Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Balıkesirin Yöresel Yemekleri

Balıkesirin Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Balıkesir'in Yöresel Yemekleri ,Balıkesir Yemekleri,balıkesirin ünlü yemekleri, balıkesir in yemekleri, balıkesir yemek kültürü,Balıkesirin Yöresel Yemek Yemek tarifleri

Balıkesir ırk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir
Keşkek :
Araç Gereç: 1 kg yağlı kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 500 g göce (keşkeklik buğday), 250 g tereyağı, 2 kaşık salça, bir miktar tuzlu
Yapılışı: Kulplu tava içerisinde et ve üzerine göre tuzlu konur Üzerine çıkıncaya dek su konur Kaynamaya oturtturulur Pişmemiş veya suyu kalmamışsa soğuk su ek edilir Ezilecek derecede piştikten daha sonra büyük tahta kepçe ile dövülerek bulamaç haline getirilir Tabaklara konduktan sonradan bulamacın üstüne salçalı dargın yağ gezdirilir
Kapama :
Mayasız undan yuğrulan hamur, böreklik gibi ince bir şekilde fayans üstüne açılır 1 kg kıymanın içine 2 adet soğan fazla ince şekilde kıyılır Bunun içine maydanoz, karabiber ve tuzlu katılıp beraber karıştırılır Bu karışım belirlenmiş büyüklüklerde parçalara ayrılır ve gevşemiş hamura serilir Hamurlar yağlanmış bir tepsiye döşenir Üstüne akıcı yağ ve tereyağ karışımı dökülür Fırında 1015 dakika kızartılır Fırından çıkartıldıktan sonradan sade olarak veya üstüne yoğurt dökülerek servis yapılır
Metez :
Hamur yoğrulur Biraz oldukça büyük açılır İçine soğanlı nar veya kıyma konur Suda haşlanır Tepsiye dökülür ve üstüne zeytinyağı dökülür
Börülce :
Börülce Türkiye'de daha ziyade Balıkesir'de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir Sallama veya sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı ya da koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ek edilir ve servis yapılır
Sarımsaklı :Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır Suyu çekildikçe su ilave edilir Bulgur merhem gibi oluncaya değin pişirilir Birazcık sulu bırakılır Bulgur tepsiye dökülür Üzerine didilmiş tavuklar dökülür Sarımsak dökülür ve karıştırılır Üstüne çiğ zeytinyağı gezdirilir Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır
Kaymak Hamuru :
Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır
Tirit :
Tiritlik ekmek küçük minik doğranır ve tepsiye dizilir Üstüne tavuk suyu dökülür Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur Tereyağı kızdırılıp üstüne dökülür Karabiber konulur Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır Tavuk suyunun azıcık renk alması sağlanır Tiritin yufkadan yapılanı da vardır

Tavuklu Mantı :
Hamur yoğrulur içi manâsız olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır Tavuk suyunda mantılar haşlanır Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür Değişik baharatlarla (nane,pul biber) servis yapılır
Balıkesir Kaymaklısı :1 kg un, 300 gr tereyağı, 6 yumurta,1 kg tuz, 700 gr kaymak, 2 kg şeker, üstüne gelinceye değin su Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır Tereyağı ve süt konup karıştırılır Yoğrulur Dinlendirildikten sonra iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konur Her bir yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, öteki 6 yufka da, öteki yağlı bir tepsiye yerleştirilir Fırında ve mangalda pişirilir Daha Alçak kısımları kızarınca iki tepsi de ateşten indirilir Birinci tepsideki yufkaların üstteki yufkası üzerine oldukça çok kaymak yayılır Kümeler halinde de konabilir Diğer tepsideki yufkaların dipteki kızarmış tarafı üste ulaşmak üzere birinci tepsideki kaymakların üstüne kapatılır Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üstüne gezdirilerek dökülür, kapak kapatılır Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesilir, servis yapılır

Höşmerim :
1 kg tuzsuz peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır İçine iki yumurta sarısı, çalkanarak ek edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene dek bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ek edilir Şeker eriyip yağ salana kadar bir vakit karıştırılarak pişirilir Soğutularak servis yapılır *
 
858,477Konular
981,295Mesajlar
29,562Kullanıcılar
omaromarcanSon üye
Üst Alt