dreamseo
FD Üye
Merhabalar dün akşam söylemesi ayıp akşam ailecek hep beraber afiyetle balık yedik Sonra konu açıldı Balıkla su içilir mi? Yoğurt Yenirmi? gibi sorular takıldı aklımıza biz de bu konuda araştırma yaptık Sizler ile paylaşalım dedik Canım Anne siz değerli ziyaretçilerimize en ilginç ve güzel konular açmaya devam ediyor Düşünce ve yorumlarınızı yazabilirsiniz
Halk arasında yoğurt ile yenilen balığın zehirlediği görüşü hakimdir Kısmen doğru olmakla beraber bu durum aslında böyle değildir Temiz sulardan elde edilmiş, taze olarak satılmış ve uygun şartlarda pişirilip sofraya getirilen balığın yoğurtla yenilmesi zehirlemeye neden olmaz Sofralarda meze olarak kullanılan balık ve yoğurtlu patlıcanın, haydarinin aynı anda tüketimi zaten buna en iyi örnektir Bu durumu bir çok restaurant işletmecileri bilmektedir
Balık Zehirlenmesi
Balık tüketiminde meydana gelen 2 tip zehirlenme bulunur İlki tropik sularda bulunan balıklardan meydana gelen zehirlenmedir Bu tarz zehirlenmeler ülkemizde çok yaşanmaz, bu tarz balıklar ülkemizde çok satılmaz ve tüketilmez Bu balıklardaki zehirlenme dondurarak veya farklı yöntemlerle pişirilerek, servis edilerek engellenemez İkincisi ve asıl üzerinde yoğunlaşılan histaminden kaynaklanan balık zehirlenmesidir
Peki Nedir Bu Histamin ?Balığın içerisinde bulunan bir proteindir Balık bayatsa bu protein miktarı artış gösterir Histamin, insan vücudu içerisinde birçok tepkimelere yol açabilmektedir Histamin kalp – damar sistemi ve çeşitli salgı bezlerindeki hücre membran reseptörlerine bağlanarak etkisini göstermekte, böbrek üstü bezlerindeki etkisinin bir sonucu olarak ise kalbi harekete geçirip, uterus, bağırsak ve solunum bölgelerindeki düz kasları, duyu ve motor sistemini harekete geçirmekte, gastrik asit salgısını kontrol altına almaktadır Bu nedenle histamin zehirlenmesi genellikle geniş bir semptom çeşitliliğiyle ortaya çıkmaktadır
Denizden tutulup çıkartılan taşımaya ve depolamaya alınan balığın, bu esnada kaslarındaki serbest aminoasitleri dekar boksile eden bazı bakteriler bulunmaktadır Bu bakteriler, serbest aminoasitleri dekarboksilaz enzimleri sayesinde dekarboksile etmektedir Uskumru ve ton balığı gibi balıklar, histamin balık zehirlenmesinin en yaygın olduğu balıklardır Ayrıca ringa, sardalya ve hamside de bu zehirlenme görülmektedir
Saklaması düşük sıcaklıklarda yapılan balıklarda histamin oluşumunun azaldığı bilinmektedir Uskumrunun buzda depolanması süresince hiçbir amin üretiminin olmadığını, 20°C’lik depolamada ise histamin artışının yüksek olduğu belirlenmiştir İç organları çıkartılmış balıklarda histamin oranının düşük olduğu tespit edilmiştir
Yoğurt ile Balık Tüketilirmi ?
Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir Bu nedenlerden dolayı eğer balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır
Yukarıda bahsedildiği gibi uygun koşulda hazırlanmamış balıkları yiyen herkes balık zehirlenmesiyle karşılaşabilir Temiz sulardan elde edilmiş ve daha sonra uygun şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez Ancak bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan kişi için durum farklıdır
Zehirlenmenin Belirtileri
Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 – 30 dakika içerisinde başlayabilir
Histamin balık zehirlenmesi sonucu oluşan semptomlar, toksik miktarların emiliminden birkaç dakika veya birkaç saat sonra görülmektedir Tipik olarak hastalık birkaç saat sürmekle birlikte bu süre birkaç güne kadar uzayabilmektedir
Zehirlenmenin Tedavisi Nasıl Olur ?
Zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir Vücutta histamin artışına bağlı olarak oluşan zehirlenmelerde, histamini kanda bloke eden ilaçlar kullanılmalıdır Verilen bu ilaçlar sayesinde 6–8 saat içinde zehirin etkisi geçer
Nehirlenmeden Koruınmak İçin Neler Yapılmalı
Tanımadığınız ve kaynağını bilmediğiniz, güvenli olmayan balığı tüketmeyiniz
Satın aldığınız balığın taze olmasına özen gösteriniz (Taze balığın derisi ve solungaçları gergin ve parlaktır,gözleri parlaktır Balığa dokununca meydana gene çukurlaşmalar hemen eski haline gelip gergin halini geri alır
Aldığınız balığı donduracaksanız temizlemeniz gerekir Temizlenmiş balıktaki histamin oluşumu temizlenmemişe göre daha düşüktür
Balıklar oda sıcaklığında (özellikle arabanın bagajında, güneşe maruz kalabilecek sıcak bölgelerde) kesinlikle uzunsüre tutulmamalıdır
Eğer dondurulmuş balık alacaksınız, güvendiğiniz markanın ürünlerini almalı ve soğuk zinciri bozmadan evinizegötürmelisiniz
Çözülmüş olan balık tekrar dondurulmamalıdır
Halk arasında yoğurt ile yenilen balığın zehirlediği görüşü hakimdir Kısmen doğru olmakla beraber bu durum aslında böyle değildir Temiz sulardan elde edilmiş, taze olarak satılmış ve uygun şartlarda pişirilip sofraya getirilen balığın yoğurtla yenilmesi zehirlemeye neden olmaz Sofralarda meze olarak kullanılan balık ve yoğurtlu patlıcanın, haydarinin aynı anda tüketimi zaten buna en iyi örnektir Bu durumu bir çok restaurant işletmecileri bilmektedir
Balık Zehirlenmesi
Balık tüketiminde meydana gelen 2 tip zehirlenme bulunur İlki tropik sularda bulunan balıklardan meydana gelen zehirlenmedir Bu tarz zehirlenmeler ülkemizde çok yaşanmaz, bu tarz balıklar ülkemizde çok satılmaz ve tüketilmez Bu balıklardaki zehirlenme dondurarak veya farklı yöntemlerle pişirilerek, servis edilerek engellenemez İkincisi ve asıl üzerinde yoğunlaşılan histaminden kaynaklanan balık zehirlenmesidir
Peki Nedir Bu Histamin ?Balığın içerisinde bulunan bir proteindir Balık bayatsa bu protein miktarı artış gösterir Histamin, insan vücudu içerisinde birçok tepkimelere yol açabilmektedir Histamin kalp – damar sistemi ve çeşitli salgı bezlerindeki hücre membran reseptörlerine bağlanarak etkisini göstermekte, böbrek üstü bezlerindeki etkisinin bir sonucu olarak ise kalbi harekete geçirip, uterus, bağırsak ve solunum bölgelerindeki düz kasları, duyu ve motor sistemini harekete geçirmekte, gastrik asit salgısını kontrol altına almaktadır Bu nedenle histamin zehirlenmesi genellikle geniş bir semptom çeşitliliğiyle ortaya çıkmaktadır
Denizden tutulup çıkartılan taşımaya ve depolamaya alınan balığın, bu esnada kaslarındaki serbest aminoasitleri dekar boksile eden bazı bakteriler bulunmaktadır Bu bakteriler, serbest aminoasitleri dekarboksilaz enzimleri sayesinde dekarboksile etmektedir Uskumru ve ton balığı gibi balıklar, histamin balık zehirlenmesinin en yaygın olduğu balıklardır Ayrıca ringa, sardalya ve hamside de bu zehirlenme görülmektedir
Saklaması düşük sıcaklıklarda yapılan balıklarda histamin oluşumunun azaldığı bilinmektedir Uskumrunun buzda depolanması süresince hiçbir amin üretiminin olmadığını, 20°C’lik depolamada ise histamin artışının yüksek olduğu belirlenmiştir İç organları çıkartılmış balıklarda histamin oranının düşük olduğu tespit edilmiştir
Yoğurt ile Balık Tüketilirmi ?
Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir Bu nedenlerden dolayı eğer balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır
Yukarıda bahsedildiği gibi uygun koşulda hazırlanmamış balıkları yiyen herkes balık zehirlenmesiyle karşılaşabilir Temiz sulardan elde edilmiş ve daha sonra uygun şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez Ancak bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan kişi için durum farklıdır
Zehirlenmenin Belirtileri
Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 – 30 dakika içerisinde başlayabilir
Histamin balık zehirlenmesi sonucu oluşan semptomlar, toksik miktarların emiliminden birkaç dakika veya birkaç saat sonra görülmektedir Tipik olarak hastalık birkaç saat sürmekle birlikte bu süre birkaç güne kadar uzayabilmektedir
Zehirlenmenin Tedavisi Nasıl Olur ?
Zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir Vücutta histamin artışına bağlı olarak oluşan zehirlenmelerde, histamini kanda bloke eden ilaçlar kullanılmalıdır Verilen bu ilaçlar sayesinde 6–8 saat içinde zehirin etkisi geçer
Nehirlenmeden Koruınmak İçin Neler Yapılmalı
Tanımadığınız ve kaynağını bilmediğiniz, güvenli olmayan balığı tüketmeyiniz
Satın aldığınız balığın taze olmasına özen gösteriniz (Taze balığın derisi ve solungaçları gergin ve parlaktır,gözleri parlaktır Balığa dokununca meydana gene çukurlaşmalar hemen eski haline gelip gergin halini geri alır
Aldığınız balığı donduracaksanız temizlemeniz gerekir Temizlenmiş balıktaki histamin oluşumu temizlenmemişe göre daha düşüktür
Balıklar oda sıcaklığında (özellikle arabanın bagajında, güneşe maruz kalabilecek sıcak bölgelerde) kesinlikle uzunsüre tutulmamalıdır
Eğer dondurulmuş balık alacaksınız, güvendiğiniz markanın ürünlerini almalı ve soğuk zinciri bozmadan evinizegötürmelisiniz
Çözülmüş olan balık tekrar dondurulmamalıdır