Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık nasıl pişirilmeli?

Balık nasıl pişirilmeli?

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69

 Denizlerde av yasağının sona ermesiyle birlikte balıklar tezgâhlarda yerini almaya başladı. Sıhhat açısından epey yararlı bir besin kaynağı olan balığın tüketimi kadar nasıl pişirildiği de kıymetli. Balığın yüksek proteinli sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen His Yıldırım, “Balık pişirirken asgarî vitamin kaybı hedeflenerek pişirilmeli. Fırında, ızgarada yahut buğulama metoduyla pişirilen balık derin yağda kızartılmış balıktan daha sağlıklıdır” dedi.

“DİĞER PROTEİN KAYNAKLARINA NAZARAN DAHA DÜŞÜK KALORİLİ”


Balığın yüksek proteinli sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin olduğunu vurgulayan Dyt. His Yıldırım, “Balık, öteki protein kaynaklarına nazaran daha düşük kalorili olduğu için kilo korumak ve kilo vermek isteyen bireyler için epeyce uygun bir tercihtir. Sıhhate sayısız yararları nedeniyle haftada en az iki sefer tüketilmesi önerilir lakin balık tüketemiyorsanız yahut vegansanız hekiminize danışarak balık yağını supplement (takviye gıda) olarak da alabilirsiniz” diye konuştu.

“OMEGA-3; SOMON, ALABALIK, USKUMRU ÜZERE YAĞLI BALIKLARDA DAHA ÇOK”

Balığın, D vitamini, B2 vitamini, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, fosfor üzere varlıklı bir mineral ve vitamin kaynağı olduğunu tabir eden Dyt. His Yıldırım, “Balık, ayrıyeten EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olmak üzere iki çeşit Omega-3 yağ asidi bulundurur. Bedenimiz Omega-3 yağ asitlerini üretemez. Bu nedenle dışarıdan, yiyeceklerle hazır olarak almamız gerekir. Omega-3 her cins balıkta bulunur. Lakin bilhassa somon, alabalık, uskumru üzere yağlı balıklarda daha çoktur. Bununla birlikte birtakım balıklar beyin gelişimi sorunlarıyla ilintili olan cıva bakımından da yüksektir. Bu nedenle gebe bayanlar cıva bakımından daha düşük somon, uskumru üzere balıkları tercih etmelidir. Haftada 300 gramdan fazla balık tüketmemeliler” dedi.

Balık yağı ile zenginleştirilmiş bir diyetin kan basıncını düşürdüğü için kalp krizi riskini azaltabileceğini lisana getiren Dyt. Yıldırım, şunları söyledi:

 “Balık yağı, kolesterol ve trigliserid (yağ) düzeylerini düşürür. 40 yaşından itibaren bireylerde kemik yoğunluğu ve kütlesi azalmaktadır. Balıkta kemik yoğunluğunu koruyan besin içerikleri bulunmaktadır. Bu nedenle nizamlı balık tüketimi kırıklar ve osteoporozu önleyebilir. Balık yağları kan damarı yüzeyini genişletip dokulara oksijen girişini artırır. Bu nedenle astım hastalarına da yararları bulunmaktadır. Daha sık balık tüketen ve nizamlı balık tüketen bireylerde Alzheimer oluşma riski daha düşüktür. Tükettiğiniz balığı çeşitlendirmelisiniz ve mevsiminde tüketmelisiniz. Cıva ve ağır metaller bakımından yüksek olan balıkları tercih etmemelisiniz. Yaşlı, gebe, çocuk ve bağışıklığı düşük bireylerin az pişmiş ve çiğ balıkları tüketmemesi gerekmektedir.”

“FIRINDA, IZGARADA YAHUT BUĞULAMA YOLUYLA PİŞİRİLEN BALIK DAHA SAĞLIKLIDIR”

Balık pişirmenin püf noktasından bahseden Dyt. Yıldırım, “Balık pişirirken en az vitamin kaybı hedeflenerek pişirilmeli. Fırında, ızgarada yahut buğulama usulüyle pişirilen balık derin yağda kızartılmış balıktan daha sağlıklıdır” tabirlerini kullandı.

“AĞIR METAL İÇERİĞİNİN OLUMSUZ TESİRLERİNİ AZALTIR”

Bayat balığın yoğurt, ayran üzere süt eserleriyle birlikte tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Yıldırım, “Balık taze ise süt eserleriyle birlikte tüketilmesinde rastgele bir sakınca yoktur. C vitamini kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler ve limon ile tüketilmesi balıklarda bulunan deniz kaynaklı ağır metal içeriğinin bedende oluşturduğu ziyanlı tesirlerini azaltabilmektedir” dedi.

 

 
 

Similar threads

Birçok kişinin yeteri kadar tüketmediği aslında besin pahası açısından en kıymetli besinlerin ortasında dorukta yer alan balığı, uzamanlara nazaran haftada en az 2 kez tüketmeliyiz. Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kâfi ve istikrarlı beslenmenin kıymetli bir basamağını oluşturan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
Gündelik yaşantınızda mutfağınızdan balığı eksik etmiyorsanız hamilelik devrinde göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri katiyen atlamamalısınız! Hamilelikte balık tüketimi ile ilgili en sık sorulara sizler için haberimizde bölge verdik. Pekala hamilelikte balık tüketiminde nelere dikkat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
172
Balığı dinç tüketmenin püf noktaları! Saçları ve cildi besleyen balık, aynı zamanda kas ve kemik gelişiminde de önemli rol oynuyor Balığı dinç tüketmenin püf noktalarını sizler için sıraladık 16 Hem protein deposu olması ayrıca de omega yağ asitleri açısından varlıklı oluşuyla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
232
Gündelik yaşantınızda mutfağınızdan balığı eksik etmiyorsanız hamilelik döneminde göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri kesinlikle atlamamalısınız! Hamilelikte balık tüketimi ile ilgili en sık sorulara sizler için haberimizde yer verdik. Peki hamilelikte balık tüketiminde nelere dikkat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
180
Balık Çeşitleri ve Besin Değerleri Nelerdir? Balıklar protein içeriği yüksek, sağlıklı gıdalardır. Aynı zamanda vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Bazı balık çeşitleri ve besin değerleri şu şekildedir: SOMON Somon türlerinin hepsi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
106
858,512Konular
980,897Mesajlar
30,755Kullanıcılar
duygu_q44Son üye
Üst Alt