Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Balıkesir'in neyi meşhurdur?

Balıkesir'in neyi meşhurdur?
0
49

Profösör

Super Mod
Katılım
Ocak 11, 2022
Mesajlar
3,752
Etkileşim
28
Puan
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
125
  • Ayvalık Zeytinyağı: Altın sarısı renkte, hoş kokulu, yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok iyi olan bir zeytinyağı türü.

  • Balıkesir Höşmerim Tatlısı: Çiğ sütün peynir mayası ile mayalanıp pıhtılaşmasından sonra karıştırılarak ısıtılması, ısınırken sırasıyla yumurta sarısı, şeker ve irmik eklenip yaklaşık 1,5 saat karıştırılarak pişirilmesiyle yapılan ve soğuk olarak servis edilen bir tatlı türü.

  • Balıkesir Kuzu Eti: Yıl boyunca üreyebilen, hastalıklara dayanıklı olan, ince kuyruk yapısı ve doğal ortamda yetiştirilmesi sayesinde kas içi yağlanması makul seviyede olan Merinos ve Kıvırcık melezi koyun tipinden elde edilen kaliteli ve lezzetli bir kuzu eti türü.

  • Burhaniye Zeytinyağı: Asitliği 0,3-0,8 civarında olan kendine özgü hoş bir aromaya sahip bulunan; duyusal özelliklerinden meyvemsilik değeri 1,5 ve üzeri, acılık değeri 1,0 ve üzeri, yakıcılık değeri ise 1,5 ve üzeri olan bir zeytinyağı türü.

  • Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin: Edremit Körfezi'nin kendine has zeytinlerinden özel olarak seçilip deniz ve limon tuzuyla ve doğal fermente yöntemiyle salamura edilerek üretilen bir yeşil zeytin türü.

  • Edremit Zeytinyağı: Ayvalık/Edremit çeşidi zeytinlerden elde edilen acılık ve yakıcılığı düşük veya orta şiddette olan; hafif akıcı ve genel olarak su gibi diye tanımlanan karakteristik bir hisse sahip olan; meyvemsilik özelliklerinden en az birini düşük veya orta şiddette içeren, dilde hoşa giden tatlımsı his bırakan natürel bir sızma zeytinyağı türü.

  • Gönen Baldo Pirinci: Diğer pirinçlere göre tanesi daha beyaz, şeffaf, parlak, iri ve uzun olan, çabuk ve iyi pişen, tanelerin su çekme kapasitesi yüksek olduğundan piştiğinde tombullaşan ancak birbirine yapışmayan lezzetli ve kaliteli bir pirinç türü.

  • Gönen İğne Oyası: Zürafa tekniğinin üst üste çalışılması sonucunda oluşan kafes görünümündeki gözemesiz ilmiğin ve üzerine bacak olarak tanımlanan dik konumda yan yana sıralanmış fiyonkların temelini oluşturduğu ve uzun yıllardır 7 yaşından 77 yaşına kadar pek çok bayan tarafından en ince ayrıntılarına kadar öğrenilmiş ve üzerinde uzmanlaşılmış olan bir el sanatı türü.

  • Kapıdağ Mor Soğanı: Allium cepa türünden yetiştirilen, dış kabuk rengi mor, et rengi koyu kırmızı olan, ağız yakmadığından çiğ olarak da tüketilebilen tatlı ve gevrek olan bir kuru soğan türü.

  • Manyas Kelle Peyniri: Koyun veya inek sütü ya da bu sütlerin karıştırılması ile üretilip dört ay olgunlaştırıldıktan sonra tüketime hazır hale gelen 2-3 mm kalınlığında sert kabuklu, açık-sarı/beyaz renkli, yarıksız ve gözenekli yapılı, tat olarak tuzlu ve kendine has bir aromaya sahip olan sert bir peynir türü.

  • Marmara Adası Mermeri: Mermer kelimesinin kökenini oluşturmuş Marmara (Yunanca: Mermer) Adasından çıkarılan, Efes ve Truva uygarlıklarında, bir çok Roma ve Bizans yapısında, bir çok Osmanlı sarayında hatta Mescid-i Aksa gibi pek çok tarihi yapıda kullanılan, yağmura, güneşe, soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan, anti-bakteriyel özellikler de gösteren, genellikle beyaz renk üzerinde gri damarları bulunan bir mermer türü.

  • Susurluk Ayranı: Kendi yağı ve kaymağı alınmamış doğal yoğurt, tuz ve suyun uygun oranlarda karışımından oluşan, makine veya el ile yüksekten tekrar tekrar dökülerek üzerinde köpük oluşturulan bol köpüklü bir ayran türü.

  • Susurluk Tostu: Ekşi maya kullanılarak yapılmış tava ekmeğinin iki dilimi arasına kelle peyniri ve/veya dana eti sucuk konularak özel tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek -kaşar peyniri kullanılmadan- yapılan bir tost türü.

  • Yağcıbedir El Halısı: Lacivert, kırmızı ve tonlarında olan, stilize edilmiş bitkisel ve geometrik motiflerin oluşturduğu çift taraflı mihrap deseni içeren, kalitesi 30x35, çözgüsü 4/3 yün, atkısı 4/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1050 olan ve çift Türk düğümü ile dokunan bir el halısı türü.

  • Kazdağı Milli Parkı: Dünya'nın en bol oksijenli ilk üç yerinden birisi olan, Şahinderesi gibi kanyonlara, derin vadi ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan, en yüksek noktası 1774 metreyle Karataş Tepesi olan ve antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan Kaz Dağı Milli Parkı Edremit ilçesi sınırları içinde yer alır.

  • Manyas Kuşcenneti Milli Parkı: Birbiriyle müthiş bir ahenk ve uyum içinde yaşayan, üreyen, konaklayan, göç eden veya kışlayan 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türleriyle uluslararası düzeyde öneme sahip Avrupa Konseyi A Sınıfı diplomasına layık görülen Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırları içinde yer alır.
 

Similar threads

Bergama El Halısı: Kök boyalarla renklendirilen canlı ve parlak yün ipliklerden Gördes-Türk düğümü ile dokunan, her birinin kendine has rengi, motifi ve öyküsü olan, geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan, Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da bilinen ve birçok Müze ve özel koleksiyonda yer alan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Afyon Ağzıaçığı: Un, su ve tuzdan hazırlanan mayasız hamurun kat kat açılması, her katına iç yağlı harcın sürülmesi, içine peynirli veya kıymalı iç harcı koyulması ve üst orta kısmı açık kalacak şekilde kenarlarının pileli olarak katlanıp fırında pişirilmesi suretiyle yapılan bir poğaça türü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
Bünyan El Halısı: İnce ve zarif desenleri, kaliteli iplikleri, sık dokuma ve ince kesimleriyle Türk Halıcılığının en önemli temsilcilerinden olan Bünyan El Halısı, kalitesi 36x42, çözgüsü 20/21 pamuk, kalın atkısı 6/5 pamuk, ince atkısı 6/4 pamuk, ilmelik 2/1 yün, hav yüksekliği 5-6 mm ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Kağızman Uzun Elması: Silindir şeklinde, yumurtadan daha uzun olup 10-12 cm boyunda, 5-6 cm eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları kırmızı renkli, ince kabuklu ve oldukça tatlı olan ilginç bir elma türü. Ayrıca bazı üreticiler bu elmayı Ay Yıldız desenli olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
38
Aksaray İnceelek Tatlısı: Buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta, yoğurt, limon suyu ve karbonat ile hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra açılan ince yufkaların sac üzerinde veya fırında hafif kızartılarak aralarına ceviz ve üzerlerine zeytinyağı dökülmek suretiyle tepsiye döşenip fırında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
858,464Konular
981,124Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt