iltasyazilim
FD Üye
balıkesir'in yemekleri,balıkesir'in yöresel yemekleri,balıkesir yemekleri
BALIKESİR BÖLGESEL YEMEKLER
Balıkesir İli coğrafi şartları ve farklı alanlara yönlendirilmiş etnik grupları coğrafyasında barındırması sebebiyle varlıklı bir mutfak kültürüne sahiptirHer etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur
İlin coğrafyasında tarıma kullanışlı toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadırGeri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilirKörfez Bölgesi'nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştırBalıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü çoğu yemek yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştırHayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır Bunun yanında Körfez Bölgesi'nde besin de deniz ürünleri kayda değer yer tutmaktadırDeniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun zaman saklanıp tüketilmektedirAyrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladırMantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir
Balıkesir lokal mutfağına ait bazı örnekler şunlardır:
Keşkek
Tirit
Börülce
Sura
Saçaklı Mantı
Peynirli Patlıcan
Nikah Çorbası
Zerde Tatlısı
Balıkesir Kaymaklısı
Höşmerim
Mafiş Tatlısı *
BALIKESİR BÖLGESEL YEMEKLER
Balıkesir İli coğrafi şartları ve farklı alanlara yönlendirilmiş etnik grupları coğrafyasında barındırması sebebiyle varlıklı bir mutfak kültürüne sahiptirHer etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur
İlin coğrafyasında tarıma kullanışlı toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadırGeri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilirKörfez Bölgesi'nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştırBalıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü çoğu yemek yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştırHayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır Bunun yanında Körfez Bölgesi'nde besin de deniz ürünleri kayda değer yer tutmaktadırDeniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun zaman saklanıp tüketilmektedirAyrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladırMantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir
Balıkesir lokal mutfağına ait bazı örnekler şunlardır:
Keşkek
Tirit
Börülce
Sura
Saçaklı Mantı
Peynirli Patlıcan
Nikah Çorbası
Zerde Tatlısı
Balıkesir Kaymaklısı
Höşmerim
Mafiş Tatlısı *