Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balıkla ilgili bulgular

Balıkla ilgili bulgular
0
62

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Bazı calışmaların gosterdiğine gore, kalp krizi riskini azal­tan omega3 yağı (gerekli bir yağ asidi) balıkta bulunur Ba­şından beri bunun sahte araştırmalara dayandığına inanırım Bu calışmaların politikası, ozu almdıktan sonra atılan balık yağının kullanımını en duşuk maliyetle sağlayabilmenin yol­larını arayan ilac şirketleri tarafından desteklenmelerine da­yanıyor
Şimdi bilimsel bir tartışmanın patlak vereceği kesin 1995′te Harvard Halk Sağlığı Okulu’nun, New England Jour­nal of Medicine’de yayınladığı bir calışmaya gore, cok balık yemek daha sağlıklı bir kalbe sahip olmak sonucunu doğur­muyor5 Bu benim icin surpriz olmadı Dunyada en yuksek orandaki kemik erimesine, bol miktarda yedikleri yağlı balık­lar yuzunden Eskimo kadınlarında rastlandığını biz zaten bi­liyorduk Bu beslenme şekli kesinlikle kalp krizi riskini azaltmıyor
Omega3 tartışmalarını bir yana bırakırsak, kirlettiğimiz sularda kurulan balık ciftliklerinin ve ticari balıkcılığın yarat­tığı problem, balığı beslenme alışkanlıklarımızdan cıkarma­mız icin yeterli bir neden Ceşitli bakteriler, virusler, parazit­ler ve toksinler balıklara ve onları yiyen insanlara ciddi za­rarlar verirler Bazıları gucsuz duşurucu, hatta oldurucu ola­bilir Hastalık Kontrol ve Onleme Merkezleri’nin değerlen­dirmelerine gore, Amerikalılar her yıl balığın neden olduğu 325000 ceşit gıda kaynaklı hastalığa maruz kalıyorlar Ciguatera zehirlenmesi (balık tuketilmesi sonucu oluşan zehirlen­me), Amerika’da en sık rastlanan balık kaynaklı hastalıktır Cunku ciguatoksin renksiz ve kokusuz olduğu icin, balığm bozulup bozulmadığını anlamak oldukca zordur Scombroid zehirlenme ise belli başlı balıkların (daha cok ton balığı, pa­lamut, uskumru ve mahi mahi) yakalanması sırasında ve sonrasında duzgun koşullar yaratılmamasından kaynaklanır Paralitik deniz urunleri zehirlenmesi, toksin etkenleri barın­dıran midye, istiridye, tarak gibi kabuklu deniz hayvanları­nın neden olduğu bir zehirlenme turudur
Zehir ne tuzlama ve dondurma ile ne de kurutma ya da buharda, sadece fırın­da ve kızartarak pişirme metotlarıyla yok edilebilir Salmonella*, hepatit A ve ceşitli bağırsak virusleri de deniz urunle­rinin neden olduğu hastalıklar arasındadır
Deniz urunlerine bakteri testi yapmak guvenlik icin bir garanti olmaz, cunku bakteriler kendilerini bu testlerde gos­termezler Duke Universitesi’nden Dr Kathy Kirkland ve Hastalık Kontrol ve Onleme Merkezleri’nden Dr Sharon McDonell, Amerikan Mikrobiyoloji Derneği’nin sponsor ol­duğu 1995′te duzenlenen bulaşıcı hastalıklar konferansmda, pişmiş istiridye uzerinde viruse rastladıklarım belirttiler İsti­ridyenin tortu şeklindeki dışkısı, kusmaya ve insanlarda diğer bağırsak hastalıklarına neden olan virusle kaplıydı Bu virusler, kabuklu deniz hayvanlarının yol actığı hastalıklara neden oluyorlardı Burada kabuklu deniz hayvanlarının bo­zulmuş olup olmadıklarını anlamanm bir yolu yok, kac kişi­nin besin zehirlenmesinden rahatsız olduğu da bilinmiyor Grip gibi kaynağını bilmediğimiz icin, kacınamadığımız has­talıklar grubuna girdiğini kabul ediyoruz
Bu problemin kapsamını anlamak icin ABC kanalı Canlı PrimeTime yapımcıları New York, Boston, Chicago ve Balti­more pazarlarından yaklaşık 23 kilogram balık satın aldılar Bu balıkların temizlikkirlilik durumları test edildi Balıklar, insanın yiyebilmesi icin belirlenen guvenlik sınırının %2(ysi oranında fazla bakteri iceriyordu Yaklaşık yuzde 40 oranın­da, belirlenen sınırın cok uzerinde insan dışkısı iceriyordu6 Dunyanın ceşitli yerlerinde yapılan araştırmalarda da, besin zincirinde organoklor olarak bilinen bir ceşit kimyasaldan kaynaklanan zararlı bitki zehirine rastlandı Daha cok da en­dustriyel ve tarımsal atıkların bulunduğu kirli sularda yaşa­yan balıklarda rastlandığı ileri suruldu Cevre Koruma Ajan­sı’ nın (EPA) 1992′de yayınlanan bir calışmasına gore, 388 nis­peten temiz suda yuzde 98′den fazla oranda bulunan DDE, DDT’nin bozulmuş kimyasal halidir DDT yirmi iki yıl once yasaklanmıştır, ne var ki tabaklarımızdaki balıkta hala kendi­ni gostermektedir Bazı zararlı kimyasalların (orneğin PCB ve civanın) da %90 oranında bulunduğu gorulmektedir7 Bu inatcı toksinler sadece hayvanların dokularına girmekle kal­mazlar; aynı zamanda genişlerler, ostrojen ve testosteron gibi doğal cinsellik hormonlarını bloke ederler Bu, goğus ve testis kanseri oranının neden bu kadar yuksek olduğunu acıklıyor, ikinci Dunya Savaşı’ndan sonra başlayan “kimyasal dev­rim den bu yana, erkeklerin sperm sayısının yuzde 50 oranın­da duşmesinin nedenini de acıklar sanırım Michigan’daki VVayne State Universitesinden gelişim psikolojisi uzmanları Joseph ve Sandra Jacobson tarafından yurutulen calışmalar farklı bir şeyi gosterdi: Duzenli olarak bozulmuş balık yiyen annelerden doğan bebekler, normalin altında kiloya ve kucuk kafalara sahip oluyorlar Buyuduklerinde ise kısa sureli hafı­za kayıplarına ve dikkat dağınıklığına rastlanıyor Balık, bakteriyel zehirlerin ve cevresel toksinlerin yanı sı­ra, kırmızı et ve kumes hayvanları gibi insan bedendeki da­marların tıkanmasına neden olan yağları da icerir Her ne ka­dar azaltılsa da biliyoruz ki balık, diğer kaynaklardan daha cok amip ve parazit taşır
* Somon balığının neden olduğu bir tur zehirlenme (CN)
 
858,496Konular
982,161Mesajlar
30,105Kullanıcılar
jactellerSon üye
Üst Alt