zincirlerden fazla daha kuvvetli ve bütün bir indirgeme sağlar, çünkü bu türün alt ürünleri çoğunlukla diğer türlerin besini olarak hizmet verir
Bu sebeple, ama bu cins hazır dürüst ve dengelenmiş bakteri zincirleri kirleticilerin karbondioksit su ve sülfat gibi toksik olmayan son ürünlere ayrıntılarıyla indirgenmesinde bu sinerjik etkiyi yakalayabilir
Görevler tamamlandığında bakterilere ne olur?
Bakteriler iyi beslendiklerinde türlerine bağlı olarak her 1520 dakikada iki kat gibi inanılmaz süratli bir oranda çoğalırlar
Bakteriler sistemdeki kirleticiler bu nüfusu besleyebildikleri sürece çoğalırlar Kirlilik seviyesi düştükçe, ölür ve fazla daha az ürerlerBu sayede nüfus doğal olarak kendini kirlilik seviyesine göre dengeler Görevlerinin tamamlanmasıyla beraber bakteriler iç solunuma geçerek birbirilerini tüketir Bazıları uykuya (dormany) geçer ve kirlilik seviyesi artarsa yeniden aktive olur
Bakteriler kalıtımsal olarak mı elde edilmektedir?
Hayır Tüm biosystem ürünleri tabiatta mevcut bakterilerden oluşmaktadır Sadece bakteriler kuvvetlendirilerek uygun ortamlar için sınıflandırılmaktadır
Atıkların deşarjında BOI ve KOI niçin denetim altına alınmalıdır?
BOI Biyolojik Oksijen İhtiyacı mikroorganizmaların su yada atık sudaki indirgenebilir organik maddelerin aerobik koşullar aşağı stabilize etmek için kullandıkları oksijen miktarıdır Bu indirgemede organik madde bakterinin besin ve enerji kaynağıdır BOI testi genelde 5 jurnal 20 C her hemen olan inkibasyon süresi gibi kontrol edilebilir koşullardaki oksijen tüketimini ölçer Suyun içeriğindeki organik madde yani kirlilik ne kadar pozitif ise, bu tüketimde o oranda yüksek sonuç verecektir
Ekolojik dengenin korunması için, patajonik bakteri ve yüksek BOI'li fazla beslenme içeren deşarjlar denetleme altına alınmalıdır Büyük miktarlı ve sindirilmemiş besinlerin toprağa aşırı yüklenmesi nitrojen çevriminin dengesini bozar, yüksek BOI seviyeleri bazı bitkileri öldürür, bir takım (indigenous) hayvan, kuş yada haşere türlerinin açlıktan ölümüne yol açacak öbür bitkilerin gelişimine niçin olur Bu cins atıklar yer altı su tabakasının yakınlarındaki dere ve gölleri kirletebilir Bu gıda fazlası su ortamlarında toplu ölümlere yol açabilecek bayağı balık kabuklu vb su canlıları kadar sindirilmeyecek ayrı fitoplanktonların üremesine yardım verir Yüksek BOİ ortamda mevcut oksijeni tüketeceğinden diğer canlılar için suda tatmin edici oksijen kalmamasına neden olurÜreyen koku, ortamın gözden düşmüş böcek ve canlılara cazibesini artırır
Yüksek KOI de yukarıdaki etkilerin yanısıra, içerebileceği toksik kimyasallarla daha yüksek yaşam formlarını bile zehirleyebilir Doğal mikroorganizmaları toksik olarak etkileyerek gıda zincirinin kırılmasına neden olabilir
Dolayısıyla, yüksek nüfus yoğunluğu yada sanayileşme ile atıkların belirli zararsız deşarj standartları öngörülerek teftiş altına alınmaları kesinlikle gereklidir
Atıksu temizleme tesislerinde bu nesil bakteri kültürlerinin tatbik ve üretimi, çevreye sıçrama ve kontrolsüz üreme gibi riskler taşır mı?
Natürel fakat hayır Atıksuların biyolojik arıtımı, bu nesil kültürlerin üretim ve arıtılmak istenen organik maddelerin biyo kütle biomasolarak adlandırılan bu bakterilere gıda kaynağı olarak kullandırılarak atıksudan ayrılması esasına dayanır Bu cins ürünler, doğal ya da benzer tesislerden aşılanarak tesislerde üretilen biomas' ın; amaca karşın daha yüksek performansta bakterilerin hazır olarak sisteme verilmesi ile daha yüksek kalitede bir biomas üretmek için kullanılırlar Tamamı uluslar arası bakteri sınıflandırma literatüründe bulunan Grup I Patojenik Olmayan (Group I Nonpathogenic Microorganisms) kültürlerinden nutrient ve katalizör katkıları ile üretilir Ürünlerin ülkemize ithalinde ilgili mevzuat gereği taahhüt edilen konsantrasyona sahip olup olmadığı ve patojen mikroorganizma üretimine yol açıp açmadığına dair devlete ait analiz sonuçları tekrarlanarak doğrulama edilir
*