iltasyazilim
FD Üye
Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi ’nin Temmuz 2019 sayısında yayınlanan son araştırmaya göre, omega3 yağ asitlerinden zengin gıdalar tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Peki, balık yağı prostat kanseri riskini doğrusu arttırıyor mu? Daha artı öğrenmek için okumaya devam edin
Bir fazla beslenme uzmanı ve doktor antiinflamatuar özellikleri sebebiyle omega3 yağ asitlerinden varlıklı diyetleri nasihat etmektedir Omega3 yağ asitleri kişiyi yürek hastalıkları, şeker hastalığı, artrit, göz problemleri gibi bir çok sağlık sorunlarından uzak miktar ve fit kalmasını kolaylaştırır Lakin Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi ’nde yayınlanan son araştırma omega3 yağ asitleri tüketen kişiler aralarında bir keşmekeş yarattı Bu çalışmaya kadar, omega3 yağ asiti düzeyi yüksek olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Bu çalışmanın gerisinde dünyanın o kadar fazla yerinden sayısız tepki geldi ve çalışmanın yanlış ve asılsız olduğu bahis edildi Bu yazımızda bu alıştırma hakkında tartışacağız ve dünyanın bambaşka yerlerinden doktorların bu konuda neler söylediğine bakacağız
Çalışmada Neler Bulunuyor?
Egzersiz Seattle ’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ’nde gerçekleştirildi Alıştırma için daha önceki yapılan çalışmalardaki veriler bilhassa 2019 yılında yapılan SELECT (Selenyum ve E Vitamini Kanser Önleme Çalışması) çalışmasının verileri kullanılmıştır Araştırmaya katılan 35000 erkek dışarıda, prostat kanseri tanısı konan 834 erkek ve rastgele seçilen 1393 erkek karşılaştırıldı Omega3 yağ asitlerine en yüksek seviyede sahip erkeklerin prostat kanserine yakalanma risklerinin % 43 daha fazla olduğu ve prostat kanserine ölümcül bir seviyede yakalanma risklerinin % 71 daha yüksek tehlikeli olduğu bulunmuştur Kan plazmasındaki çoklu doymamış yağ asitleri, bilhassa EPA, DHA ve DPA daha yüksek seviyede bir tehlike ile ilişkili bulunmuştur Bu da balık ya da balık yağı gibi omega3 yağ asitlerinin kaynağı ne olursa olsun prostat kanseri riskini arttırdığını göstermektedir
Çalışmaya daha yakından göz atacak olursak, çalışmada bir takım manâlı boşluklar bulunmaktadır
Bu çalışmanın esas verileri geçmiş çalışmalardan alınmıştır
Çalışmaya katılan tüm erkekler 50 yaş ve üstünde idi
SELECT çalışmasının farklı bir niyet ve hedefi vardı
Çalışma omega3 yağ asitlerinin hangi kaynağından şüphelenmemiz gerektiğinden bahsetmemektedir (balık, balık yağı, omega3 takviyeleri ya da öteki kaynaklar)
Çalışmada analize başlanmadan önce, katılanların önceki sağlık durumu durumları hakkında herhangi bir tıbbi kayıt bulunmamaktadır
Çözümleme için yalnızca birer misal alınmıştır
Ayrıca çalışmada prostat kanserli hastaların omega3 yağ asitlerini kanser tanısı almadan önce mi sonra mı kullanmaya başladıklarından da bahsedilmemektedir
Uzmanlar Bu Konuda Neler Söylüyor?
Çalışmanın yayınlanmasından sonra doktorlar ve bilim adamları da dahil almak üzere bir fazla bilirkişi, görüş ve yorumlarını dile getirdiler Uzmanlar balık yağı ve omega3 yağ asitlerinin sayısız faydaları olduğundan dolayı bu ürünleri beslenmelerinden çıkarmaya hazır deiller Onlara göre bu alıştırma çok net değildir ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir
Amerikan Kanser Derneği Prostat ve Kolorektal Kanser Direktörü, MDDurado Brooks, “Omega3 ve prostat kanseri aralarında bir bağlantı olsa bile, bu bağlantı tamamen nedir? Omega3 takviyesi bölge erkekler, prostat kanseri riskimi hafifçe arttırıyor olabilirim diye düşünebilirler oysa bu temas epeyce ufak yani omega3 takviyesi bölge erkekler kafalarına silah dayanmış gibi hissetmemeliler biçiminde görüşlerini bildirmektedir
Yukarıda bahsedilen açıklamaya aynı şekilde Duffy MacKay, çalışmada sadece kandaki omega3 yağ asitleri ile prostat kanseri arasındaki ilişkiden bahsedildiğini, balık yağının kanser sebebi olarak gösterilmediğini belirtmektedir Hem çalışmada kişilerden sadece birer misal alındığından ve şahısların genel sağlığının dikkate alınmadığına uyarı çekilmektedir Eğer çalışma doğru olsaydı, Inuit Eskimoları ve Japon balıkçıları gibi yüksek miktarlarda balık tüketen bu toplulukları inceleyen kişilerin bu kişilerde artmış prostat kanseri oranları saptamaları gerekirdi ama yaptıkları çalışmalar bunun bütün tersini ortaya koymaktadır demiştir
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi ’nden bir beyin cerrahı olan MD Joseph Maroon gibi bir takım uzmanlar ise balık yağı ve prostat kanseri ilişkisi hakkında hiç ikna olmamışlardır
İngiltere ’de yer alan Prostat Kanseri Araştırma Direktörü Dr Iain Frame, “omega3 yağ asitlerinin sayısız faydalarına rağmen prostat kanseri riskinin bütün olarak belirlenebilmesi için daha derin ve karışık araştırmaların yapılması gerekmektedir şeklinde görüşlerini dile getiriyor
Eğer omega3 ve prostat kanseri arasındaki ilişki konusunda endişeleriniz varsa, o vakit omega3 yağ asitlerini beslenmenizden çıkarmadan önce doktorunuzla konuşun Endişelerinizi gidermek için günlük önerilen dozu aşmamaya çalışın ve internetten bu konuda yapılan araştırmaları peşine düşüp takip etmeye devam edin
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesdoesfishoilcauseprostatecancerhtml
Bir fazla beslenme uzmanı ve doktor antiinflamatuar özellikleri sebebiyle omega3 yağ asitlerinden varlıklı diyetleri nasihat etmektedir Omega3 yağ asitleri kişiyi yürek hastalıkları, şeker hastalığı, artrit, göz problemleri gibi bir çok sağlık sorunlarından uzak miktar ve fit kalmasını kolaylaştırır Lakin Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi ’nde yayınlanan son araştırma omega3 yağ asitleri tüketen kişiler aralarında bir keşmekeş yarattı Bu çalışmaya kadar, omega3 yağ asiti düzeyi yüksek olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Bu çalışmanın gerisinde dünyanın o kadar fazla yerinden sayısız tepki geldi ve çalışmanın yanlış ve asılsız olduğu bahis edildi Bu yazımızda bu alıştırma hakkında tartışacağız ve dünyanın bambaşka yerlerinden doktorların bu konuda neler söylediğine bakacağız
Çalışmada Neler Bulunuyor?
Egzersiz Seattle ’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ’nde gerçekleştirildi Alıştırma için daha önceki yapılan çalışmalardaki veriler bilhassa 2019 yılında yapılan SELECT (Selenyum ve E Vitamini Kanser Önleme Çalışması) çalışmasının verileri kullanılmıştır Araştırmaya katılan 35000 erkek dışarıda, prostat kanseri tanısı konan 834 erkek ve rastgele seçilen 1393 erkek karşılaştırıldı Omega3 yağ asitlerine en yüksek seviyede sahip erkeklerin prostat kanserine yakalanma risklerinin % 43 daha fazla olduğu ve prostat kanserine ölümcül bir seviyede yakalanma risklerinin % 71 daha yüksek tehlikeli olduğu bulunmuştur Kan plazmasındaki çoklu doymamış yağ asitleri, bilhassa EPA, DHA ve DPA daha yüksek seviyede bir tehlike ile ilişkili bulunmuştur Bu da balık ya da balık yağı gibi omega3 yağ asitlerinin kaynağı ne olursa olsun prostat kanseri riskini arttırdığını göstermektedir
Çalışmaya daha yakından göz atacak olursak, çalışmada bir takım manâlı boşluklar bulunmaktadır
Bu çalışmanın esas verileri geçmiş çalışmalardan alınmıştır
Çalışmaya katılan tüm erkekler 50 yaş ve üstünde idi
SELECT çalışmasının farklı bir niyet ve hedefi vardı
Çalışma omega3 yağ asitlerinin hangi kaynağından şüphelenmemiz gerektiğinden bahsetmemektedir (balık, balık yağı, omega3 takviyeleri ya da öteki kaynaklar)
Çalışmada analize başlanmadan önce, katılanların önceki sağlık durumu durumları hakkında herhangi bir tıbbi kayıt bulunmamaktadır
Çözümleme için yalnızca birer misal alınmıştır
Ayrıca çalışmada prostat kanserli hastaların omega3 yağ asitlerini kanser tanısı almadan önce mi sonra mı kullanmaya başladıklarından da bahsedilmemektedir
Uzmanlar Bu Konuda Neler Söylüyor?
Çalışmanın yayınlanmasından sonra doktorlar ve bilim adamları da dahil almak üzere bir fazla bilirkişi, görüş ve yorumlarını dile getirdiler Uzmanlar balık yağı ve omega3 yağ asitlerinin sayısız faydaları olduğundan dolayı bu ürünleri beslenmelerinden çıkarmaya hazır deiller Onlara göre bu alıştırma çok net değildir ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir
Amerikan Kanser Derneği Prostat ve Kolorektal Kanser Direktörü, MDDurado Brooks, “Omega3 ve prostat kanseri aralarında bir bağlantı olsa bile, bu bağlantı tamamen nedir? Omega3 takviyesi bölge erkekler, prostat kanseri riskimi hafifçe arttırıyor olabilirim diye düşünebilirler oysa bu temas epeyce ufak yani omega3 takviyesi bölge erkekler kafalarına silah dayanmış gibi hissetmemeliler biçiminde görüşlerini bildirmektedir
Yukarıda bahsedilen açıklamaya aynı şekilde Duffy MacKay, çalışmada sadece kandaki omega3 yağ asitleri ile prostat kanseri arasındaki ilişkiden bahsedildiğini, balık yağının kanser sebebi olarak gösterilmediğini belirtmektedir Hem çalışmada kişilerden sadece birer misal alındığından ve şahısların genel sağlığının dikkate alınmadığına uyarı çekilmektedir Eğer çalışma doğru olsaydı, Inuit Eskimoları ve Japon balıkçıları gibi yüksek miktarlarda balık tüketen bu toplulukları inceleyen kişilerin bu kişilerde artmış prostat kanseri oranları saptamaları gerekirdi ama yaptıkları çalışmalar bunun bütün tersini ortaya koymaktadır demiştir
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi ’nden bir beyin cerrahı olan MD Joseph Maroon gibi bir takım uzmanlar ise balık yağı ve prostat kanseri ilişkisi hakkında hiç ikna olmamışlardır
İngiltere ’de yer alan Prostat Kanseri Araştırma Direktörü Dr Iain Frame, “omega3 yağ asitlerinin sayısız faydalarına rağmen prostat kanseri riskinin bütün olarak belirlenebilmesi için daha derin ve karışık araştırmaların yapılması gerekmektedir şeklinde görüşlerini dile getiriyor
Eğer omega3 ve prostat kanseri arasındaki ilişki konusunda endişeleriniz varsa, o vakit omega3 yağ asitlerini beslenmenizden çıkarmadan önce doktorunuzla konuşun Endişelerinizi gidermek için günlük önerilen dozu aşmamaya çalışın ve internetten bu konuda yapılan araştırmaları peşine düşüp takip etmeye devam edin
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesdoesfishoilcauseprostatecancerhtml