Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık ve Yoğurt İlişkisi

Balık ve Yoğurt İlişkisi
0
80

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Balık ve Yoğurt İlişkisi Balık ve yoğurt ilişkisi, nedir, ne zararı vardır, ne işe fayda, resimleri hakkında ayrıntılı veri alalım 1549356307 1549356307 balikveyogurtiliskisi5c594d17ea6ebbalikveyogurtiliskisi5c594d17ea6ebbalikveyogurtiliskisi5c594d17ea6eb​Küçükken babaannem her balık yediğimizde yoğurt sakın yeme balık ile zehirlenirsin maazallah derdi Hiç unutmam lakin aslında zehirlenmemize neden olmuyormuş Nedenini her zaman birlikte öğrenelim Balık ve Yoğurt İlişkisi Irk aralarında yaygın olan Balıkla yoğurt yemek zehirlerinancı, balığın taze olduğu durumlar için geçerli değil Eğer balık tazeyse süt ürünleriyle yemenizde bir sakınca yok Temiz sulardan elde edilmiş balık, uygun şekilde pişirilip yoğurtla birlikte yenildiği vakit zehirlenme yapmaz Geleneksel rakı balık sofralarında bulunan peynir, yoğurtlu patlıcan veya semizotu da zaten bu konuda en iyi örnektir Balık tazeyse yoğurtla yenebilir Balık yendiğinde genel olarak oluşan iki tip zehirlenme vardır Bunlardan birincisi, tropik sularda yaşayan balıklardan kaynaklanır Bu balıkları yemek, önemli zehirlenmelere yol açabilir Bu tipteki zehri pişirerek ya da dondurarak balıktan uzaklaştırmanız muhtemel değildir ve ülkemizde çok sık karşılaşılmaz Histaminden kaynaklanan zehirlenme ise en tanıdık zehirlenmedir Balığın içindeki histamin denilen bir proteinin miktarı, bayat balıkta artış gösterir Yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin artışı görülür ve siz bu şekilde beklemiş balığı tükettiğinizde histamin vücudunuzda alerjik reaksiyonlara ve beraberinde olumsuz etkilere, zehirlenmelere yol açabilir Balık tazelik derecesine dikkat! Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için öğüt edilmez Fakat burada kayda değer olan balığın tazelik derecesidir Bu nedenlerden nedeniyle eğer balığınızın tazeliğine güveniyorsanız balıkla birlikte yoğurt tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır Yukarıda bahsedildiği gibi uygun koşulda hazırlıksız balıkları yiyen herkes balık zehirlenmesiyle karşılaşabilir Temiz sulardan elde edilmiş ve sonradan uygun bir şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez Oysa bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan birey için koşul farklıdır Zehirlenme belirtileri Zehirlenmenin en keskin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 30 dakika içerisinde başlayabilir Zehirlenmenin tedavisi Tropik sularda yaşayan balık yenildiğinde oluşan bir zehirlenme söz konusu ise bu zehirlenmeyi geçirecek herhangi bir çare yöntemi yoktur Bir ya da iki hafta içerisinde zehirin bütün etkisinden kurtulursunuz Histaminin vücutta artmasına yan olarak oluşan zehirlenmelerde ise histamini kanda bloke eden birtakım ilaçlar kullanılır Bu ilaçlar sayesinde zehrin etkisi 6 8 saat içinde geçer Ancak zehirlenmeden şüpheleniyorsanız mutlaka en yakın afiyet kuruluşuna gitmeniz gerekir Balık zehirlenmesinden korunmak için: • Bilmediğiniz ve tehlikeli hiçbir balığı tüketmemelisiniz • Dondurulmuş balıkları güvendiğiniz markalardan almalı ve eve götürürken soğuk zinciri muhafaza edecek özel poşetlere koymalısınız • Balığın taze olduğundan kesin olmalısınız Taze balığın gözleri aydınlık ve dışa bombeli olur • Taze balığın derisi gergin ve parlaktır Balığa parmağınızla dokununca oluşan çukur hemencecik düzelir • Taze balığın solungaçları canlı ve parlaktır • Balık dondurulacaksa mutlaka temizlenmesi gerekir • Balık oda sıcaklığında uzun zaman bekletilmemelidir • Çözdürülmüş balık her yerde dondurulmamalıdır  
 
858,497Konular
981,953Mesajlar
29,950Kullanıcılar
ivol.kanSon üye
Üst Alt