Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık Eti Neden Beyazdır

Balık Eti Neden Beyazdır
0
51

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Balık Eti Neden Beyazdır Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen adale kısımları et olarak adlandırılır Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, asap, yağ ve senet dokuları vardır Başlıca etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur Gerçekten biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden çok farklı, kırmızı ete daha yakındırlar Bazılarının etlerinin rengi de zaten beyaz yok kahverengidir Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara zorunlu olan oksijeni sağlarlar Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır Balık eti öteki yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden farklıdır Balıkların kasları diğerlerine kadar gelişmemiştir Bir filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine aleyhinde taşıması ve hareket ettirebilmesi için koskocaman bir adale sistemine ihtiyacı vardır böylece filin vücudunda 50 bin kas vardır Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar Onun için dağıtılmış ceset organlarını esas iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak, kiriş ve tahvil dokuları gibi dokulara artı ihtiyaçları yoktur Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için fazla ani ve süratli yol almak zorundadırlar bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerdir Fazla ani hareketlere gereklilik duymayan kara hayvanlarındakilere oranla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler Kolayca birbirlerinden ayrılabilirler Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir Balığın kaslarındaki bu tez açılıp kapanabilen lifler fazla kısa süreli çalıştıkları için pozitif enerji yani oksijen depolamalarına gerek yoktur böylece balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir Olanlar da genelde solungaçların civarında toplanmışlardır Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır Fazla etkin ve çabuk yüzen bir balık olan Orkinos (Ton) balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha kırmızımsıdır Sığırlar genel olarak açık arazide otlandıklarından ve aralıksız dolaştıklarından etlerinin rengi, daha durağan bir hayvan olan domuza tarafından daha koyudur Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları uçamadıkları ve zamanlarının manâlı bir kısmını çevrede gezinerek geçirdikleri için bacak bölgelerindeki etler koyu renkli, göğüs ve kanatlarındakiler daha beyazdır Bıldırcın, ördek gibi uçan kuşlarda ise bütün tersidir Üçgenin Taban Olmayan Kenarı etleri beyaz, göğüs ve kanatlarındaki etler koyudur alıntıdır  
 
858,497Konular
981,966Mesajlar
29,964Kullanıcılar
canbasSon üye
Üst Alt