Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bakterilerin Sınıflandırılması

Bakterilerin Sınıflandırılması

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Bakterilerin Sınıflandırılması Şeması,
bakteriler sınıflandırması,
Bakterilerin Sınıflandırılması Tablo

Bakterilerde Sınıflandırma

Bakteriler farklı alanlara yönlendirilmiş özellikleri bakımından sınıflandırılıp gruplara ayrılır Bu özelliklerin başlıcaları ; şekilleri, solunumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir

Şekillerine Tarafından Bakteriler

Bakteriler ışık mikroskobuyla bakıldığında şu şekillerde görünürler;

a)Çubuk Biçiminde Olanlar (Bacillus): Tek Tek ya da birbirlerine yapışmışlardır Tifo, verem ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir
b)Yuvarlak Olanlar (Coccus): Genellikle kamçısızdırlar Zatürree ve bel soğukluğu bakterileri bunlara örnektir
c)Spiral Olanlar (Spirillum): Kıvrımlı bakterilerdir Frengi bakterileri ve dişlere yerleşen Spiroket'ler bunlara örnektir
d)Virgül Biçiminde Olanlar (Vibrio): Virgül biçiminde tek kıvrımlılardır Kolera bakterisi gibi

Boyanmalarına Kadar Bakteriler

Danimarkalı bakteriyolog GRAM tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara Gram() bakterileri denir

Beslenmelerine Kadar Bakteriler

Bazı bakteriler ototrof olup; fotosentez yada kemosentez yaparlar Çoğunluğu ise heterotrof olup saprofit yada asalak yaşarlar
a)Çürükçül Bakteriler: Bakterilerin büyük çoğunluğunu oluşturur Besinlerini bulundukları ortamdan hazırlanmış sıvılar olarak alırlar Islak, nemli ve çürükler üzerinde yaşarlar En fazla amino asit, dekstroz ve vitamin gibi besinleri ortamdan alırlar Bu cins bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha kolay organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar Bu Nedenle ayrıca toprağın humusunu arttırırlar, ayrıca de kendilerine gıda sağlarlar Çürütme sonucu farklı alanlara yönlendirilmiş kokular meydana kazanç Bu yüzden bu olaya kokuşmadenir Bazı çürükçül bakteriler, sütün yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlar
Saprofitler, dünyada madde devrinin tamamlanmasında manâlı rol oynadıklarından hayat için mutlaka gereklidir
b) Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de, üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler Çünkü sindirim enzimleri yoktur Bunlardan bazıları konak canlıya fazla hasar vermeden yaşayabilirler Sadece onun besinlerine karşılıklı olurlar Kalın bağırsaklarımızdaki Escherichia colibunun en iyi örneğidir Bazı asalak bakteriler ise konak canlının ölümüne bile sebep olabilen hastalıklara yol açarlar Bunlara Patojen bakterilerdenir Patojenler ya toksinler çıkararak veya konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler

Toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), veya bakterilerin içinde kalır (Endotoksin) İçeride kalan toksinler, bakteriler ölünce zararlı ayla geçerler Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşısında oluşurduğu savunmaya Bağışıklılıkdenir Asalak bakterilerin üremeleri hızlıdır
c)Foto sentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında özgürlük klorofil taşırlar Fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H2O yerine H2S ve H2 kullanırlar

* CO2 + H2O ® Beslenme + O2 (Maviyeşil Algler)
* CO2 + H2S ® Besin + S + H2O (Kükürt Bakterileri)
* CO2 + H2 ® Gıda + H2O (Hidrojen Bakterileri)

d)Kemosentetik Bakteriler: Bu bakteriler de madde devrinde fazla önemlidirler Bazı organik maddeleri oksitleyerek onları zararsız hale getirirler Oluşan maddeler ise bitkilerce mineral tuzları olarak kullanılır Bu oksitleme sonucu ortaya açığa kimyasal enerji çıkar Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentez ederler Işık ve klorofil gerekli değildir Oksijen kullanılır Kemosentetik bakteriler en fazla azotlu, kükürtlü, demirli maddeleri oksitlerler

* NH3 + O2 ® HNO2 + H2O + Kalori (nitrosomonas)
* HNO2 + O2 ® HNO3 + Kalori (nitrobacter)
* H2S + O2 ® H2O + S + Kalori (Kükürt Bakterileri)
* FeCO3+O2+H2O ® Fe(OH)3+ CO2 + Kalori (Demir Bakterisi)
* N2 + O2 ® NO2 + Kalori (Azot Bakterileri)

Kemosentez Sonucu,
Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış
Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş
Kimyasal enerji kazanılmış
Organik besinler sentezlenmiş olmaktadır

Solunumlarına Kadar Bakteriler

a)Anaerob Bakteriler: Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerji elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar Bunlar havasız yerlerde de yaşayıp çoğalırlar (Konservelerde olduğu gibi) Bunların bazıları oksijen olduğu ortamlarda hiç gelişemezler Örnek;Clostridium tetani (tetanos bakterisi)
b)Aerob Bakteriler: Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürre ve yoğurt bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilirler Bunlarda mitokondri olmadığı için, solunum, hücreli zarının iç kısımlarında (mizozom) gerçekleştirilir Örnek; azot bakterileri
c)Geçici Anaerob ya da Geçici Aerob Olanlar: Başlıca solunumları oksijensiz olduğu halde, oksijenli ortamlarda kısa vakit için aerob olanlara Geçici aerobdenir Adi solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona baş vururlar Bunlara Geçici anaerobdenir *
 
858,518Konular
981,161Mesajlar
31,031Kullanıcılar
Nolan1123Son üye
Üst Alt