elektronikci
FD Üye
Karara dayanak veren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Lideri Ziya Şahin, “Artık herkes inançlı formda balını tüketebilecek. Bal endüstride değil tabiatta üretilir" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Türk Besin Kodeksi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, besin ve besin ile temas eden materyallere ait kriterler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, besin katkı hususları, besinlere eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, besin enzimleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, azamî kalıntı limitleri ile yatay ve dikey besin kodeksine ait asıllar düzenleniyor.
Besin ve besin ile temas eden unsur ve gereçler için ilgili besinlere eklenebilecek vitaminler, mineraller ve besin katkı unsurlarını düzenleyen yatay besin kodeksi kararlarına uyulması mecburî olacak.
Besin ile temas eden husus ve materyal için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey besin kodeksi kararları de yatay besin kodeksi kararları ile birlikte uygulanacak.
Besin ile ilgili coğrafik işaret yahut klâsik eser isimlerinin kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun kontrolü Bakanlıkça yapılacak.
Yönetmelik kapsamında yer alan ve ülkesel yahut yöresel isimleriyle belirtilen besinler, coğrafik işaretten doğan haklara muhalif olmamak şartıyla bu isimlerle üretilebilecek.
2021’den itibaren piyasada bulunamayacak
Yönetmeliğe nazaran, pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve gibisi isimlerle eserler üretilemeyecek.
Bitkisel yağ yahut öteki besin bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren eserlerin de üretiminin önüne geçilecek.
Aroma vericiler yahut bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve misal isimlerle bal izlenimi veren eserler üretilmesi yasaklandı. Bal aromalı ve gibisi şurup üreten besin işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden evvel ürettikleri eserler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak.
‘Artık herkes inançlı halde balını tüketebilecek’
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Lideri Ziya Şahin, bal aromalı şurup eserlerinin yasaklanmasına ait, "Artık herkes inançlı formda balını tüketebilecek. Bal tabiatta üretilir, yerde üretilir. Balı üreten arı ve arıcıdır. İkisinin gayretiyle üretilir. Endüstride bal üretilmez. Aromalı şurup diye bal olmaz" dedi.
Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığının aromalı bal eserlerinin üretimini yasaklama kararını kıymetlendirdi.
Kesim olarak bal aromalı şurup gibisi eserlerle 10-15 yıldır uğraş etmeye çalıştıklarını ve bunun ezasını yaşadıklarını belirten Şahin, birlik olarak bu sorunu sık sık bakanlığa ve ilgili kurum ve kuruluşlara ileterek tahlil talep ettiklerini söyledi.
Şahin, mevzuyu son olarak ilettikleri Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yasak kararının alınmasını sağladığına işaret ederek, "Yıllarca bunun çabasını vermiştik. Böylelikle besin güvenliği konusunda bir adım atılmış oldu. Sayın Bakan'a bu yasaklama kararından ötürü bölümümüz ismine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
‘Hilelerin önüne geçilecek’
Bu karar öncesinde bal eserlerinin etiketlenmesiyle ilgili de badire yaşadıklarını aktaran Şahin, "Etiketin üstüne 'bal', altına 'aromalı şurup' yazıyordu. Artık bu da bitecek. Bu hilelerin önüne geçilecek. Bal konusundaki hilelere yönelik çabamız sürecek. Bakanlık yasal olarak bunun önünü açtıktan sonra bizlere düşen vazife de bunları takip etmek. Bizim tüm birliklerimiz, üreticilerimiz etiketleme yönetmeliklerine riayet ediyor" dedi.
‘Vatandaş etiketine dikkat etsin, aromalı şurup bal değildir’
Şahin, vatandaşlara yönelik de ihtarda bulunarak şunları kaydetti:
"Vatandaşlar marketten bal alırken üzerinde ne yazdığına güzel dikkat etsin. Aromalı şurup bal değildir. Balın aromalısı olmaz. Tatlandırıcı olmaz. Aroma eklenen eserler artık tedavülden kalkıyor. Ayrıyeten 10 liraya bal olmaz. Olağan balın yalnızca kilogram maliyeti 18-20 lira. Bu fiyatları yeterli tartmak lazım. 15 liraya markette bal satamazsınız. Biz birlik olarak dünyaya bal satmak istiyoruz. ISO ile milletlerarası standart çalışmamız var. Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü ile coğrafik işaret çalışmamız var. Bunları yaparken bize aromalı şurup yakışmıyordu. Yaptığımız milletlerarası çalışmalara devletimiz de takviye vermiş oldu."