iltasyazilim
FD Üye
Balıkesirin Yemekleri nelerdir,Balıkesirin kültürel Yemekleri,Balıkesir Yemekleri,Balıkesirin Yemek Yemek tarifleri,Balıkesirin yöresel Yemek tarifleri
Balıkesir Yemekleri
Balıkesir insanlar mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir Bu yemekler bilhassa nikah, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır Bu yemekler aralarında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir
Keşkek :
Araç Gereç: 1 kg yağlı kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 500 g göce (keşkeklik buğday), 250 g tereyağı, 2 kaşık salça, bir miktar tuz
Yapılışı: Kulplu tava içerisinde et ve üstüne tarafından tuz konur Üstüne çıkıncaya değin su konur Kaynamaya oturtturulur Pişmemiş ya da suyu kalmamışsa soğuk su ilave edilir Ezilecek derecede piştikten sonradan büyük tahta kepçe ile dövülerek bulamaç haline getirilir Tabaklara konduktan daha sonra bulamacın üstüne salçalı dargın yağ gezdirilir
Kapama :
Mayasız undan yuğrulan hamur, böreklik gibi ince bir şekilde fayans üzerine açılır 1 kg kıymanın içine 2 adet soğan çok ince şekilde kıyılır Bunun içine maydanoz, karabiber ve tuz katılıp beraber karıştırılır Bu karışım kesin büyüklüklerde parçalara ayrılır ve çözülmüş hamura serilir Hamurlar yağlanmış bir tepsiye döşenir Üstüne akıcı yağ ve tereyağ karışımı dökülür Fırında 1015 dakika kızartılır Fırından çıkartıldıktan sonradan sade olarak veya üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır
Metez :
Hamur yoğrulur Azıcık oldukça büyük açılır İçine soğanlı nar veya kıyma konur Suda haşlanır Tepsiye dökülür ve üstüne zeytinyağı dökülür
Börülce :
Börülce Türkiye'de daha ziyade Balıkesir'de yetiştirilen ve yemek yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir Sallama veya sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır Haşlanmış börülcenin üstüne zeytinyağı veya koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ek edilir ve servis yapılır
Sarımsaklı :Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır Suyu çekildikçe su ilave edilir Bulgur merhem gibi oluncaya değin pişirilir Birazcık sulu bırakılır Bulgur tepsiye dökülür Üstüne didilmiş tavuklar dökülür Sarımsak dökülür ve karıştırılır Üstüne ham zeytinyağı gezdirilir Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır
Kaymak Hamuru :
Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır
Tirit :
Tiritlik ekmek ufak minik doğranır ve tepsiye dizilir Üzerine tavuk suyu dökülür Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur Tereyağı kızdırılıp üstüne dökülür Karabiber konulur Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır Tiritin yufkadan yapılanı da vardır
Tavuklu Mantı :
Hamur yoğrulur içi abes olarak dört göre bükülerek şekil verilir ve fırınlanır Tavuk suyunda mantılar haşlanır Üstüne tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür daha sonra üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür Değişik baharatlarla (nane,pul biber) servis yapılır
Balıkesir Kaymaklısı :1 kg un, 300 gr tereyağı, 6 yumurta,1 kg tuzlu, 700 gr kaymak, 2 kg şeker, üzerine gelinceye kadar su Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır Tereyağı ve süt konup karıştırılır Yoğrulur Dinlendirildikten daha sonra iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konur Her bir yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufka da, öteki yağlı bir tepsiye yerleştirilir Fırında ve mangalda pişirilir Daha Aşağı kısımları kızarınca iki tepsi de ateşten indirilir Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine çokça kaymak yayılır Kümeler halinde de konabilir Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste varmak üzere birinci tepsideki kaymakların üstüne kapatılır Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üstüne gezdirilerek dökülür, kapak kapatılır Soğuduktan daha sonra baklava dilimi biçiminde kesilir, servis yapılır
Höşmerim :
1 kg tuzsuz peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır İçine iki yumurta sarısı, çalkanarak ilave edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene dek bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir Şeker eriyip yağ salana dek bir vakit karıştırılarak pişirilir Soğutularak servis yapılır *
Balıkesir Yemekleri
Balıkesir insanlar mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir Bu yemekler bilhassa nikah, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır Bu yemekler aralarında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir
Keşkek :
Araç Gereç: 1 kg yağlı kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 500 g göce (keşkeklik buğday), 250 g tereyağı, 2 kaşık salça, bir miktar tuz
Yapılışı: Kulplu tava içerisinde et ve üstüne tarafından tuz konur Üstüne çıkıncaya değin su konur Kaynamaya oturtturulur Pişmemiş ya da suyu kalmamışsa soğuk su ilave edilir Ezilecek derecede piştikten sonradan büyük tahta kepçe ile dövülerek bulamaç haline getirilir Tabaklara konduktan daha sonra bulamacın üstüne salçalı dargın yağ gezdirilir
Kapama :
Mayasız undan yuğrulan hamur, böreklik gibi ince bir şekilde fayans üzerine açılır 1 kg kıymanın içine 2 adet soğan çok ince şekilde kıyılır Bunun içine maydanoz, karabiber ve tuz katılıp beraber karıştırılır Bu karışım kesin büyüklüklerde parçalara ayrılır ve çözülmüş hamura serilir Hamurlar yağlanmış bir tepsiye döşenir Üstüne akıcı yağ ve tereyağ karışımı dökülür Fırında 1015 dakika kızartılır Fırından çıkartıldıktan sonradan sade olarak veya üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır
Metez :
Hamur yoğrulur Azıcık oldukça büyük açılır İçine soğanlı nar veya kıyma konur Suda haşlanır Tepsiye dökülür ve üstüne zeytinyağı dökülür
Börülce :
Börülce Türkiye'de daha ziyade Balıkesir'de yetiştirilen ve yemek yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir Sallama veya sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır Haşlanmış börülcenin üstüne zeytinyağı veya koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ek edilir ve servis yapılır
Sarımsaklı :Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır Suyu çekildikçe su ilave edilir Bulgur merhem gibi oluncaya değin pişirilir Birazcık sulu bırakılır Bulgur tepsiye dökülür Üstüne didilmiş tavuklar dökülür Sarımsak dökülür ve karıştırılır Üstüne ham zeytinyağı gezdirilir Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır
Kaymak Hamuru :
Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır
Tirit :
Tiritlik ekmek ufak minik doğranır ve tepsiye dizilir Üzerine tavuk suyu dökülür Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur Tereyağı kızdırılıp üstüne dökülür Karabiber konulur Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır Tiritin yufkadan yapılanı da vardır
Tavuklu Mantı :
Hamur yoğrulur içi abes olarak dört göre bükülerek şekil verilir ve fırınlanır Tavuk suyunda mantılar haşlanır Üstüne tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür daha sonra üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür Değişik baharatlarla (nane,pul biber) servis yapılır
Balıkesir Kaymaklısı :1 kg un, 300 gr tereyağı, 6 yumurta,1 kg tuzlu, 700 gr kaymak, 2 kg şeker, üzerine gelinceye kadar su Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır Tereyağı ve süt konup karıştırılır Yoğrulur Dinlendirildikten daha sonra iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konur Her bir yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufka da, öteki yağlı bir tepsiye yerleştirilir Fırında ve mangalda pişirilir Daha Aşağı kısımları kızarınca iki tepsi de ateşten indirilir Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine çokça kaymak yayılır Kümeler halinde de konabilir Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste varmak üzere birinci tepsideki kaymakların üstüne kapatılır Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üstüne gezdirilerek dökülür, kapak kapatılır Soğuduktan daha sonra baklava dilimi biçiminde kesilir, servis yapılır
Höşmerim :
1 kg tuzsuz peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır İçine iki yumurta sarısı, çalkanarak ilave edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene dek bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir Şeker eriyip yağ salana dek bir vakit karıştırılarak pişirilir Soğutularak servis yapılır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.