iltasyazilim
FD Üye
Bal kabağı tatlısıyla belki de özlediğiniz lezzetleri bulabilirsiniz Mutfak kültürümüzde çoğunlukla tatlı yapımında kullanılan bal kabağının, çorbası bile yapılabilir Tatlı yapıldığında cevizle birlikte tüketilen bal kabağı, tatlı türleri içinde oldukça masum sayılan bir çeşittir Aynı zamanda bu şekilde bal kabağının faydalı etkilerinden de faydalanılmış olur İçeriği mineral açısından oldukça zengin, doğal bir antioksidan, düşük kalorisi olan bir lif kaynağı, cilt için faydalı, A vitamini açısından zengin olan bal kabağını bu şekilde hazırlayarak çocuklarınıza bile sevdirmeniz mümkün olabilir Tatlınızı dilerseniz cevizle beraber üzerine tahin dökerek sunup, besleyici değerini arttırma olanağına sahip olabilirsiniz Bu şekilde yapılan sunum daha çok Hatay Antakya yöresi ve Aydın’a özgüdür Sizler kendi damak tadınıza uygun şekilde sunum yapabilirsiniz
Bal kabağı tatlısını hazırlayan ev hanımları genellikle bunun dağılmasından şikâyet ederler Bunun önlenmesi için, size küçük bir ipucu verebiliriz Bunun için tatlıyı hazırlamadan önce bal kabaklarını 23 saat kadar toz şekerin içerisinde bekletin Böyle yaptığınızda bal kabağı kendi özsuyunu toz şekerin etkisi nedeniyle dışarı vereceği için, bal kabağı pişme sırasında kolay dağılmaz Yalnız pişirme aşamasında yine de fazla pişirmemenizi öneririz Tencerenin içine bal kabaklarını çok sıkışık koyduğunuzda, buda dağılması için etkili olabilir ve tamamı eşit şekilde pişmeyebilir Bu konuda denilene göre, her şey tam kıvamında yapılmalıdır İsterseniz şimdi beraber bu lezzetli bal kabağı tatlısını hazırlamaya başlayalım
Bal kabağı için gerekli olan malzemeler
1 kg bal kabağı
2,5 su bardağı toz şeker
1 silme çay kaşığı tuz
14 limon suyu
23 adet karanfil
Üzeri için
Dövülmüş ceviz, isteğe göre tahin ve kaymak
Tarifi
Bal kabaklarını arzu ettiğiniz gibi kalınlıkta doğrayın Daha önceden söylediğimiz gibi, bal kabaklarını dağılmaması için toz şekerin içinde 23 saat kadar bekletin Önce uygun boydaki bir tencerenin içerisine bunları dizin Bal kabaklarını fazla sıkışık olmadan yerleştirin Mümkünse pişirmek için geniş bir tencere kullanın Dilimlediğiniz bal kabaklarının fazla kalın olmamasına da dikkat etmelisiniz Bal kabakları pişince daha lezzetli olur Bal kabaklarının arasına pişerken karanfil serpiştirin
Bunun üstüne toz şekeri koyup, biraz tuz serpiştirin Tencerenin ağzı kapalı olarak üç saat kadar bunları bir yerde bekletin Bal kabakları toz şekerin içerisinde olduğunda, şekerin en az yarısı erimelidir Limon suyunu da bal kabakların üstüne gezdirin Bunları ağzı kapalı olarak kısık ateşin üzerinde pişirmeye başlayın İçinde olan şeker eriyince ve bal kabakları pişmeye yakınken, ateşin ısısını biraz yükselterek, suyunun kıvamını almasını sağlayın
Bal kabaklarının hepsinin eşit şekilde pişmesi için, arzu ederseniz kabakları bir kere alt üst yapabilirsiniz Pişmiş olan kabakları ateşten indirebilirsiniz Kabaklar soğuduktan sonra, dilediğiniz kadar servis tabağına alıp, üstüne ceviz kırığı, tahin ya da kaymak koyup konuklarınız için hazırlayın Artık bal kabağı tatlınızın sunumunuzu yapabilirsiniz
Afiyet olsun
Bal kabağı tatlısını hazırlayan ev hanımları genellikle bunun dağılmasından şikâyet ederler Bunun önlenmesi için, size küçük bir ipucu verebiliriz Bunun için tatlıyı hazırlamadan önce bal kabaklarını 23 saat kadar toz şekerin içerisinde bekletin Böyle yaptığınızda bal kabağı kendi özsuyunu toz şekerin etkisi nedeniyle dışarı vereceği için, bal kabağı pişme sırasında kolay dağılmaz Yalnız pişirme aşamasında yine de fazla pişirmemenizi öneririz Tencerenin içine bal kabaklarını çok sıkışık koyduğunuzda, buda dağılması için etkili olabilir ve tamamı eşit şekilde pişmeyebilir Bu konuda denilene göre, her şey tam kıvamında yapılmalıdır İsterseniz şimdi beraber bu lezzetli bal kabağı tatlısını hazırlamaya başlayalım
Bal kabağı için gerekli olan malzemeler
1 kg bal kabağı
2,5 su bardağı toz şeker
1 silme çay kaşığı tuz
14 limon suyu
23 adet karanfil
Üzeri için
Dövülmüş ceviz, isteğe göre tahin ve kaymak
Tarifi
Bal kabaklarını arzu ettiğiniz gibi kalınlıkta doğrayın Daha önceden söylediğimiz gibi, bal kabaklarını dağılmaması için toz şekerin içinde 23 saat kadar bekletin Önce uygun boydaki bir tencerenin içerisine bunları dizin Bal kabaklarını fazla sıkışık olmadan yerleştirin Mümkünse pişirmek için geniş bir tencere kullanın Dilimlediğiniz bal kabaklarının fazla kalın olmamasına da dikkat etmelisiniz Bal kabakları pişince daha lezzetli olur Bal kabaklarının arasına pişerken karanfil serpiştirin
Bunun üstüne toz şekeri koyup, biraz tuz serpiştirin Tencerenin ağzı kapalı olarak üç saat kadar bunları bir yerde bekletin Bal kabakları toz şekerin içerisinde olduğunda, şekerin en az yarısı erimelidir Limon suyunu da bal kabakların üstüne gezdirin Bunları ağzı kapalı olarak kısık ateşin üzerinde pişirmeye başlayın İçinde olan şeker eriyince ve bal kabakları pişmeye yakınken, ateşin ısısını biraz yükselterek, suyunun kıvamını almasını sağlayın
Bal kabaklarının hepsinin eşit şekilde pişmesi için, arzu ederseniz kabakları bir kere alt üst yapabilirsiniz Pişmiş olan kabakları ateşten indirebilirsiniz Kabaklar soğuduktan sonra, dilediğiniz kadar servis tabağına alıp, üstüne ceviz kırığı, tahin ya da kaymak koyup konuklarınız için hazırlayın Artık bal kabağı tatlınızın sunumunuzu yapabilirsiniz
Afiyet olsun