Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bakterilerin Sınıflandırılması

Bakterilerin Sınıflandırılması
0
119

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Bakterilerin Sınıflandırılması Şeması,
bakteriler sınıflandırması,
Bakterilerin Sınıflandırılması Tablo

Bakterilerde Sınıflandırma

Bakteriler ceşitli ozellikleri bakımından sınıflandırılıp gruplara ayrılır Bu ozelliklerin başlıcaları ; şekilleri, solunumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir

Şekillerine Gore Bakteriler

Bakteriler ışık mikroskobuyla bakıldığında başlıca şu şekillerde gorunurler;

a)Cubuk Şeklinde Olanlar (Bacillus): Tek tek veya birbirlerine yapışmışlardır Tifo, tuberkuloz ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir
b)Yuvarlak Olanlar (Coccus): Genellikle kamcısızdırlar Zaturree ve bel soğukluğu bakterileri bunlara ornektir
c)Spiral Olanlar (Spirillum): Kıvrımlı bakterilerdir Frengi bakterileri ve dişlere yerleşen Spiroket'ler bunlara ornektir
d)Virgul Şeklinde Olanlar (Vibrio): Virgul biciminde tek kıvrımlılardır Kolera bakterisi gibi

Boyanmalarına Gore Bakteriler

Danimarkalı bakteriyolog GRAM tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara Gram() bakterileri denir

Beslenmelerine Gore Bakteriler

Bazı bakteriler ototrof olup; fotosentez yada kemosentez yaparlar Coğunluğu ise heterotrof olup saprofit yada parazit yaşarlar
a)Saprofit Bakteriler: Bakterilerin buyuk coğunluğunu oluşturur Besinlerini bulundukları ortamdan hazır sıvılar olarak alırlar Nemli, ıslak ve curukler uzerinde yaşarlar En cok amino asit, glikoz ve vitamin gibi besinleri ortamdan alırlar Bu tur bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan olulerini daha basit organik maddelere parcalayarak onların curumesini sağlarlar Boylece hem toprağın humusunu arttırırlar, hem de kendilerine besin sağlarlar Curutme sonucu ceşitli kokular meydana gelir Bu yuzden bu olaya kokuşmadenir Bazı saprofit bakteriler, sutun yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlar
Saprofitler, dunyada madde devrinin tamamlanmasında onemli rol oynadıklarından hayat icin mutlaka gereklidir
b) Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de, uzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler Cunku sindirim enzimleri yoktur Bunlardan bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler Sadece onun besinlerine ortak olurlar Kalın bağırsaklarımızdaki Escherichia colibunun en iyi orneğidir Bazı parazit bakteriler ise konak canlının olumune bile sebep olabilen hastalıklara yol acarlar Bunlara Patojen bakterilerdenir Patojenler ya toksinler cıkararak ya da konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler

Toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), ya da bakterilerin icinde kalır (Endotoksin) İceride kalan toksinler, bakteriler olunce zararlı hale gecerler Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşı oluşurduğu savunmaya Bağışıklılıkdenir Parazit bakterilerin uremeleri hızlıdır
c)Foto sentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar Fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H2O yerine H2S ve H2 kullanırlar

* CO2 + H2O ® Besin + O2 (Maviyeşil Algler)
* CO2 + H2S ® Besin + S + H2O (Kukurt Bakterileri)
* CO2 + H2 ® Besin + H2O (Hidrojen Bakterileri)

d)Kemosentetik Bakteriler: Bu bakteriler de madde devrinde cok onemlidirler Bazı organik maddeleri oksitleyerek onları zararsız hale getirirler Oluşan maddeler ise bitkilerce mineral tuzları olarak kullanılır Bu oksitleme sonucu ortaya acığa kimyasal enerji cıkar Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentez ederler Işık ve klorofil gerekli değildir Oksijen kullanılır Kemosentetik bakteriler en cok azotlu, kukurtlu, demirli maddeleri oksitlerler

* NH3 + O2 ® HNO2 + H2O + Kalori (nitrosomonas)
* HNO2 + O2 ® HNO3 + Kalori (nitrobacter)
* H2S + O2 ® H2O + S + Kalori (Kukurt Bakterileri)
* FeCO3+O2+H2O ® Fe(OH)3+ CO2 + Kalori (Demir Bakterisi)
* N2 + O2 ® NO2 + Kalori (Azot Bakterileri)

Kemosentez Sonucu,
Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış
Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş
Kimyasal enerji kazanılmış
Organik besinler sentezlenmiş olmaktadır

Solunumlarına Gore Bakteriler

a)Anaerob Bakteriler: Bakteriler organik besinleri parcalayarak enerji elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar Bunlar havasız yerlerde de yaşayıp coğalırlar (Konservelerde olduğu gibi) Bunların bazıları oksijen olduğu ortamlarda hic gelişemezler Ornek;Clostridium tetani (tetanos bakterisi)
b)Aerob Bakteriler: Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zaturre ve yoğurt bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilirler Bunlarda mitokondri olmadığı icin, solunum, hucre zarının ic kısımlarında (mizozom) gercekleştirilir Ornek; azot bakterileri
c)Gecici Anaerob veya Gecici Aerob Olanlar: Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde, oksijenli ortamlarda kısa sure icin aerob olanlara Gecici aerobdenir Normal solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona baş vururlar Bunlara Gecici anaerobdenir
 
858,497Konular
982,556Mesajlar
30,294Kullanıcılar
Üst Alt