Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan bal, mucizevi özellikleri sayesinde şifa kaynağı olarak mucizevi besinler arasında yer alıyor. Son dönemlerde piyasada üretimi artan sahte balların içine glikoz şurubu ekleniyor ve bu da sağlığımız için birçok tehlikeye sebep oluyor. Peki iyi bal seçimi nasıl yapılır, gerçek bal nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde:
Yüzyıllardır doğal bir ilaç olarak kullanılan bal, sofraların vazgeçilmez şifa kaynağı besinler arasında birinci sırada yer alıyor. Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, bütün yaşamsal değerli elementleri içeren bal, hiçbir zararlı hiçbir içermemektedir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bal ülkemizin birçok yerinde üretimi yapılmaktadır. Özellikle Karadeniz bölgesinde üretilen balın en önemli özelliklerinden biri yüzyıllar boyunca bozulmadan saklanabilmesidir. Bal üretmek için arlar bir gram için yaklaşık dört binden fazla çiçeğinin nektarın toplamaktadır. Bu kadar zorluklarla üretilen balı, üreticiler içine glukoz şurubu koyarak sahte bal olarak piyasaya sürüyorlar. İnsanlar son dönemde çok fazla sahte bal satışı arttığı için gerçek balı bulmakta güçlük çekiyor. Uzmanlar, gerçek ham balın şekerlenmesi doğal bir olaydır ve balın kendisini koruyabilmek için en geç bir sene içinde kristalize olduğunu ifade etmektedir. Peki gerçek bal nasıl anlaşılır, püf noktalar nelerdir? İşte detaylar:
⇒ BAL SEÇİMİ NASIL YAPILIR, GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR?
Doğanın bize sunduğu en mucizevi besinlerinden biri olan bala katılan glukoz şurubu ve benzeri maddeler balın bizim için faydalı olmasını engelleyerek, aksine vücudumuza yabancı maddelerin depolanmasına yol açıyor. Bu yüzde bal alırken dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor.
⇒ Gerçek balı kaşık ile aldığınız zaman direk akışkan bir şekilde akar.
⇒ Balın hakiki olduğunu anlamanızın yollarından biri balı alır almaz buzdolabında yaklaşık bir ay bekletin. Eğer bal krem ya da tereyağı kıvamına gelirse balın gerçek olduğunu gösterir.
⇒ Gerçek bal kış aylarında en soğuk havalarda bile donmaz. Eğer donuyorsa sahte bal demektir.
⇒ Bal eğer Zeytinyağının donması gibi sadece kavanozun alt kısmı donma yapıyorsa hakiki bal demektir.
⇒ Bal satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta balın rengidir. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, ayrıca hakiki balın kokusu olmaz.
⇒ Gerçek balın kıvamı biraz yoğun ve katıdır. Bunu dikkate alarak bal satın alabilirsiniz.
⇒ Bal, normal şekerle yapılan diğer şerbetlere göre çok daha fazla keskin bir tadı vardır.
⇒ Gerçek balı çok fazla yerseniz genizde hafif yanma yapar. Bu da gerçek bal olduğunu gösterir.
⇒ Gerçek olan balın son kullanma tarihi olmaz, Güzelce muhafaza ettiğiniz ve nemden uzak tuttuğunuz takdirde balın ömrü yaklaşık 5 bin yıldan daha çoktur.
⇒ Gerçek baldan bir bardağın içerisine 1 tatlı kaşığı konulduğu zaman suyla hemen etkileşime geçip hemen suda dağılmaz. Ama sahte bal hemen etkileşime geçip dağılır.
⇒ Gerçek bal, kristalize olur ve donar.
⇒ Ayrıca gerçek, katkısız,saf olan bal ateşe dayanıklı olur yani kolay kolay yanmaz.
⇒ Son olarak balı test etmek için ağzınıza bir tatlı kaşığı bal atın. Eğer balın tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.